Dit zijn de twaalf beste albums van 2017 volgens de 3voor12-redactie, met bovenaan die ene band die altijd al te oud was voor een steeds hipper wordende scene, en tegelijkertijd op het scherpst van de snede opereert, en daarachter The xx en The War on Drugs.

1. LCD Soundsystem - American Dream

Altijd al noemde LCD Soundsystem zich te oud voor een steeds hipper wordende scene, met teksten vol sentiment en ironie, en tegelijkertijd heeft de groep rondom James Murphy daarmee altijd op het scherpst van de snede geopereerd. Ook op ‘comebackalbum’ American Dream, een nieuw begin met een obsessie voor het einde. Murphy bromt over het einde van een vriendschap, van een liefde, van de explosieve kunstscene in het New York van de jaren ’00. En toch is dit album weer een collectie denderende, sprankelende, humoristische, waanzinnige en dansbare songs. 

Lees hier de recensie.

2. The xx - I See You

Zo extravert als hun voorbeelden zijn, zo introvert is The xx altijd geweest. En toch kruipt het drietal met derde album I See You wel degelijk uit z’n schulp. Dat komt vooral door de kleurrijkere samples die Jamie xx gebruikt als contrast van de schuchtere fluisterstemmen van Oliver en Romy. De liedjes zijn weer sensueel, maar ook boordevol ongemak: het ongemak van twee geliefden die hun relatie even op pauze zetten maar tussendoor non-stop aan elkaar denken. Het ongemak van een feestje waar je schichtig kijkt naar die ene persoon, en hoopt dat-ie je niet vroegtijdig ziet vertrekken. Het ongemak van een eerste romance als je de liefde vooralsnog alleen uit liedjes kende. The xx laat zien watvoor schoonheid in dat ongemak schuilt. 

Lees hier de recensie.

3. The War On Drugs - A Deeper Understanding

Niet een synthesizer maar drie, niet twee gitaren maar vijf, niet een beetje zang op de achtergrond maar een vrouwenkoor in de verte: A Deeper Understanding is niet zozeer een koerswijziging voor The War On Drugs alswel een verdieping van het geluid en verrijking van de productie. Het is een pijnlijk secuur in elkaar gestoken plaat met songs van 11 minuten, ambientbreaks die maar voortduren en gitaarsolo’s die op je traanklieren werken. 

Lees hier de recensie.

4. The National - Sleep Well Beast

Nog nooit klonk The National zo als een ‘mainstreamband’ als op Sleep Well Beast: hier een song gebouwd op de meest rockende gitaarsolo van het jaar, daar zowaar een anthem waar je een stadion mee kunt vullen, en Matt Berninger die klinkt alsof er voor het eerst een grijns rond zijn lippen zweeft terwijl hij zingt hoe hij in een mislukte relatie zijn kop in het zand steekt door de muziek harder te zetten. Nog altijd drijft de band op zelfmedelijden en ongemak, maar het wordt alleen maar beter en mooier hoe Berninger zijn brombeer volledig omarmt en gitarist Bryce Dessner zijn klassieke kanten met The National laat samensmelten.

Lees hier de recensie.

5. Moses Sumney - Aromanticism

Kun je de liefde bezingen als je nog nooit verliefd bent geweest? Sterker nog: als je niet eens in liefde gelooft? Zanger Moses Sumney doet het op zijn betoverend mooie debuutalbum, een elegante en jazzy folkplaat die heel minimalistisch voelt – alsof-ie naast je op het randje van z’n bed zit en je toefluistert – hoewel hij ontzettend rijk gearrangeerd is, met harpen, strijkers en stapels zanglijnen. Een plaat om smoorverliefd op te worden, hoewel je weet dat Sumney die liefde nooit zal kunnen beantwoorden. 

Lees hier de recensie.

6. Vince Staples - Big Fish Theory

Als je ook maar een beetje van Amerikaanse hiphop houdt, is er een goeie kans dat je dit jaar in de club hebt meegeschreeuwd dat al je vrienden dood zijn, dat je dope aan het uitkoken bent of stijf staat van de pijnstillers. Terwijl je geen flauw idee hebt wat die teksten echt betekenen, en het misschien wat gek is hoe jij feest op het ongeluk van anderen. Met zijn waanzinnige tweede album zet rapper Vince Staples daar wel wat vraagtekens bij: ‘How I’m supposed to have a good time when death and destruction is all I see?’ Om vervolgens toch hysterisch op te roepen tot dansen tussen de futuristische producties die nog het meeste lijken op Burial en de WARP-hoek. Soms werpt Staples een cynische blik op de brag ’n boast van zijn collegae, dan weer vergroot hij zichzelf uit tot het monsterlijke stereotype van Amerikaanse rappers. Big Fish Theory is een plaat waar je soms geen fuck van zult begrijpen. Van Staples hoef je geen antwoorden te verwachten, hij kijkt je alleen aan met een sardonische en indringende grimas. 

