Tegelijk met het bekendmaken van het vertrek van Joey Ruchtie brak op deze redactie de geruchtenmaalstroom los: wie zal er voor de aanzienlijke taak komen te staan om hem op te volgen? Dat het geen totaal onbekende zou worden, stond wel vast. Daarvoor is het netwerk rond Rotown te ingebed in de Rotterdamse scene.
‘Ooh, aan hem hadden we helemaal niet gedacht,’ zeiden we toch, toen Stephan Maaskant begin mei als opvolger werd aangekondigd. Tuurlijk, de Rotown-programmeur voor de dansavonden, evenementen als Oud & Nieuw en Koninginnedag en lokale initiatieven (waaronder Rotterdam Riot en Rotown College): zo voor de hand liggend dat je hem gewoon vergeten was. Niet zo heel vreemd, vindt Maaskant zelf: “Ik doe veel, maar zit graag een beetje onder de radar. Ik voerde mijn taken uit en keek met Joey mee. Ik ben nooit echt bezig geweest met netwerken. Ik gebruik nauwelijks social media en zorgde alleen dat ik een beetje in the picture bleef. Ik ben geen compleet onbekende, toch?”
Dat laatste zeker niet: Maaskant werkt al ruim tien jaar bij Rotown. Vanuit een bijbaantje als glazenhaler werkte hij zijn weg via de bar en het programmeren in Exit opwaarts en werd begin 2012 aangesteld als parttime programmeur naast Joey Ruchtie. Maaskant was verantwoordelijk voor lokale showcases en clubavonden en tilde die, door daadwerkelijk te prógrammeren, naar een hoger niveau.
Maaskant: “De nacht was eerst bijzaak in Rotown. Er waren vier residents. Dat maakte niks uit, het was een andere tijd: mensen kwamen voor de nacht. Tegenwoordig moet je echt programma neerzetten. Tuurlijk, er is nu concurrentie van clubs, maar dat was toen niet anders. Ik denk dat vooral dat men nu minder trouw is aan een locatie. Met je vrienden zoek je een evenement op maat, gezelligheid over inhoud. Dat geldt zeker voor dansavonden.”