Album Van De Week (29): Crack Cloud

Canadees postpunk-collectief stijgt boven zichzelf uit

Crack Cloud, die naam mag je letterlijk nemen. De leden van het Canadese collectief ontmoetten elkaar vrijwel allemaal in en rondom herstelprogramma’s voor verslavingen. Die voorgeschiedenis giet het collectief in puntige postpunk, met invloeden variërend van jazz tot hiphop. Soms met ontzettend veel energie à la Devo en met hier en daar duidelijke invloeden van de Talking Heads. Vandaag brengen ze hun tweede album uit, genaamd Pain Olympics

Opener ‘Post Truth’ laat meteen de grote ontwikkeling van de band zien na hun eerste album: de meerstemmige zang, de betoverende vrouwenstem, de schitterende strijkers, het klokkenspel. Ze weten hun strakke postpunk kenmerken te bewaren, maar een extra dimensie toe te voegen aan hun muziek door heftige freakouts (‘Post Truth’), overstuurde vocals (‘Favor Your Fortune’) en drumsolo’s (‘Ouster Stew’). 

Dat verslavingsverleden komt expliciet naar voren op tracks als ‘The Next Fix’. ‘Guilt is the word that’s burned into my mind all the time’ zingt het collectief in koor. Dit is een track dat als een regelrechte postpunk-track begint, maar in het midden naar grotere hoogte weet te stijgen door de prachtige strijkers en aangename meerstemmige zang. En zo weet Crack Cloud op deze plaat wel vaker te verrassen: op ‘Favour Your Fortune’ maakt de snelle, puntige postpunk plaats voor een slomere beat waar Choy overheen rapt. Uiteindelijk mondt het uit in een heftige chaos door de overstuurde vocalen en de klinkende metalen op de achtergrond. Of de trage afsluiter ‘Angel Dust’, dat begint met onheilspellende strijkers en een distorted gitaar en in het midden episch wordt door de harp en nog veel meer strijkers. 

Vorig jaar waren ze al een van onze favoriete acts op Best Kept secret, en met dit album weet het collectief hun talent nogmaals te bewijzen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12