Er kwam weer geweldig veel mooie muziek uit in 2020. Dit zijn de twintig allerbeste albums van het jaar, gekozen door de 3voor12-redactie. Bovenaan staat het magistrale album Untitled (Rise) van SAULT, daaronder staan HAIM en Phoebe Bridgers.

1. SAULT - Untitled (Rise)

Wie goed oplette kende SAULT al van de drie eerdere albums (waarvan er eentje ook dit jaar verscheen), maar Untitled (Rise) is de doorbraak voor dit mysterieuze gezelschap uit Engeland, dat geen persfoto's heeft en nooit optreedt. Spil er achter is Dean Josiah ‘Inflo’ Cover, die een soepele mix geproduceerd heeft van soul, disco, afrobeat, gospel, jazz en pop, en die volkomen nieuw en eigen voelt. Een plaat ook die vol spanning en experiment zit, en toch bij elk thuisdiner aan kan. 

Lees hier de recensie.

2. HAIM - Women In Music, Pt. III

Muzikaal lijkt de derde van HAIM de ultieme feelgood-plaat, inclusief vreugdevolle saxofoonpartijen, doowop-koortjes, jengelende country-licks en knipoogjes naar Fleetwood Mac en Lou Reed. Maar vlak onder dat glanzende oppervlak zitten de verhalen die van Women In Music Pt. III echt een bijzondere plaat maken, over de levenspartner die kanker kreeg, over de overleden vriend en over de diepe depressie waarin Danielle Haim belandde.

Lees hier de recensie en luister hier het video-interview van Vera Siemons.

3. Phoebe Bridgers - Punisher

Er circuleerde een paar weken geleden een meme die wel zo’n beetje de lading dekt: Phoebe Bridgers is Taylor Swift voor meisjes die vroeger expres hun Sims lieten verdrinken. Op Punisher zijn haar poëtische teksten soms zo meedogenloos verdrietig dat het bijna sadistisch is. Dan weer maakt ze een ironische observatie met de finesse van iemand die continu viral gaat op Twitter. Tekstueel goud, dus. Maar watPunisher onderscheidt van haar ijzersterke debuut is juist de productie. De emofolkie debuteerde met intieme tokkelfolk. Maar deze tweede, met zijn zwellende blazers en strijkers, doet juist soms behoorlijk groots aan.  

Lees hier de recensie en lees hier ons interview terug. 

4. Eefje de Visser - Bitterzoet

Het vierde album van Eefje de Visser is haar onbetwiste meesterwerk. Bitterzoet is een plaat die overladen is met alle prijzen die ertoe doen. En terecht. Want laten we wel wezen: niemand laat synthesizers zo elegant en teder klinken als Eefje de Visser. Niemand schrijft zulke beeldende teksten, waarmee je direct aan de rand van het zwembad, in de hotelkamer met ondergaande zon, of ’s ochtends vroeg met de auto langs de kant staat. En niemand zingt het woord ’schatje’ zo mooi als zij.

Eefje de Visser won met Bitterzoet de 3voor12 Award. Lees hier de recensie en hier het interview.

5. Tame Impala - The Slow Rush

Het is haast ongelofelijk om je te bedenken dat Tame Impala’s vierde album al uit was toen de eerste lockdown in ging. Het is namelijk een plaat waarop de tijd stil staat. Of nog beter: waar minuten jaren duren en jaren in minuten voorbij lijken te vliegen. En dat alles gevangen in glimmende psychedelische pop waar je stiekem een klein beetje op kunt dansen. Niemand ziet het toch. 

Lees hier de recensie en kijk hier het interview met Kevin Parker.

6. Working Men's Club - Working Men's Club

Probeer dit jaar maar eens een deuk in een pakje boter te slaan als debutant. Vrijwel onmogelijk als je jezelf nergens kunt laten zien. Maar voor Working Men’s Club was het zaadje op Eurosonic in elk geval wel al gepland. We zagen daar stel eigenwijze jonge Britten, een postpunkband zonder drummer die zich niet wil vastpinnen op één sound. Verveeld én gedreven, introvert én dansbaar.

Lees hier de recensie en lees hier ons interview.

7. Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters

Fiona Apple verontschuldigt zich niet meer. Ze slikt haar opmerkingen niet meer in. Ze smeekt niet meer om liefde, ze sommeert simpelweg: ‘I want you to love me.’ Ze heeft zich met de betonscharen losgeknipt uit de ketenen van het patriarchaat, en als ze pisnijdig is, zul je dat weten ook. Ze gilt, fluistert en kirt, ze ramt op haar muren terwijl haar honden vrolijk meeblaffen. Soms klinkt ze laaiend, maar net zo vaak gaat ze haar problemen met humor te lijf. Fetch The Bolt Cutters is een zeldzaam eigengereid, uniek album dat niemand hoeft te behagen. Behalve Fiona Apple zelf, dan.

Lees hier de recensie.

8. Fontaines D.C. - A Hero's Death

Ze riepen het zelf al op hun debuutalbum Dogrel: Fontaines D.C., dat zou een grote band worden. Afgelopen jaar bleek de Ierse band ook dé gitaarsensatie vol furieuze postpunk met poëtische invloeden. Na het megasucces van de eerste plaat werden ze overrompeld door hun eigen hype, met A Hero’s Death wil de band zich afzetten tegen zijn eigen hype. En met die rebellie steken ze een ijzersterk postpunk album in hun zak.

Lees hier de recensie en hier het interview.

9. Yves Tumor - Heaven To A Tortured Mind

De excentrieke Yves Tumor geeft al jaren aan dat hij commercieel succes voor ogen heeft. Dat leek een nogal verwarrende uitspraak, zo compromisloos als zijn genre-experimenten waren. En toch verovert de excentriekeling dit jaar een nieuw plekje op de grens van leftfield en de mainstream met Heaven To A Tortured Mind. Het is dan ook een behoorlijk knap album: zijn extravagante rocksongs zijn rauw, sensueel en onweerstaanbaar, en tegelijkertijd onwijs experimenteel.  

Lees hier de recensie.

10. Jessie Ware - What's Your Pleasure?

Jessie Ware had twee doelen voor ogen met haar album What’s Your Pleasure: mensen moesten er de liefde op kunnen bedrijven, en erop kunnen dansen. Echt waar, zo omfloerst sprak ze erover in interviews. Het resulteerde in een geweldige, zwoele en stijlvolle discoplaat die je op repeat kunt zetten tot de zon opkomt.

11. Soccer Mommy - Color Theory

Van een beetje teenage angst is de Amerikaanse Sophia Regina Allison, alias Soccer Mommy, nooit vies geweest, het was het onderwerp van haar doorbraakalbum in 2018 en het kabbelt door op Color Theory. Niet gek ook dat ze vol is van teenageangst queen herself Avril Lavigne, je hoeft niet heel goed te luisteren om dat door te hebben. Het album staat vol songs over depressie, de ziekte van haar moeder en is doordrenkt met melancholie en elektrische gitaarmelodieën die langzaam door zacht gitaargetokkel worden vervangen. Het is niet overlopen met droevigheid, juist de tracks vol catchy melodieën zoals ‘circle the drain’ en ‘crawling my skin’ blijven hangen.

Lees hier de recensie.

12. SAULT - Untitled (Black Is)

Wat betekent het om zwart te zijn? Die vraag legde Sault al op tafel tot 2020 transformeerde tot 'black lives matter' jaar. Nou kwamen die protesten natuurlijk niet uit het niets, en SAULT put uit een smeulende humuslaag van trotse en zoekende mensen van kleur. Als een lopend vuurtje vond deze band dit jaar zijn weg. Black is… beautiful.  

Lees hier de recensie.

13. Sevdaliza - Shabrang

Probeer maar iemand te vinden die doet wat Sevdaliza doet. In Nederland, nee, internationaal, is de Rotterdamse artiest een unicum. Ze vermengt Farsi met Engels, Westerse popmelodieën met Perzische toonladders, triphop met zwierige strijkers. Ook op het geweldige Shabrang is haar eigenzinnige pop broeierig en ongrijpbaar, en tegelijkertijd levert het een paar van haar helderste muzikale ideeën op. Neem nou ‘OMG’, waarmee ze laat zien een oorwurm van een popsong te kunnen maken. En helemaal aan de andere kant van het spectrum: ‘All Rivers At Once’, een schitterend nummer vol akoestische snare-roffels en tedere piano. 

