Jaaroverzicht 2014: de beste 3voor12 Lokaalberichten uit álle provincies

De best bekeken producties van het 16-koppige 3voor12 Lokaalnetwerk

Ingmar Griffioen ,

Het 3voor12 Lokaalnetwerk opereert nu al meer dan een decennium naast de landelijke site, maar was nooit eerder zo wijdvertakt. In 2014 groeide het aantal door van veertien naar zestien sites en beleefden we een fraaie primeur: 3voor12 Lokaal is voor het eerst in alle provincies vertegenwoordigd. Dat lokale netwerk produceert een schat aan mooie content, waarvan we je hier per site de beste artikelen van 2014 serveren. Uiteraard met dank aan en bewondering voor de vele Lokaalvrijwilligers, die regelmatig bijspringen op de festivals. Hierboven een zeer geslaagd voorbeeld.

16 sites in 12 provincies op de Lokaalkaart

In 2014 straalde het 3voor12 Lokaalnetwerk eens te meer. Vorig jaar liet 3voor12 Den Haag als eerste de champagnekurken knallen en dit jaar vierden Utrecht, Gelderland en Tilburg het 10-jarig bestaan! Minstens zo heuglijk was de geslaagde heroprichting van 3voor12 Flevoland en een groep enthousiastelingen in Drenthe wist vanaf december ook het laatste buitengebied op de kaart te zetten. De verrassing is er een beetje af: wederom was de oudste lokaalafdeling de best bezochte: 3voor12 Den Haag. Utrecht en Gelderland zijn in een nek-aan-nek-race verwikkeld om de tweede plaats, gevolgd door een heropgeleefd Groningen, Eindhoven en Friesland. De meeste sites scoren beter dan in 2013, met de grootste bezoekersaanwas voor respectievelijk: Noord-Holland, Limburg, Friesland, Gelderland, Tilburg en Den Haag.

De volgorde is weer alfabetisch. Dus mazzel voor de hoofdstedelijke afdeling en iets meer scrollen voor de Zuid-Hollandse en Zeeuwse divisies. Veel Lokaalsites hebben ook fraaie jaaroverzichten gefabriceerd, die je ook meteen hieronder vindt. Veel leesplezier en een uiterst muzikaal 2015!

3VOOR12 AMSTERDAM 
Amsterdam maakt de status van hoofdstad cijfermatig nog altijd niet helemaal waar, maar scoort wel bijzonder goed met interviews, nieuws over nieuwe locaties en verslagen van dancefestivals. Zaken waar andere sites weer een puntje aan kunnen zuigen. Het interview met rapper Keizer (Keizers Karma) was veruit het best gelezen, gevolgd door de heropening van cultuurspot Basis Amsterdam in De Pijp en de voorstelronde met Vjeze Fur-protégé Donnie als voorafje van Appelsap. Qua festivals springen eruit: Diynamic, Damaris en 5 Days Off (met Nils Frahm, Hoax en Electric Deluxe). Dan is daar de rubriek De Platenkast met Invite. En nog meer festivals: interview met Kristian van Âme over Lost In A Moment, ADE14 vooruitblik met De Sluwe Vos & Mees Mierdorp, Klear @ PLLEK met Kaytranada en Modderkolk en Tettero over VBX in de Tolhuistuin. En dan hielpen ze landelijk ook nog met ADE14, lekker bezig met de dance en hiphop dus.

BREDA
Wat?! Geen Breda Barst dossier op numero uno? Het festival moet haar meerdere erkennen in twee uitersten: Wende Snijders in Chassé Breda en Amenra in Mezz. Sterker: ook festival Ik Zie U Graag en de heropening van De Boulevard gingen harder, maar dan is daar een puik interview met BB-slotact Therapy? Interviews doen het sowieso goed met XXL Events over Rauw & Lauw, platenbaas Marthy Coumans over Grey Past Records en Broeikas Events. Nog een relevant event: Tien tips voor de Pob Parade. Kortom: 3voor12 Breda covert wat er te coveren valt in de Brabantse stad. Eevenals typisch West-Brabantse fenomenen als Otis Christ Superstar en Frietboer(ism). Check ook:

3VOOR12 DEN HAAG
De oudste 3voor12 Lokaalsite ging voor het elfde jaar op rij als een speer en dat leidde weer tot een bezoekersstijging. Nu gebeurt er ook nogal veel in de zelfbenoemde popstad, maar 3voor12 Den Haag weet dat ook wel goed te vangen. Triest nieuws scoort altijd...zo ook bij de aangekondigde sluiting van poppodium De Supermarkt. Ludiek nieuws ook: KNVB-onderzoek naar optreden De Kraaien bij ADO. En gelukkig echt nieuws ook: Tijdschema van het Bevrijdingsfestival en Disney klaagt San Holo aan. Alles rond Parkpop gaat als een malle (tijdschema en verslag), interview met + kijkje in de nieuwe Gebr. De Nobel (Leiden), recensie The Black Veins, verslag Werfpop en een sterke editie van Crossing Border 2014. Meer live-verwikkelingen: Beatstad haalt uit naar Night At The Park, Thissfest opgeheven en maatregelen Haagse horeca tegen drugsgebruik (n.a.v. de sluitingen in Scheveningen). Zelfs Dinand Woesthoffs themalied voor de OS en (deze week!) een IM voor Kane vinden we op de site. Check ook: 

3VOOR12 DRENTHE
Voor Drenthe moeten we allereerst trots zijn dat de lokaalsite en daarmee de provinciale popscene op de (lokaal)kaart staan. De goedheiligman (lees: een groep enthousiastelingen) schonk Drenthe op 5 december de eerste worp artikelen, dus we beperken ons hier tot een maandoverzicht. Daarin manifesteren MFC x BOSS (Metal Front Coevorden en Band On Stage Support) en de zwanenzang van Emmer rockband Ricky Rehab zich het meest. Spinvis oogst in De Amer en wij adviseren: houd Midget Academy en vooral de Drentse agenda in de gaten.

3VOOR12 EINDHOVEN
We moeten de fraaie cijfers van Eindhoven wat nuanceren, aangezien de maand april (met daarin het Paaspop-festijn) voor veruit de grootste piek zorgt. Met hulp van 3voor12 Tilburg en Breda wordt zo'n kwart van het jaarbezoek binnengehaald, het Paaspop-dossier scoort zelfs meer dan de voorpagina. De toppers zijn: De Top 10 van zaterdag, Top 10 zondag, en Top 8 vrijdag. Dan gepaste plaats voor de overleden Selim Lemouchi (het interview van november 2013 en de albumrecensie), terwijl ook Het Eindhovens festivaloverzicht voor lente en zomer en de terugkeer van Club Arcade scoren. Paaspop-toppers: Banganagangbangers, Joost van Bellen, KnarsetandMr. Polska, Jett Rebel en Hans Teeuwen. Er gebeurt natuurlijk veel meer in (en rond) Eindhoven: Nieuwe podium Tuchthuis opent, het verstilde Naked Song festival en Nirwana Tuinfeest in Lierop. Check ook:

3VOOR12 FLEVOLAND
Zo lang was Flevoland niet van de kaart verdwenen (2013), maar het gemis was niettemin voelbaar en maakte krachten los van Lelystad tot Almere. Een nieuwe ploeg zette de schouders eronder en wist vanaf augustus het gat te vullen. En hoe: de eerste maand pakte de redactie meteen uit met een serie rond en op Lowlands (LL door ogen Flevolanders, Birth Of Joy interview). Op de kaart was een understatement. Amsterdam is natuurlijk dichtbij, wellicht dat daarom ook hier Keizer op 1 eindigt. Ook hoog: de festivalzomer van Tahko, de laatste Dubsteppen editie, Verslag nieuw rockfestival Lust For Live, interview Navarone en het hele Flavourland dossier (Assorted Travellers wint). Keep up the good work people! Check ook:

3VOOR12 FRIESLAND
In Friesland staat hoofdredacteur Niels Lahuis op het punt het stokje over te dragen aan Bente Hout en Theo van der Veer. Niels bedankt vast! De provincie heeft nog drie sterke peilers: Welcome To The Village (zelfs het dossier van 2013 gaat nog hard), Into The Grave en Dokk'em Open Air. Twee metalfestivals dus, die de erfenis van Waldrock verdelen. En dan kwam Neuk! ook nog eens terug naar Iduna en Revamp (met Floor Jansen) naar Romein. Meer goed festivalnieuws: Fries talent was sterk aanwezig op ESNS (zoals al getipt), tweede editie Explore The North en Freeze Festival. Check ook: 