Lees hier de recensie.

7. St. Vincent - MASSEDUCTION

Op het eerste nummer van MASSEDUCTION stort een vliegtuig neer, op het laatste springt er iemand van het dak en daartussen vertelt St. Vincent in dertien songs over roem, verlies en verlatingsangst. Tussendoor zet Annie Clark zichzelf neer als een bizarre, opgevoerde versie van een glimmende popster in een wereld waar telkens onduidelijk is wat een persoonlijke bekentenis is, en wat plastic melodrama. 

Lees hier de recensie.

8. Luwten - Luwten

Het debuutalbum van zangeres Tessa Douwstra als LUWTEN is een ode aan de subtiliteit in een luide wereld, een album dat zich probeert te onttrekken aan de gekte en de rust opzoekt. Fluisterfolk? Misschien, maar op de achtergrond gebeurt van alles: Douwstra heeft met hulp van Binkbeats de hele plaat volgekleurd met xylofoon, elektronica meer ondefinieerbare percussie. 

Lees hier de recensie.

9. Kelly Lee Owens - Kelly Lee Owens

Op de middelbare school werd Kelly Lee Owens door haar klasgenootjes gestemd tot ‘dagdromer van het jaar’. Wie haar debuutalbum hoort, snapt dat direct: ze verweeft de hartslag van de club met lucide dromen, dreampop met de melancholische underground techno van haar mentor Daniel Avery.  

Lees hier de recensie.

10. Kendrick Lamar - DAMN.

Zijn vorige album, To Pimp A Butterfly was een indrukwekkende, maar ook lastige plaat die putte uit 70’s funk en moderne jazz. Op de grootste hits van DAMN. rapt Kendrick Lamar weer over ijskoude hiphop-beats van Mike Will Made It. Op de plaat balanceert hij tussen geloof en verdoemnis, tussen grootse kritieken op Amerika en persoonlijke ontboezemingen. Het is een plaat die topzwaar is van de referenties, eentje die je onmogelijk geheel kunt volgen, en tegelijkertijd direct tot de verbeelding spreekt en je tot nadenken zet. Maar in welke volgorde moeten we het vierde album van Kendrick Lamar nou luisteren? Van ‘BLOOD.’ naar ‘DUCKWORTH.’ of andersom? Begint DAMN. nou met zijn sterven of eindigt het ermee?

Lees hier de recensie.

11. Ronnie Flex - Rémi

Weemoedig kijkt Ronnie Flex weg, met een schaamteloos traantje op de wang: de hoes van Rémi is al net zo classic als de plaat zelf, en laat nog maar eens zien hoe Ronnie Flex als introverte jongen wist uit te groeien tot de grootste hiphop- en R&B-superster van Nederland. Ronnie gaat op Rémi op zijn meest sensueel en emo in duet met zangeressen, maar komt soms op keihard. Het perfectionisme spat van de plaat af, met superverzorgde producties van partner-in-crime Boaz van de Beatz. 

Lees hier de recensie.

12. Mac DeMarco - This Old Dog

Mac DeMarco is een man met de lach aan zijn kont, maar op zijn derde album toont de indieclown zich van zijn serieuze kant, met onder meer een serie liedjes over de vader die hem nooit opvoedde. En wat blijkt: hij heeft die aanstekelijke lach van hem helemaal niet nodig om te overtuigen.

Lees hier de recensie.

MENNO VISSER:
1. Mura Masa - Mura Masa
2. The XX - I See You
3. Cigarettes After Sex - Cigarettes After Sex
4. Moses Sumney - Aromanticism
5. Bicep - Bicep
6. Luwten - Luwten
7. RAT BOY - Scum
8. Lorde - Melodrama
9. Vince Staples – Big Fish Theory
10. Dan Auerbach - Waiting On A Song

ROOSMARIJN REIJMER:
1. Thomas Azier - Rouge
2. Grandbrothers - Open
3. LUWTEN - Luwten
4. Kendrick Lamar - Damn
5. XX - I See you
6. Four Tet - New Energy
7. Phoebe Bridgers - Stranger In The Alps
8. The War On Drugs - A Deeper Understanding
9. KLLO - Backwater
10. Drake  - More Life

NIELS AALBERTS
1. Mount Eerie – A Crow Looked at Me
2. The National – Sleep Well Beast
3. The War On Drugs – A Deeper Understanding
4. Kelly Lee Owens – s/t
5. Alvvays - Antisocialites
6. Ride – Weather Diaries
7. Luwten – s/t
8. Jens Lekman – Life Will See You Now
9.  Slowdive – Slowdive
10. Protomartyr – Relatives In Descent

