Eerste editie Scumbash verkoopt uit!

Twaalf uur non-stop rock 'n roll in Van Nelle fabriek

Tekst: Joris Telgen, Foto's: Marc de Jong ,

Het Speedfest van het Noorden, zo noemt Peter Pan Speedrock het nieuwe festival in de Van Nelle fabriek, georganiseerd door Schorem Haarsnijder en Barbier op de Nieuwe Binnenweg. Dat is ook niet verwonderlijk als je naar de line-up kijkt: UK Subs, Candybar Planet, Demented Scumcats, Batmobile, Discharge, Peter Pan Speedrock, The Toy Dolls. In totaal staan er achttien bands verdeeld over drie podia. Dat is goed voor twaalf uur non-stop rock ’n roll!

De band die Scumbash mag aftrappen is Small Time Crooks. Deze jugrock ’n roll band uit Den Haag bestaat uit vier man met contrabas, gitaren en een wasbord als ritmesectie. Het eerste nummer gaat over heel veel drank en er wordt gevraagd of het publiek al een biertje in de hand heeft? Hoewel het pas één uur ’s middags is loopt de fabriekshal al behoorlijk vol met bezoekers en het bier is inderdaad gevonden. Small Time Crooks, die overigens allemaal uitermate strak geknipt zijn, spelen een goede set met veel humor en swingende nummers met sterke samenzang. Het feestje is begonnen.

Het fabrieksterrein is verdeeld in drie secties met elk een podium. Zodoende speelt er te allen tijde óf een band op het middelste podium of twee bands aan de zijpodia. Hierdoor krijgt het publiek de keuze. Een nadeel van deze constructie is er veel geluidsvervuiling is. Je hoort bands geregeld door elkaar spelen en als er op het middelste podium iets zachter gespeeld wordt, dan hoor je de andere bands soundchecken. Gelukkig speelt de gemiddelde band vandaag zo loeihard dat het allemaal toch niet meer uitmaakt.

Dan is het tijd voor een band van het eerste uur: het Engelse UK Subs. De band stond voor het eerst op de planken in 1976 en de zanger Charlie Harper is onderhand 69, ouder dan Lemmy van Motörhead! Als je denkt dat dat niet veel soeps kan zijn, heb je het mis. UK Subs zijn in bloedvorm en spelen een denderende set in moordtempo. Het is ongelofelijk hoeveel power deze oude knarren nog in zich hebben. Ook het nieuwe materiaal slaat aan bij het publiek vandaag. Ze sluiten het optreden af met een tribute aan Wattie, de zanger van Exploited die recent een hartaanval heeft gehad en daardoor verhinderd was om op Scumbash te spelen.

De volgende band die een denderende indruk maakt is Karma To Burn uit West Virginia, USA. Deze stoner rock band zonder zanger zit qua sound een beetje tussen Kyuss en Tool in. Subsonisch lage, groovende gitaarriffs en spetterende drums brengen het geheel van climax naar climax. Het publiek voor het podium gaat uit z’n dak. Als de gitarist van Karma To Burn een praatje aan probeert te gaan krijgt hij een Rotterdamse ‘speeluh!’ naar z’n hoofd. Spelen dan maar.

Een ongelukkige naam op het affiche vandaag is The Deaf. Deze Haagse band, aangevoerd door Spike van Di-Rect, zit in het muzikale spectrum wel erg dicht tegen de pop aan voor het publiek op Scumbash. The Deaf pakt door op de oude beattraditie van de jaren ’60 in Nederland a la Q65 en The Outsiders en trekken naar eigen zeggen de beat weer uit de Haagse klei. Dat ze er zelf zoveel lol in hebben maakt een hoop goed maar helaas verzanden ze te vaak in clichés. De poging van Spike, die zichzelf een belachelijk hoedje heeft aangemeten voor dit optreden, om een wall of death te creëren slaat de plank volledig mis. Hoewel een deel van het (jongere) publiek het allemaal prima vindt, haakt de rest faliekant af. Daar helpt zelfs een cover van Iggy Pop niet meer tegen.

