De drie nieuwe eigenaars van het brugwachtershuisje, Jannick, Emiel en Jan Pieter, waren al een tijd op zoek naar een locatie in Utrecht, maar hadden moeite iets te vinden. Toen ze een keer langs het brugwachtershuisje liepen, raakten ze aan de praat met de toenmalige eigenaar die er kunstexposities hield. Hij had de week ervoor juist besloten het van de hand te doen. Inmiddels is Goede Vrijdag, na ruim twee maanden klussen, net op tijd 'af genoeg' voor de opening. De locatie lijkt nu nog wat afgelegen, maar met de komst van het nieuwe Station Vaartsche Rijn ontstaat er langs de Oosterkade een looproute naar de binnenstad.
Bij binnenkomst is het direct passen en meten. Het is niet ruim binnen en de officiële opening heeft relatief veel publiek getrokken. Zodoende staan er al snel meer mensen buiten dan binnen. Er heerst een huiselijke sfeer, zowel door de aankleding als de mentaliteit: de gasten worden warm onthaald en gewezen op de kapstok waar je je jas aan kunt hangen.
Goede Vrijdag opent haar deuren voor publiek
Verwarring, vreugde en trots toen het na Hemelvaartsdag ineens Goede Vrijdag was
In het brugwachtershuisje aan de Oosterkade, tegenover het Ledig Erf, opende afgelopen weekend een nieuw concept: koffiebar, café, warenhuis en (pop)podium in één. Naam: Goede Vrijdag. Het klinkt als een ambitieus project en dat is het ook, zeker als je bedenkt dat dit allemaal moet passen in een ruimte kleiner dan een gemiddelde, Utrechtse studentenkamer.
Goede Vrijdag bestaat uit twee ruimtes. Boven in het huisje bevindt zich de - door de jongens zelf ontworpen - bar met espressomachine en ruimte voor personeel. De bar beslaat bij elkaar anderhalve vierkante meter. In de rest van de ruimte staat een aantal barkrukken en stoelen om je te zetelen en van je koffie te genieten. Naast koffie biedt Goede Vrijdag een scala aan bijzondere frisdranken die je elders niet snel tegen zult komen: Cola met extra cafeïne, Colombiaanse ijsthee, grapefruitlimonade en rabarbersap. Overal staan vreemde artefacten, zoals opgezette dieren, porseleinen beelden en vreemde lampen die eruitzien alsof ze uit Berlijn gesmokkeld zijn toen de Muur er nog stond. "Alles wat je ziet in deze ruimte is te koop," vertelt Jan Pieter. Die middag is het eerste voorwerp, een schaapskleed, al verkocht.
De benedenruimte, die als expositieruimte en podium moet fungeren, is zeer klein. Wanneer je de trap afdaalt ruik je de latexverf van de muren nog. De eigenaars vertellen dat ze in de paar uur voor de opening nog een stellage voor op het podium in elkaar gezet hebben. Het podium zelf is formaatje bezemkast, waarvan ongeveer een derde ook nog wordt ingenomen door een orgel. Er passen zo’n 25 mensen schouder aan schouder in deze ruimte, wat de optredens hier zeer intiem zal maken. Tijdens de openingsavond op vrijdag speelden The T.S. Eliot Appreciation Society en Leah Abramson. Op zaterdag betraden The Empty Product en Het Gloren het podiumpje. Het is de bedoeling dat hier tweemaandelijks optredens verzorgd zullen worden.
Goede Vrijdag zal van woensdag tot en met zondag open zijn. Daarnaast kun je er ook op maandagochtend terecht voor een betaalbaar bakkie. De jongens willen de mensen op gang helpen op dit, voor menigeen, impopulaire moment van de week. "De meeste koffiezaken zijn op maandagochtend gesloten. Wij willen juist dan mensen koffie aanbieden, voor een zacht prijsje." Er is al een naam voor bedacht, de Koffieclub, maar hoe dit precies in zijn werk zal gaan is nog niet helemaal helder. Dit tekent de werkwijze van de drie nieuwe eigenaars, alle drie vormgevers: niet wachten op een vastomlijnd plan, maar gewoon doen. Dit schept de verwachting dat het huisje in hun handen nooit af is en een bezoek altijd weer een verrassende belevenis zal zijn.
Gezien: Openingsweekend Goede Vrijdag, vrijdag 30 mei 2014 @ Goede Vrijdag, Utrecht