3VOOR12 GELDERLAND
Gelderland kreeg vorig jaar al een nieuwe hoofdredactie en - hoewel gehalveerd tot 1 hoofdredacteur - die kon dit jaar lekker doorbouwen. En feesten met het 10-jarig bestaan! Meer feest van Doornroosje opende (bijna opgeleverd, eerste kijkje en try-outs). Verder veel festivalnieuws: de Zwarte Cross en vooral de Top 10, nieuwe weg Free Your Mind, Valkhof Festival en vooral de Top 10, Grasnapolsky, de grootste Popronde ooit, van Dotan en Thomas Azier tot Blaudzun op Appelpop en (kneuterig gezellig) Reurpop. Slecht nieuws voor Leeways (alle instrumenten gepikt), maar de reggaefunkgroep haalde wel de Grote Prijs van NL op. Na de ZC meer 3voor12 Achterhoek: The Backcorner Boogie Band presenteert Faico Faico. Check ook:

3VOOR12 GRONINGEN
Groningen sloot een turbulente periode af met een nieuwe hoofdredactie en die heeft meteen de sokken erin gezet. Verder dit jaar geen treurige hardhitters als Simplon (failliet) of Huize Maas (brand), dus een stapje terug. Niettemin begon 2014 meteen goed met Eurosonic Noorderslag: Feestjes, showcases, festivals e.a. randprogrammering, de in december 2013 ingezette 'Road to Grunnsonic'). Het enige dat beter scoorde is de festivalagenda (handig!). Prima getallen ook voor het Paradigm Festival en interviews met verloren zoon Joey Ruchtie, Uncontrollable Urge Fest en Het Viadukt ("Het is verschrikkelijk, we willen hier niet weg"). Ook populair waren de Noorderzon-tips, The Orwells op Noorderzon, Vera neemt Simplon over!, het moeizaam op gang komende TakeRoot verslag, tips voor Bevrijdingsfestival en 'Van singer-songwriters naar garagerockabilly naar witchhouse' met de Popronde. Op naar 2015 en wel te beginnen met ESNS en Grunnsonic! Check ook:

3VOOR12 LIMBURG
De Limburgse divisie spant zich ieder jaar optimaal in op Pinkpop, maar plukt daar cijfermatig geen vruchten van. Wel van: Bospop (Rocken in de regen en daarna: Zonneschijn), Egopop, Pisart Festival en Record Store Day (deel 1 met Pablo van de Poel en de foto's!. Erg slecht nieuws domineert: oud-3voor12 Limburg fotograaf Patrick Joosten (die ook voor o.a. 3voor12 Gelderland, FileUnder en Oor werkte) overleed. Beter nieuws was de opening van Podium Grenswerk (opvolger Perron55 in Venlo), het Nu Of Nooit concours (Les Djinns haalde Pinkpop), de releaseshow van DeWolff in Tivoli, Utrecht, Prilpop en Wessummerbreeze. Check ook Het jaar in muziek van:

3VOOR12 NOORD-HOLLAND
Noord-Holland realiseerde bijna een verdrievoudiging van de bezoekersaantallen en verdient alleen al daarom veel lof. De regio verloor iemand in rampvlucht MH17: de Amstelveense dj-producer Darryl Dwight. Opvallend is dat het Edit Festival verslag het meest gelezen is. Meer charttoppers: verslag Outsiders festival, het gesprek met het bedreigde Life072 en het slechte nieuws rond de Alkmaarse broedplaats, het gesprek met de ambitieuze danceprogrammeur van De Victorie, fotoverslag Woodlands, Haerlemsche Helden op 30 jaar Patronaat, Roomkaas + 3 Gram = Roquefort, verslag Zomerpop. Meer lof, want de redactie is niet tevreden en belooft: meer achtergrond over de popscene, regelmatiger rubrieken, meer evenementen te organiseren en verslag doen van de Popronde en Dijkpop. Goede, qua dance, Alkmaar en Haarlem gaat het al best lekker. Check ook:

3VOOR12 OVERIJSSEL
Overijssel realiseerde een mooie bezoekerstoename, maar zakte in het tweede deel van 2014 weer wat in. Het blijft moeilijk de kernen Zwolle, Deventer en Twente te verenigen in één vrijwilligersorganisatie. De Lokaalsite zit niettemin goed bovenop de ontwikkelingen in het vernieuwde Hedon (dat sterker en creatiever wordt en waar ook GBTTZ en The Cool Quest scoren) en met Vandenberg's Moonkings, Dear Ellinor, Lorrainville 2.0, een herboren Fratsen en PAUW (meest gevraagde artiest Popronde). En ook Paardpop, Tim Vermaeten (in het Vliegende Paard), Marike Jager (de kerk in) en De Reisgenoot (clipprimeur) trekken aandacht. Resumerend: veel aandacht ook voor Poprondes (Deventer en Enschede), Dauwpop en Bevrijdingsfestival Overijssel (livestream), maar daar moet echt meer uit te halen zijn. Begin met het aanleggen van een dossier waar iedereen alle BFO14 content kan vinden. En vergeet de hiphop niet.