VERA SIEMONS
1. King Krule - The OOZ
2. St. Vincent - MASSEDUCTION
3. Princess Nokia - 1992 Deluxe
4. Sevdaliza - ISON
5. Tyler, The Creator - Scum Fuck Flower Boy
6. Mac DeMarco - This Old Dog
7. Luwten - Luwten
8. Her’s - Songs of Her’s
9. Grizzly Bear - Painted Ruins
10. Loyle Carner - Yesterday’s Gone

TIMO PISART
1. Migos - Culture 
2. Hurray for the Riff Raff - The Navigator
3. Vince Staples - Big Fish Theory
4. Ronnie Flex - Rémi
5. Arca - Arca
6. Tyler, The Creator - Scum Fuck Flower Boy
7. Moses Sumney - Aromanticism 
9. SZA - Ctrl
9. The Homesick - Youth Hunt
10. Sevdaliza - ISON

FATMA YALGIN
1. Moses Sumney – Aromanticism
2. Kendrick Lamar – DAMN.
3. Thomas Azier – Rouge
4. War on Drugs – A Deeper Understanding
5. The National – Sleep Well Beast
6. Sinkane – Life & Livin’ It
7. Nick Mulvey – Wake Up Now
8. Queens of the Stone Age – Villains
9. Bonobo – Migration
10. Songhoy Blues – Résistance

REINIER BRUINE
1 The War On Drugs - A Deeper Understanding
2 The XX - I See You
3 VANT - Dumb Blood
4 The Amazons - The Amazons
5 Klangstof - Everest
6 Strand of Oaks - Hard Love
7 Mario Batkovic - Mario Batkovic
8 Sevdaliza - ISON
9 Spinvis - Trein Vuur Dageraad
10 Circa Waves - Different Creatures

ATZE DE VRIEZE
1. Moses Sumney - Aromanticism
2. Protomartyr - Relatives In Descent
3. Steffi - World Of The Waking State
4. Migos - Culture
5. Varg - Nordic Flora Series pt 3: Gore-Tex City
6. Luwten - Luwten
7. Kelly Lee Owens - Kelly Lee Owens
8. LCD Soundsystem - American Dream
9. The War On Drugs - A Deeper Understanding
10. XYR - Labyrinth

DEREK VAN WINSEN
1. The National - Sleep Well Beast
2. Ronnie Flex - Rémi
3. LCD Soundsystem - American Dream
4. Kelly Lee Owens - Kelly Lee Owens
5. J. Cole - 4 Your Eyez Only
6. Vince Staples - Big Fish Theory
7. Kendrick Lamar - DAMN
8. Mac DeMarco - This Old Dog
9. Stormzy - Gang Signs & Prayer
10. Spoon - Hot Thoughts

MAX BEDEKER
1. Soulwax - From Deewee
2. Arcade Fire - Everything Now
3. Kelly Lee Owens - Kelly Lee Owens​
4. Erol Alkan - Reworks Volume 1
5. Bicep - Bicep
6. The xx - I See You
7. The War On Drugs - A Deeper Understanding
8. Ride - Weather Diaries
9. Juana Molina - Halo
10.​ Charlotte Gainsbourg - Rest

CÉCILE VAN WIJNSBERGE
1. St. Vincent - MASSEDUCTION
2. LCD Soundsystem – American Dream
3. Vince Staples – Big Fish Theory
4. Tyler, The Creator – Flower Boy
5. The xx – I See You
6. Father John Misty – Pure Comedy
7. Protomartyr – Relatives in Descent
8. Charli XCX – No 1 Angel
9. Julien Baker – Turn Out The Lights
10. Alvvays – Antisocialites

SILVY BROEREN
1. LCD Soundsystem - American Dream
2. Mac DeMarco - This Old Dog
3. Arcade Fire - Everything Now
4. The National - Sleep Well Beast
5. Moss - Strike
6. Kendrick Lamar - DAMN.
7. Drake - More Life
8. Ronnie Flex - Remy
9. Spoon - Hot Thoughts
10. Courtney Barnett & Kurt Vile - Lotta Sea Lice'

RALPH-HERMEN HUISKAMP
1. St. Vincent – MASSEDUCTION
2. LCD Soundsystem – American Dream
3. Arca – Arca
4. Vince Staples – Big Fish Theory
5. Fever Ray – Plunge
6. Feist – Pleasure
7. Lorde – Melodrama
8. Future – HNDRXX
9. Mac DeMarco – This Old Dog
10. Forest Swords – Compassion​