“Hedon gaat sterker worden in het creatief zijn, het maken van haar eigen programma”

Vernieuwd pand voor Zwols poppodium biedt ruimte voor ontwikkeling

Tekst: Mandy Bezema / foto's: Raymond van Olphen ,

Een nieuw uiterlijk, grotere namen en meer faciliteiten. In februari gaat het ‘vernieuwbouwde’ poppodium Hedon in Zwolle eindelijk open, en dat biedt ruimte voor mogelijkheden. Veel mogelijkheden. Een gesprek met Hedon’s programmeur Erik Delobel.

“Het ontdekken zit tegenwoordig veel meer in de mens. Door social media, door wat je zelf allemaal meemaakt, je omgeving. Mensen krijgen steeds meer eigen smaak in wat ze wel of niet tof vinden. Alles begint zich steeds meer te mixen: indie, dance, singer-songwriters.” Erik Delobel vertelt vanuit een kaal kantoortje in de Zwolse IJsselhallen hoe hij de mentaliteit van zijn doelgroep ziet veranderen. Het is juist die mentaliteit waar Hedon op in speelt en op in gaat spelen met de komst van het nieuwe pand. “Het spectrum dat je gaat bedienen wordt breder.” Hij grijnst terwijl hij zijn verwachtingen uitspreekt: “Ik ben zelf heel enthousiast.”

'Vernieuwbouwd'
De gehele maand februari staat in het teken van de opening van het ‘vernieuwbouwde’ Hedon. Helemaal anders wordt het namelijk niet. Bepaalde onderdelen van het oude pand zijn blijven staan, waardoor er geen sprake is van complete nieuwbouw. De grote zaal krijgt een capaciteit van 850 man, de klein zaal biedt ruimte aan 200 man en heeft tegelijkertijd een caféfunctie. Ook een backstagecafé, zeven nieuwe oefenruimtes en een inpandige laad- en losruimte behoren tot het resultaat van de metamorfose. En waar de grote zaal meer het toneel zal worden van de grotere namen, wordt de kleine zaal het podium voor nieuw talent. Om te ontdekken, te experimenteren. “In de kleine zaal proberen we acts te gaan programmeren waarvan je het idee hebt dat die kunnen gaan groeien, zoals Taymir. Die staan nu op Noorderslag, maar ook in onze kleine zaal in februari. En dat is natuurlijk heel tof om te hebben”, legt Delobel uit.

Volgens hem gaat het nieuwe pand er niet voor zorgen dat het programma van Hedon compleet gaat veranderen. Op de grote namen na. “Er kunnen nu natuurlijk acts geboekt worden die vroeger Hedon oversloegen. Marco Borsato bijvoorbeeld: daarvan weet je dat dat uitverkoopt. Je hebt daar nu de capaciteit voor. We hopen een grotere doelgroep aan te spreken, maar nog steeds wel dezélfde doelgroep”, zegt Delobel. Duidelijk is hij vooral ook over de koers die het nieuwe Hedon níet op gaat: “Hedon wordt dan wel groter, de massa bedienen wordt absoluut niet de nieuwe richting.”

En dat wordt het ook niet. Nu het vernieuwde Hedon bijna in gebruik mag worden genomen, wordt duidelijk wat voor mogelijkheden het biedt. “We worden meer dan alleen een poppodium. Dat waren we al, maar dat worden we nu nog meer.” Volgens Delobel zijn de samenwerkingen met externen ontzettend belangrijk. “Buro Ruis, de Fakkelteit, de Kunstbende bijvoorbeeld. Het zit allemaal op een snijvlak van cultuur, welzijn, educatie en maatschappij. Daar bewegen we ons steeds meer op. Het wordt een soort expertisecentrum.”

Talent ontwikkeling wordt een uitermate belangrijk aspect voor het poppodium. “Zwolle heeft een heel goed muziekklimaat: het is heel belangrijk dat je dat ondersteunt en stimuleert. En daar is Hedon wel essentieel voor. Die oefenruimtes bijvoorbeeld zijn daar heel geschikt voor”, legt Delobel uit.

Op stap in Hedon
Iedere zaterdagavond kunnen dansen in Hedon. Het is een van de ambities van het ‘nieuwe’ Hedon. Met de komst van o.a. Sabotage werd duidelijk dat er in Zwolle een behoefte was aan een goed feest. “In de tijd dat ik hier nog niet werkte, vond ik het zonde dat op zaterdagavond het licht uit was in Hedon. We zijn met het verloop van tijd meer dance gaan programmeren en hebben best veel rare producties uitgeprobeerd. Uiteindelijk hebben we daar wel veel nieuwe mensen mee gewonnen.” En dat is ook wat Delobel wil: dat iedereen weet dat je iedere zaterdagavond op stap kan in Hedon. Het is een ambitie die nu eindelijk uitgevoerd kan worden, nu het nieuwe pand er is. “We willen dat veel prominenter krijgen. Met Sabotage, DEEP, Blizzurd. Het spectrum wordt nu breder en we proberen dat rustig uit te bouwen. Maar, dan wel met onze eigen producties en niet ter concurrentie van de stad.”

Dialoog als spil
Toch blijft de identiteit van poppodium het allerbelangrijkste. Ook in het nieuwe pand. De sfeer die daarbij hoort, speelt een grote rol. “Mensen waren bang dat het intieme gevoel van Hedon verloren zou gaan. Maar dat gevoel is er nog steeds. Je staat niet in een of andere grote hal.” De programmeur denkt even na over die woorden. “Echt zo’n intiem gevoel, warm. Het wordt een beetje een club-idee. Maar wel eentje waar toffe bands spelen”, zegt hij lachend. Voor Delobel is het belangrijk dat ze laagdrempelig zijn en blijven. “Ik wil dat wij het centrum zijn als het gaat om popmuziek. Dat mensen bij ons binnenkomen als ze goede ideeën hebben. De dialoog. Daarin kunnen we nu gaan investeren.”

Het is juist die wisselwerking die belangrijker dan ooit lijkt te zijn voor Hedon en waar nu genoeg ruimte voor is met de nieuwe faciliteiten. “Wat willen mensen in Hedon? Die dialoog daarover kunnen we nu verder doorvoeren en uitbreiden, want daar zit het hem in. Samen met je publiek een programma maken.”