Twee uur lang nam Caribou onze show van 3voor12 Radio over. De Canadese producer/muzikant/dj schoof aan bij Eva Koreman om zijn favoriete muziek te draaien én alvast op te warmen voor zijn aanstaande album Suddenly, de opvolger van moderne klassieker Our Love uit 2014. Kijk en luister de uitzending hieronder.

Vijf jaar na het geweldige album Our Love (met de tranentrekkende festivalvuller 'Can't Do Without You') komt er een nieuw Caribou-album aan: Suddenly verschijnt 28 februari, we draaien de singles 'Home' en 'You and I' al grijs. Geen wonder dus dat Eva Koreman al weken hyperenthousiast rondjes rent op de redactie, want vanavond had ze Caribou-geestesvader Dan Snaith twee uur lang te gast. 

En wat voor uitzending was het. Hij draaide veel van zijn favoriete muziek, waaronder oude soulplaten die precies zo teder zijn als je van hem verwacht, maar ook oldschool hiphop, frisse house én onuitgebrachte remixes van zijn bestie Four Tet en zijn eigen zijproject Daphni. Ook vertelde hij uitgebreid over zijn nieuwe album en de levensveranderingen die daaraan ten grondslag liggen. 

Caribou speelt 29 april in TivoliVredenburg Utrecht.

Kijk hier fragmenten terug

Over het emotionele fundament onder het nieuwe album én zijn hechte vriendschap met Four Tet

Suddenly, dus. De eerste single 'Home' samplet Gloria Barnes, een extreem zeldzame plaat die je 'nooit op de vlooienmarkt zult vinden, in nog geen miljoen jaar'. Dan Snaith vond het nummer op YouTube, en wist honderd procent zeker dat hij er zelf iets mee wilde doen. De loop die hij maakte zat maandenlang op zijn computer te verstoffen, totdat een vriendin van hem zichzelf uit een toxic relatie wist te redden. Als eerbetoon aan haar schreef hij vervolgens 'Home'.

'You & I' is nog zo'n emotioneel nummer. 'De afgelopen vijf jaar waren zoveel momenten waarop mijn hele wereld werd omgegooid. Mijn dochter werd geboren op de achterbank van een auto. Mijn vrouw en ik zijn al 20 jaar samen, haar familie is basically mijn familie. Een familielid van haar dat niet veel ouder was dan ik stierf aan hartaanval. Ik zal voor de rest van mijn leven het Facetime-belletje herinneren, dit nieuws horen en voelen hoe de wereld om ons heen in duigen viel.' En de titel Suddenly? Die zou je daarop kunnen betrekken, maar het is eigenlijk een woordje dat net in het vocabulaire zit van zijn inmiddels driejarige dochtertje. Die dus te pas en te onpas 'suddenly' gebruikt. Goede titel, dachten Snaith en zijn vrouw. 

Oh ja, en dan is er nog de bijzondere relatie met dj/producer Kieran Hebden alias Four Tet. Snaith vertelt over hun allereerste hilarische ontmoeting op een festival waar Snaith niemand kende, Four Tet met vrienden op het gras een bordspel zag spelen en gewoon maar aanschoof. Dat was het begin van een innige vriendschap. 'Er zijn twee mensen die ik als eerste om advies vraag als ik muziek maak. Dat zijn mijn vrouw en Kieran.'

Over het verschil tussen Caribou en Daphni

Een goede vraag van een luisteraar: wat is nou het verschil tussen Caribou en Daphni? Heel simpel: Daphni is een alterego dat puur bestaat om dj-tools en edits te maken. Het is dus functionele muziek waarop mensen moeten kunnen dansen, en in veel gevallen maakt Snaith de muziek voor Daphni niet eens om uit te brengen, maar echt om te draaien in de club. De muziek van Caribou daarentegen? Die moet veel meer zeggen over hem en zijn leven, die heeft een diepere emotionele lading.

Over zijn wiskundige familie

Fun fact: Dan Snaith promoveerde als wiskundige. En hij is niet de enige: zijn vader is professor wiskunde, zijn moeder is professor wiskunde, zijn ene zus is wiskundedocent, diens man is wiskundedocent en oh ja, opa deed ook wat met wiskunde. Dus hij moest wel. Maar is hij als muzikant nou de schande van de familie? Nee joh, grinnikt hij, dat is zijn andere zus. Die werd docent Engels. En of die mathematische trekjes ook in zijn muziek te horen zijn? 'Van alle wetenschappen ligt wiskunde nog het dichtst bij de kunsten.'