Lees hier de recensie en lees hier het interview.

14. Adrianne Lenker - songs and instrumentals

Als geen ander heeft Adrianne Lenker de kracht om haar eigen hart uit haar lijf te scheuren, die vervolgens voor te schotelen aan iedereen die maar luisteren wil en menigeen de tranen uit de ogen te zingen. De 29-jarige frontvrouw van Big Thief schreef het wonderschone album vol kleine liedjes waar je bijna fysiek hartpijn van krijgt in een hutje in the middle of nowhere van Massachusetts. Ver van de over de kop slaande wereld en ver van alles wat haar aan haar ex deed denken. Je gunt niemand natuurlijk liefdesverdriet, maar als iedere heartbreak zoals Songs klinkt, zou je toch bijna naar de volgende verlangen.

Lees hier de recensie.

15. Destroyer - Have We Met

Welke artiest bereikt nou nieuwe artistieke hoogtes bij het twaalfde (!) album in zijn oeuvre? Het zijn er niet veel, maar de Canadese Dan Bejar alias Destroyer lukte het met het nonchalant tot stand gekomen Have We Met. De demo’s zong Bejar in aan de keukentafel, ongetwijfeld met een glaasje rode wijn. Hij mailde ze naar producer John Collins, en die maakte er schitterende liedjes van, hij kleurde ze in met wijdse synth-arrangementen, knetterende gitaren en knip-en-plak-collages van saxofoonpartijen.

Lees hier de recensie.

16. Run The Jewels - RTJ4

Weinig albums dit jaar klonken zo urgent als de nieuwste plaat van Run The Jewels. Het was begin juni, de protesten waren eigenlijk nog niet zo heel lang op gang, en plotseling waren daar Killer Mike en El-P. Het klonk wel alsof het een week geleden was opgenomen, zoals de Amerikanen rapten over politiegeweld en sociale ongelijkheid, racisme en protest, vertolkt met woede en frustratie. Het kan niet anders, of RTJ4 gaat de geschiedenis in als het album dat een stem gaf aan de tijdsgeest.  

Lees hier de recensie.

17. Caribou - Suddenly

Voor zijn tiende album had Dan Snaith zich iets voorgenomen: de nieuwe Caribou moest klinken als een omhelzing. Wist hij veel dat we in 2020 allemaal massaal zouden snakken naar een knuffel. Plotseling klonkSuddenly, met zijn tedere falsetzang en gloedvolle hiphop- en soulinvloeden, als een remedie tegen de barre huidhongerwinter. Tenminste, als je niet te veel wegfantaseerde bij ‘Never Come Back’. Op die pianohousehit laat Snaith je per direct naar de festivalvelden snakken.  

Lees hier het interview en kijk hier de co-host-uitzending met Caribou.

18. Crack Cloud - Pain Olympics

De Canadese heren van Crack Cloud waren vorig jaar al een van onze favoriete acts op Best Kept Secret, hun tweede plaat bewijzen ze maar weer dat ze nog steeds in ons favorietenlijstje staan. Pain Olympics laat een grote ontwikkeling zien na hun eerste album: meerstemmige zang, een betoverende vrouwenstem, klokkenspel en schitterende strijkers. Maar nog steeds doordrenkt met de postpunk waar het allemaal mee begon.

Lees hier de recensie en kijk hier het interview.

19. The Homesick - The Big Exercise

Met The Big Exercise is The Homesick zittend gaan optreden. Dat zegt veel over de plaat: de liedjes zijn zo complex dat de Friezen er hun opperste concentratie voor nodig hebben. En de studio-effort die The Homesick in dit album gestoken heeft is ook overduidelijk. Vroeger leek het nog alsof je The Homesick in een hokje kon steken, nu hebben ze een geheel eigen amalgaam van springerige postpunk, gestileerde garagerock en eigenwijze 60's baroquepop gesmeed. Zo horen we in het beste liedje ‘I Celebrate My Fantasy’ niet alleen de oorspronkelijke drie-eenheid bas-gitaar-drums om elkaar heen stuiteren, maar ook een klavecimbel en een klarinet.

Lees hier de recensie en lees hier het interview.

20. Sufjan Stevens - The Ascension

De hekkensluiter van deze lijst is die van de onnavolgbare Sufjan Stevens. Waar hij in 2003 met Michigan nog zinderende fluisterfolk maakte, sloeg hij verderop in zijn carrière linksaf om flink wat te experimenteren met elektronische gedetailleerde folksongs. The Ascension staat vol epische lange nummers die hij afwisselt met verrassend kleine liedjes die weer doen denken aan de tracks die hij bijdroeg aan de Call Me By Your Name-soundtrack. Een vol album die zijn oevre perfect samenvat en alle classic Sufjan sounds keurig afvinkt.

TIMO PISART
1. Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters
2. Jessie Ware - What’s Your Pleasure
3. Eefje de Visser - Bitterzoet
4. SAULT - Untitled (Rise)
5. S10 - Vlinders
6. HAIM - Women in Music Pt. II
7. Yung Nnelg - Balans
8. Empress Of - I’m Your Empress Of
9. Laura Marling - Song For Our Daughter
10. Chloe x Halle - Ungodly Hour
11. Headie One & Fred again… - GANG
12. Lyra Pramuk - Fountain

KILIAN KAYSER
1. Phoebe Bridgers - Punisher
2. Sufjan Stevens - The Ascension
3. Crack Cloud - Pain Olympics
4. Soccer Mommy - Color Theory
5. Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters
6. Fontaines D.C. - A Hero’s Death
7. Helena Deland - Someone New
8. The Homesick - The Big Exercise
9. Waxahatchee - Saint Cloud
10. Kiwi Jr. - Football Money
11. Sports Team - Deep Down Happy
12. Lomelda - Hannah

CHRISTIAAN WALRAVEN
1 Soccer Mommy - Color Theory
2 Destroyer - Have We Met
3 Fontaines DC - A Hero’s Death
4 Run The Jewels - RTJ4
5 Yves Tumor - Heaven To A Tortured Mind
6 Gorillaz - Song Machine, Season One: Strange Timez
7 Sor - Professor
8 Sault - Untitled (Black Is)
9 Sufjan Stevens - The Ascension
10 Headie One - GANG
11 Roisin Murphy - Roisin Machine
12 Dogleg - Melee

MENNO VISSER
1 Mura Masa - R.Y.C.
2 Haim – Women in Music Pt.3
3 Beabadoobee - Fake It Flowers
4 Georgia - Seeking Thrills
5 Sault - Untitled (Rise)
6 Låpsley - Through Water
7 Caribou - Suddenly
8 Working Men’s Club - Working Men’s Club
9 Phoebe Bridgers - Punisher
10 Eefje de Visser – Bitterzoet
11 Nana Adjoa – Big Dreaming Ants
12 Tame Impala – The Slow Rush

FLOOR VAN DER VLIET
1 Sevdaliza - Shabrang 
2 Meetsysteem - Cr:GO
3 Elias Mazian - Vrij van Dromen 
4 Adrienne Lenker - Songs
5 DJ Python - Mas Amable
6 Nicolas Jaar - Cenizas 
7 Yves Tumor - Heaven To A Tortured Mind 
8 S10 - Vlinders 
9 Fontaines DC - A Hero’s Death
10 Overmono - Everything You Need
11 Perfume Genius - Set My Heart On Fire Immediately 
12 Dean Blunt - Roaches 2012.- 2019

LOULOU KUSTER
1. Phoebe Bridgers - Punisher
2. Fiona Apple - Fetch The Bold Cutters
3. Jessie Ware - What’s Your Pleasure
4. Waxahatchee - Saint Cloud
5. Laura Marling - Song For Our Daughter
6. Adrianne Lenker - songs
7. Soccer Mommy - color theory
8. Fontaines D.C. - A Hero’s Death
9. Eefje de Visser - Bitterzoet
10. Yves Tumor - Heaven To A Tortured Mind
11. Helena Deland - Someone New
12. Porridge Radio - Every Bad

SAGID CARTER
1. Tame Impala - The Slow Rush 
2. Yves Tumor - Heaven To A Tortured Mind 
3. Sault - Untitled (Black Is) 
4. Sault - Untitled (Rise) 
5. Ela Minus - Acts of Rebellion 
6. Eefje de Visser - Bitterzoet 
7. Nana Adjoa - Big Dreaming Ants 
8. Working Mens Club - Working Mens Club
9.  Chloe X Halle - Ungodly Hour 
10. King Krule - Alive 
11. Caribou - Suddenly 
12. Fontaintes DC - A Hero’s Death

JORINDE HIDDEMA
1 Working Men’s Club – Working Men’s Club
2 Sevdaliza – Shabrang
3 Fontaines D.C. – A Hero’s Death
4 Eefje de Visser – Bitterzoet
5 Haim – Women in Music Pt.3
6 Phoebe Bridgers – Punisher
7 Crack Cloud - Pain Olympics
8 Tame Impala - The Slow Rush 
9 FLEUR-FLEUR
10 IDLES – Ultra Mono
11 The Cool Greenhouse – The Cool Greenhouse
12 Homesick – The Big Exercise

ATZE DE VRIEZE
1. Eefje de Visser - Bitterzoet
2. SAULT - Untitled (Rise)
3. Tame Impala - The Slow Rush
4. HAIM - Women In Music Pt III
5. Jessie Ware - What’s Your Pleasure
6. upsammy - Zoom
7. Caribou - Suddenly
8. nthng - Hypnotherapy
9. Against All Logic - 2017-2019
10. Working Men’s Club - Working Men’s Club
11. SAULT - Untitled (Black Is)
12. Dua Lipa - Future Nostalia

SANDER KERKHOF
1 SAULT - Untitled (Rise)
2 HAIM - Women In Music pt. III
3 Tame Impala - The Slow Rush
4 Run The Jewels - RTJ4
5 Phoebe Bridgers - Punisher  
6 Nana Adjoa - Big Dreaming Ants 
7 Yves Tumor - Heaven To A Tortured Mind
8 Porridge Radio- Every Bad 
9 Eefje de Visser - Bitterzoet   
10 Working Men’s Club - Working Men’s Club
11 Fontaines D.C. - A Hero’s Death
12 Caribou - Suddenly

NIELS AALBERTS
1. Working Men’s Club - Working Men’s Club
2. Eefje de Visser - Bitterzoet
3. SAULT - Untitled (Rise)
4. Fleur - Fleur
5. SAULT - Untitled (Black Is)
6. Haim – Women in Music Pt.3
7. Tame Impala - The Slow Rush
8. Taylor Swift - Folklore
9. Caribou - Suddenly
10. Bruce Springsteen - Letter To You
11. Dua Lipa - Future Nostalgia
12. Hang Youth - Boel Aan De Hand

RALPH-HERMEN HUISKAMP
1 Phoebe Bridgers – punisher 
2 Fiona Apple – fetch the bolt cutters 
3 The Avalanches – we will always love you 
4 Haim – women in music 
5 Destroyer – have we met  
6 Adriana Lenker – songs 
7 Dehd – flower of devotion 
8 Lomelda -  Hannah 
9 Kate NV – room for the moon 
10 Charli XCX - How I’m Feeling Now 
11 SAULT - Untitled (Rise) 
12 Lyra Pramuk – fountain 

MATTHIJS KUIPER
1 SAULT - Untitled (Rise) 
2 J Lloyd - Kosmos
3 The Homesick - The Big Exercise
4 Moff & Tarkin - Man Of The Match
5 Phoebe Bridgers – Punisher 
6 Freddie Gibbs, The Alchemist - Alfredo
7 Tame Impala - The Slow Rush
8 HAIM – Women in music PT III
9 Yves Tumor - Heaven To A Tortured Mind
10 Working Men’s Club - Working Men’s Club
11 Charli XCX - How I’m Feeling Now
12 MICH - No

3voor12 Radio Eindejaarsspecial

Vanavond hoor je tussen 21.00 en 00.00 op 3FM de eindejaarsspecial van 3voor12 Radio, met veel aandacht voor de beste liedjes en albums van 2020.