Misschien wel de meest in het oog springende naam op het affiche is Batmobile. Deze Bredase, Rotterdamse band, opgericht in de vroege jaren 80, is aan te merken als de pionier van psychobilly in Nederland en ze spelen sindsdien over heel de wereld. Optredens in Nederland zijn de laatste jaren echter schaars en het is fantastisch dat ze op Scumbash geboekt zijn. Met strakke pakken, grijze haren en onder luid gejuich betreden de mannen van Batmobile het podium. Ze gaan vanaf het eerste moment als een tierelier. Het publiek staat te springen en Batmobile vindt het zelf ook wel een leuk feessie dat Scumbash. Ze zitten het hele optreden ongelofelijk te geinen. ‘Leuk joh dat Rotterdam, ik was er gister ook!’ Halverwege de set slaan de stoppen door en ligt abrupt het volledige podium geluid eruit. Het publiek joelt en de bandleden kijken verontwaardigd om zich heen. ‘Wat gaan we nu doen? Zal ik me broek uittrekken?’ vraagt zanger Jeroen Haamers. En ja hoor, ‘broek uit!’ roept het publiek en daar staat de beste man, in niets minder dan een geblokte boxershort voor drieduizend toeschouwers. Uiteindelijk krijgt de crew de boel weer aan de praat en speelt Batmobile het optreden uit. Het is een ongelofelijk strakke show en Batmobile swingt als een tiet in de Van Nelle fabriek. In de zaal wordt hier en daar een traantje weggepiekt door een oude fan die zijn bandje eindelijk weer ziet spelen.

Op het Cortonville podium is Candybar Planet onderhand ingeplugd. Deze stoner rock band uit Eindhoven heeft vorig jaar hun eerste album in veertien jaar uitgebracht en treden onderhand, na een ruim tien jaar durende hiatus, weer op in het hele land. ‘Te gek om hier te zijn op Scumbash!’ is de begroeting en dat geldt eigenlijk voor alle bands die vandaag spelen. Ook de bezoekers vinden het te gek dat ze er zijn en laten zich onderdompelen in de psychedelische space rock van deze Brabantse band. Ze eindigen hun set met een tien minuten durende jamsessie en spelen zichzelf en iedereen aanwezig naar een andere planeet. Het is duidelijk dat deze band op een groter podium had moeten staan want het is zo druk dat je er bijna niet meer weg komt. 

 De act die natuurlijk niet mocht ontbreken is Peter Pan Speedrock, de band die de Nederlandse rock ’n roll scene zo’n beetje eigenhandig draagt. De gemiddelde Scumbash bezoeker zal Peter Pan Speedrock al ongeveer honderdvijftig keer live hebben gezien en toch staat iedereen weer te dringen voor het podium. Dat is niet voor niets want bij elke show van deze band wordt je als toeschouwer compleet weggeblazen. Dat weet iedereen en daarom is iedereen er. De organisatoren van Scumbash Leen en Bertus van Schorem, staan bij het podium. ‘Waar zijn die mannen met die grappige baardjes?’ vraagt zanger Peter van Elderen. Ze komen op en omhelzen de band. Als Peter Pan Speedrock begint te spelen gaan ze helemaal uit hun dak. Dat moet goed voelen op je eigen festival.

En die euforie is volledig terecht. De eerste editie van Scumbash is met 3500 bezoekers uitverkocht en er staat een hele sterke line-up die zich heeft vertaald in een berg schitterende optredens. Verder is de organisatie vlekkeloos. De acts spelen op tijd, het geluid was goed, het eten is lekker, de pizza smaakte naar pizza en de patat smaakte naar patat, op de stand van Schorem zijn de hele dag mensen geknipt en geschoren, er is niet geknokt en toiletbezoek is gratis (hoewel je de drollen soms zag drijven). Kortom een festival zoals je ze wilt hebben. Dat een deel van het publiek het na tien uur voor gezien houdt en The Toy Dolls overslaat is dan wel weer jammer. Dat ligt overigens niet aan The Toy Dolls zelf die een spetterende show weggegeven. De eerste Scumbash zit erop en het smaakt naar meer. Daar is iedereen het over eens en het goede nieuws is: volgend jaar weer!