FAQ

Wat is 3voor12 eigenlijk? Hoe kan ik jullie bereiken? Wie werken er op de redactie? Waarom komen sommige opnamen van Lowlands of Pinkpop niet online? Waar is de Luisterpaal gebleven? Het antwoord op al deze vragen vind je hier.

Wat is 3voor12?

- Muziekplatform van de VPRO
3voor12 is het crossmediale platform voor popmuziek van de VPRO. In meer dan vijfentwintig jaar tijd is 3voor12 uitgegroeid van underdog tot het belangrijkste alternatieve popplatform van Nederland. 3voor12 maakt radio en tv, is een online muziekmagazine, neemt bijzondere sessies op en doet verslag van alle belangrijke muziekfestivals: van Pinkpop tot Lowlands, van Rolling Loud tot Le Guess Who? en van Amsterdam Dance Event tot Best Kept Secret. Jaarlijks reikt de redactie de 3voor12 Award uit aan het beste Nederlandse album en wordt in december op NPO 3FM afgeteld naar 3voor12’s Song van het Jaar.

- Waar is de Luisterpaal gebleven?
Die vind je hier of via luisterpaal.nl. Met de lancering van de huidige site (2017) is wel de app verdwenen. Toen we met de Luisterpaal begonnen was het een van de weinige plekken waar je online albums kon beluisteren. Labels vonden het een goede manier om jou kennis te laten maken met nieuwe muziek. Inmiddels gebruikt meer dan 80% van de Nederlandse muziekliefhebbers Spotify, anderen YouTube, Deezer, Soundcloud, Bandcamp of Apple Music. En dus is het gratis streamen van albums vóór de officiële releasedatum verleden tijd. Maar onze tips voor de beste releases vind je nog steeds op de Luisterpaal.

Lokaal

- Wat is 3voor12 lokaal?
Wie zit er dichter op de popscene van een stad of provincie dan lokale muziekliefhebbers zelf? Al twintig jaar lang doen vrijwilligers van 3voor12 lokaal verslag van alles wat in hun regio gebeurt. Op 1 oktober 2003 werd het startschot gegeven voor 3voor12 Den Haag, snel gevolgd door o.a. 3voor12 Utrecht en Groningen, om langzaam uit te breiden over het gehele land. De VPRO bouwt de sites en zorgt voor technische ondersteuning, lokale vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de redactionele invulling. Inmiddels zijn er 17 lokale 3voor12-sites, van wisselende omvang en activiteit.

- Hoe doe ik mee aan 3voor12 lokaal?
Ben je geïnteresseerd? Elke lokaalsite heeft een eigen redactie, waarbij je je kunt melden via ons site. Je kunt ook een mailtje sturen naar 3voor12@vpro.nl. Wij zorgen dan dat je bericht bij de juiste redactie terecht komt.
 

Komen de opnames online?

- Waarom het ene festivaloptreden online komt en het andere niet
Komt dat geweldige concert van dat briljante festival online? Dat is de meestgestelde vraag na ieder evenement waar wij verslag van doen. Omdat er nogal wat onduidelijkheid is, bij deze hoe dat in zijn werk gaat. Want ja, het is nogal ingewikkeld. Simpel: wat ons betreft komt elk opgenomen concert online. De beslissing ligt bij de artiest.

- Is het gefilmd?
De eerste vraag: is het optreden überhaupt geregistreerd? Wat daarbij telt is op welk podium de artiest stond. Ons budget laat niet altijd toe om alle podia te filmen. Op Pinkpop is het overzichtelijk met vier podia. Lowlands is al ingewikkelder, daar moeten we keuzes maken, waarbij soms camera-crews van tent wisselen. Op kleinere festivals als Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole of Rolling Loud moeten we een keuze maken, waarbij we doorgaans de grootste podia filmen.

- Mag het optreden gefilmd worden?
De artiest bepaalt of zijn show geregistreerd wordt. Soms krijgen we die toestemming vooraf, veel vaker op het laatste moment of pas achteraf. Het management is nog met een ander festival bezig, de artiest wil het van zijn bui laten afhangen... De toestemming komt soms pas een uur voor het daadwerkelijke optreden. Of bij thuiskomst.