3VOOR12 TILBURG
Het moge bekend zijn dat Tilburg een festivalstad is, waar je terecht kunt voor sterkhouders als Incubate (Top 25, 10 Jaar in 10 hoogtepunten) en Roadburn (met indrukwekkend eerbetoon aan Selim Lemouchi en audio-opnames hier) en waar ook Popronde en Festival Mundial welig tieren. Nieuwe en met stip op 1 echter: hiphopfestival Woo Hah (en vooral de primeur, en opgenomen shows van Typhoon en Great Minds). Ook nieuw en populair: Itchy Feet (dat Woodstockgevoel moest brengen, maar uitgesteld is) en 10 jaar 3voor12 Tilburg, hoezee! 013 knalde een nieuwe geluidsinstallatie in de grote zaal en The Black Marble Selection, Banganagangbangers, Simoon en Mario's Metal Meeting springen er ook uit. Puike festivalscore wederom en dan droeg Tilburg ook nog een groot deel van de Paaspop-coverage, maar in de breedte is er nog wel wat te winnen. Check ook:

3VOOR12 UTRECHT
Utrecht hield het hoge niveau en de productiviteit goed vast, in een jaar dat het 10-jarig bestaan ook meerdere keren gevierd werd. En waarin TivoliVredenburg de deuren opende (Ronda-stresstest met John Coffey!). Klappers: Goede Vrijdag opent (koffiebar, café, warenhuis en podium ineen), Gemeente verbiedt voetbalscherm tijdens deBeschaving, Stekker niet in en wel nabij de Tunnel, Alles mag op Smeerboel Festival, FC Amersfoort, opening platenzaak Swordfish & Friend, geen Summer Darkness in de zomer en De beste Utrechtse Song van het Jaar. Ook de nominaties voor de 3voor12 Utrecht Awards, de kick-off van de nieuwe Happy Camper, het Bevrijdingsfestival, het fotoboek over 10 jaar Utrechtse popmuziek!, Falco Benz (en het geheim van de analoge cocktailparty-house) en het stoppen van Novack en Boem, klatsch over en uit! waren leeswaardig. Check ook:

3VOOR12 ZEELAND
Zeeland groeide weer iets dit jaar. De lokaalsite ziet vooral het bezoek aan het Zeeuws-Vlaamse festival Vestrock royaal beloond (Limp Bizkit, fotoverslag Oorgasme, het afrondende fotoverslag en de repo's 'Limp Bizkit in Hulst?'). Ook Klomppop en het Bevrijdingsfestival zijn populair. Opvallend: het interview met rapper en TopNotch-aanwinst D-Double, coverband The Good, The Bad & Bart en De Hobbyisten bouwen een feestje in Paradiso. Veel slecht nieuws ook, want eind augustus overleed popfotograaf Robert de Jonge en even later volgde Wild Romance-drummer Cees Meerman. Feestelijker is het 20-jarig bestaan van muziekfestival Hrieps, Biohazard in Bar American, verslag Weitjerock en de winst van Men On Wire in de T-Strijd finale, in het ook door Zeeland gecoverde Bergen Op Zoom. Feest! Want 3voor12 Zeeland/Bergen Op Zoom bestaat vijf jaar! En wij zeggen: op naar de volgende 5!
Check ook:

3VOOR12 ZUID-HOLLAND
Last but not least: Zuid-Holland. Vers uit het Haagse nam hoofdredacteur Robin Stroop deze herfst de leiding over (Florian Pak bedankt nog!). Dat leidde tot een toename van het aantal bezoekers, rubrieken en artikelen. Maar de topper is al uit maart: de albumrelease van Elle Bandita in Rotown. Ook de eerste Scumbash in de Van Nelle-fabriek, de recensie van Mrs. Hips en het interview met de nieuwe Rotown-programmeur Stephan Maaskant zijn veelbekeken. Feestje met het verslag van Oranjebitter, Raketkanon slaat in Bibelot in, Kraantje Pappie in geboorteplaats Rozenburg en de albumrecensie van de tweede van The Kik. Een traditionele prijs scoort: de selectie van de Band Boost 2015. Verder gaat het op Baroeg Open Air van hardrock naar The Hard Way en is daar de albumrecensie van Charl Delemarre, die een maand later de Grote Prijs van NL (singer-songwriter) zou winnen. Het dossier Metropolis gaat niet heel hard, de Popronde evenmin en van het Bevrijdingsfestival vonden we wel drie sessies. Daar liggen vast wat verbeterpunten. Check ook: