Het Viadukt: "Het is verschrikkelijk, we willen hier niet weg"

Een tegenslag voor de muziekkelder in Groningen

Tekst: Elise van Joolen Foto's: Jan Westerhof en Harold Zijp ,

Binnen twee jaar moet het Viadukt, de Groningse repetitieruimte, verdwijnen van de huidige locatie ten gevolge van de uitbreiding van ringweg zuid. Over de toekomst is nog niets bekend. "Het is verschrikkelijk, als ik er alleen maar aan denk kan ik soms al huilen. Ik repeteer al vanaf mijn achttiende in deze ruimte, het is hier veilig en tof", zegt Marjan Feith, voorzitter van het Viadukt bestuur.

Ongeveer twee weken geleden kregen Feith en beheerder Edwin Pot bericht van Rijkswaterstaat dat de sloop van de muziekkelder wordt uitgesteld met een jaar. Aanvankelijk zou de ‘muziekbunker’ eind 2015 al gesloopt worden. "We zijn opgelucht dat we nog langer de tijd krijgen, maar het blijft een doekje voor het bloeden. Het houdt hier uiteindelijk toch op", zegt Pot.

Toen in 1969 de zuidelijke ringweg werd aangelegd, bouwde gemeente Groningen een ruimte onder het Meeuwerderbaan-viaduct voor de jeugd. Vanaf 1974 konden buurtgenoten hier ook sporten en muziek maken.  Helaas bleek de ruimte te gehorig en werd gesloten wegens geluidsoverlast. Hierna ging het bergafwaarts, zeker toen dealers en junkies het als thuisbasis gingen zien. Nadat het gebouw door de politie was ontruimd, zocht de gemeente een goede oppas, een huurder.

De gemeente vond deze in het non-profit Popbureau dat toen oefenruimtes nodig had. Al na een paar jaar ging het Popbureau failliet. Het betekende het startschot voor de oprichting van stichting het Viadukt. De laatste twee decennia heeft het Viadukt aan muzikanten uit Groningen de mogelijkheid gegeven om voor een klein bedrag te repeteren. Dit zal dus in de toekomst niet meer mogelijk zijn: enkele weken geleden werd bekend dat het Viadukt binnen aanzienlijke tijd gesloopt zal worden.

Stichting het Viadukt is volledig zelfvoorzienend en haalt inkomsten uit bar-omzet en het verhuren van oefenruimtes aan muzikanten uit de stad. "Om de omzet draait het hier niet, we willen zoveel mogelijk mensen zo goedkoop mogelijk muziek laten maken. Het huren van één van onze tien lege oefenruimtes kost je voor vier uur maar 5,70", zegt Pot. Door het lage tarief dat gehanteerd wordt door het Viadukt kan iedereen er komen spelen. Volgens Feith komt er van alles over de vloer. "Van rijkeluisjongetje tot kunstenaar, alles mengt. Er gebeurt hier nooit iets vervelends, omdat muziek verbroedert. Hoe oud je bent of wat je achtergrond is, dat maakt hier allemaal niks uit".

Feith en Pot vrezen voor de sluiting van het Viadukt omdat het gevoel van de ‘muziekfabriek’ dan verloren gaat. Feith vermoedt wel dat de meeste bandjes mee zullen gaan naar een andere locatie, maar óf er een nieuwe locatie komt, is nog maar de vraag. Als een symbolisch gebaar huurt de stichting het Viadukt voor slechts één euro van de gemeente.

Maar of de gemeente over twee jaar met een net zo goedkoop alternatief komt, lijkt onwaarschijnlijk. "We willen de prijzen niet verhogen voor onze muzikanten, maar met een hoge huur lijkt dit onwaarschijnlijk. Wanneer we een nieuwe ruimte krijgen kunnen we daarentegen wel verbouwen en meer oefenruimtes creëren", zegt Pot.

Over een nieuwe locatie is nog niets bekend, maar het bestuur heeft wel locaties op het oog. Zo zou de oude fabriek op De Hoogte een goede locatie zijn, omdat het niet ver van de stad ligt en niemand last heeft van de muziek. Bovendien heeft deze locatie nog geen bestemmingsplan: "We zouden daar in principe voor langere tijd kunnen blijven, want we gaan niet voor een periode van vijf jaar verhuizen naar een nieuwe locatie en daar verbouwen. Het is alles of niets", zegt Feith.

Ook Pot benadrukt dit: "We hoeven alleen maar een dak en vier muren, de rest regelen we zelf. We verbouwen en verhuizen zelf en de financieringen maken we rond. In de oude suikerfabriek zien we ook wel wat, er is maar één ding dat telt: deze muziekscene mag absoluut niet verloren gaan in Groningen."