- Wat mogen jullie ermee?
Vervolgens heeft de artiest nog opties om uit te kiezen. De meest voorkomende:
- Het mag op de livestream
- Er mag alleen iets gebruikt worden in de tv-registratie op NPO3
- De show mag op 3voor12
- De show mag op onze YouTube
- Slechts een paar nummers mogen online 
- De artiest kiest welke nummers online komen
- De VPRO mag een x-aantal nummers kiezen
- Nieuwe nummers mogen niet direct, maar wel later als ze uitgebracht zijn
- De opname mag maar een beperkte tijd online (vaak 30 dagen)

Je begrijpt het al: er is een oneindige hoeveelheid combinaties tussen deze opties mogelijk, waarbij de ene artiest het idee van ‘live’ uitzenden heel aantrekkelijk vindt (en on demand juist niet), terwijl de ander per se wil terugzien of ie goed genoeg speelde. In de week na het festival wordt meestal op alle vragen antwoord gegeven. Dus blijf het vooral vragen, want we weten dat je niet kunt wachten!

Colofon

- Wie werken er bij 3voor12?
3voor12 werkt met een vaste redactie, in sommige gevallen aangevuld met freelancers (met name op festivals). Een lijst met de vaste redactieleden vind je hieronder:

3voor12:
Niels Aalberts (eindredacteur)

3voor12 redactie:
Timo Pisart (redactiechef)
Atze de Vrieze (redacteur)
Malou Miedema (redacteur)
Nathalie Flores (videoredacteur)

3voor12 Radio:
Eva Koreman (presentator)
Christiaan Walraven (muzieksamensteller, programmering live muziek)
Geneviève Smans (productie)

Productie:
Jorinde Hiddema (producer)
Pippa Harris (producer)

3voor12 tv:
Paula van den Elsen (eindredacteur tv)
Reinier Bruijne (projectmanagement, meercameraregie)
Max Bedeker (audio/video-editor, technische ondersteuning)

Hoe kan ik jullie bereiken?

- Kan ik voor jullie werken?
In principe werkt 3voor12 met een vaste redactie, in sommige gevallen met freelancers (m.n. op festivals). Als we een vacature hebben, delen we die in onze nieuwsbrief en via onze social media kanalen: Instagram, Twitter/X en Facebook. Mogelijk is er wel plek voor je als vrijwilliger bij een van de 3voor12 lokaal sites. Je kunt de lokaal-redacties zelf benaderen of een mailtje sturen aan 3voor12@vpro.nl. Wij zorgen dan dat je bericht bij de juiste redactie terecht komt.

- Op welke social media kan ik jullie vinden?
3voor12 probeert overal aanwezig te zijn waar jullie ook zijn. Je kunt ons momenteel volgen op Facebook, Twitter, Instagram (daar is het het leukst) en natuurlijk YouTube

- Kan ik jullie logo downloaden?
Jazeker, hier is het pakket logo's en de regels m.b.t. het gebruik ervan.

- Hoe kan ik de redactie tippen?
Muziek komt tegenwoordig overal vandaan, niet in de laatste plaats bij jullie zelf. Het liefst ontvangen we muziek digitaal via 3voor12@vpro.nl. Fysieke exemplaren kunnen naar onderstaand adres:

3voor12
t.a.v. Luisterpaal
Postbus 6
1200 AA Hilversum

Let wel:
Wij schrijven geen recensies van binnengekomen muziek en moeten bekennen dat we ondanks onze dankbaarheid voor alles wat je ons toezendt, niet iedereen een handgeschreven briefje sturen en NIET ALLES kunnen beluisteren. We vragen hiervoor je begrip. Maar wanneer we het goed of gaaf vinden, zou je jezelf zomaar tegen kunnen komen op 3voor12!

3voor12 Landelijk
3voor12@vpro.nl

3voor12 Amsterdam
info@3voor12amsterdam.nl

3voor12 Breda
redactie@3voor12breda.nl

3voor12 Den Haag
info@3voor12denhaag.nl

3voor12 Drenthe
3voor12drenthe@gmail.com

3voor12 Eindhoven
info@3voor12ehv.nl

3voor12 Flevoland
3voor12fl@gmail.com

3voor12 Friesland
3voor12friesland@gmail.com

3voor12 Gelderland
info3voor12gelderland@gmail.com

3voor12 Groningen
redactie@3voor12groningen.nl

3voor12 Leiden
3v12leiden@gmail.com 

3voor12 Limburg
info@3voor12limburg.nl

3voor12 Noord-Holland
3voor12noordholland@gmail.com

3voor12 Overijssel
3v12overijssel@gmail.com

3voor12 Rotterdam
redactie3voor12rdam@gmail.com

3voor12 Tilburg
3voor12tilburg@gmail.com

3voor12 Utrecht
info@3voor12utrecht.nl  

3voor12 Zeeland
info@3voor12zeeland.nl

Nieuwsbrief