Dit zijn de twaalf beste albums van 2019 volgens de 3voor12-redactie, met bovenaan de Britse producer James Blake, die op zijn vierde album nog maar eens bevestigt een van de belangrijkste producers van het moment te zijn. Hij wordt op de voet gevolgd door Lana Del Rey en Billie Eilish.

1. James Blake - Assume Form

Het was een grote verrassing, toen James Blake afgelopen januari zomaar zijn nieuwe album Assume Form dropte. Met het album drukt de Britse producer nog maar eens zijn stempel op de moderne muziekwereld en vestigt hij zich nog steviger als een van de meest toonaangevende muzikanten van de eeuw. Hij blendt zijn eigen, onderkoelde stijl met hiphop op 'Mile High' (met Travis Scott) en 'Where's The Catch' (met die killer verse van Outkast-legende André 3000). Maar hij klinkt ook als nieuw op het openhartige en minimalistische 'Don't Miss It' en het sprankelende ROSALÍA-duet 'Barefoot in the Park' . Op Assume Form weet James Blake zich opnieuw uit te vinden zonder zichzelf te verliezen.

Lees hier de recensie en kijk hier het concert op Lowlands terug

2. Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell!

Oef, wat een heerlijk typische openingszin heeft het zesde album van Lana Del Rey toch. ‘Goddamn, man-child, you fucked me so good that I almost said, "I love you,"' zingt ze hartstochtelijk op de titeltrack van Norman Fucking Rockwell!. Ja, de Amerikaanse zangeres doordrenkt haar teksten weer dramatisch gezucht en gitzwarte romantiek. Del Rey zingt ingetogen liefdesliedjes, maar refereert daarin ook volop naar de huidige staat van de wereld. Dat maakt Normal Fucking Rockwell! nog geen politieke plaat: Lana gebruikt Trump, het klimaat en de dood meer als sidenotes die kleur geven aan haar eigen universum. 'L.A. is in flames‚ it's getting hot/Kanye West is blond and gone/"Life on Mars" ain't just a song,' zingt ze op 'The Greatest', zo'n melancholische tranentrekker waar Lana patent op lijkt te hebben. Het duurde even voor Lana Del Rey haar belofte volledig waarmaakte, maar met deze plaat bewijst ze een van de belangrijkste en meest indrigerende songwriters van het moment te zijn. 

Lees hier de volledige recensie.

3. Billie Eilish - WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?

Op haar debuutalbum WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? ontvangt Billie Eilish de duisternis met open armen. Dé popsensatie van het moment stormde dit jaar naar de wereldtop met haar eerste album. Ze mag niet alleen rekenen op de steun van miljoenen jonge fans, maar werd ook geprezen door heuse rocksterren als Thom Yorke en Dave Grohl. Op haar debuutalbum bezingt Eilish sissend en fluisterend haar angsten op akelige elektronische producties. Zoals op het rokerige 'xanny' of die megahit 'bad guy', met die verslavende electrobeat. En laten we vooral het enge 'bury a friend' niet vergeten, dat wel iets wegheeft van een binnenstebuiten gekeerde versie van Kanye Wests 'Black Skinhead. 'I wanna end me', zingt Billie, ergens in het pikzwarte gebied tussen vastberadenheid en besluiteloosheid. Haast ongemakkelijk, hoe bizar lekker het allemaal klinkt. WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? is een indrukwekkende popplaat waar het de komende jaren nog vaak over zullen hebben.

Lees hier de recensie en bekijk hier ons interview en hier het optreden met Billie Eilish op Lowlands.

4. Fontaines D.C. - Dogrel

'My childhood was small, but I'm gonna be big,' zingt frontman Grian Chatten in 'Big'. Het is een van de prijsnummers van Dogrel, het indrukwekkende debuut van de Ierse band Fontaines D.C., die post-punk combineert met donkere poëzie. En Dogrel heeft de band inderdaad groot gemaakt. Het ene na het andere festival zag de band voorbij razen. Het is dan ook een dreigende mix die te horen is op het album: een stel naargeestige post-punkliedjes die zijn geïnspireerd door de misère van de Ierse middenklasse, maar ook door prachtige literatuur. 'Hurricane Laughter' walst over de luisteraar heen, 'Too Real' wordt met de seconde donkerder en 'Boys In The Better Land' is een regelrecht anthem. Chatten draagt zijn teksten op ieder nummer op beklemmende en bezwerende wijze voor en weet zo de boosheid en teleurstelling van het thuisland volledig te vangen. Fontaines D.C. is big en wordt alleen nog maar bigger.

Lees hier de recensie en lees hier ons interview terug. 

5. Clairo - Immunity

Weer zo'n indrukwekkend debuut. Dit keer van Clairo, de voormalige DIY-YouTube-sensatie die op haar album Immunity de lo-fi-slaapkamersynths inruilt voor strak geproduceerde studioarrangementen, die toch charmant weten te blijven. Met hulp van producer Rostam Batmanglij (ex-Vampire Weekend) serveert de Amerikaanse zangeres een kleurrijk palet aan persoonlijke nummers over eenzaamheid, haar seksualiteit en de artrose waar ze dagelijks mee worstelt. Met 'Bags' bijvoorbeeld, dat keer op keer verrast door plots een wending te nemen, van plotselinge pianobreaks tot pakkende refreinen. En luister ook eens naar 'Closer To You', waarin Clairo haar stem op de meest menselijke manier begraaft onder autotune.

Lees hier de hele recensie. 

6. FKA twigs - MAGDALENE

 Een gebroken hart en een zware operatie. dat ging vooraf aan MAGDAELENE het nieuwe album van de Britse kunstenares FKA twigs. De alleskunner zet zich op haar tweede album naast Maria Magdalena, een vrouw wiens verhaal normaliter alleen verteld wordt in relatie tot een man, Jezus. Wat ook dreigde te gebeuren toen twigs' haar relatie met Twilight-acteur Robert Pattinson beëindigde. Maar op MAGDALENE neemt ze het heft in eigen handen en zorgt ze ervoor dat háár verhaal centraal staat. Het  is een bijzonder openhartige en hartverscheurende plaat die zweeft tussen klassieke muziek en futuristische r&b. Samen met producers als Skrillex, Nicolaar Jaar en Oneohtrix Point Never maakte twigs van MAGDALENE het portret van een vrouw die zichzelf uiterst sterk uit een moeilijke tijd trekt. Ze zwelgt bij vlagen nog in de ellende, maar is ook sterker dan ooit.

Lees hier de recensie en hier het verslag van haar concert in Carré

7. Big Thief - U.F.O.F

Het derde album van folkrockband Big Thief is eigenaardig. De band nam U.F.O.F - de toegevoegde 'f' staat voor friend - op in een hutje in de bossen van Woodinville, Washington. Afgesloten van de werkelijkheid creërde het viertal het beklemmende doch spirituele vervolg op het persoonlijke Capacity. Dat is duidelijk te horen. Het viertal omarmt het onbekende op twaalf kalme, dromerige folkrockliedjes waarin de luisteraar keer op keer tussen droom en werkelijkheid wordt geplaatst. U.F.O.F. zet het introverte Big Thief op de kaart als een van de meest opwindende bands van het moment. Dat bewees het viertal dit jaar nog een keer toen ze zes maanden na de release van U.F.O.F. het 'aardse zusje' van die plaat uitbrachten met Two Hands. Nóg zo'n bloedmooie plaat die geen minuut verveelt.

Lees hier de recensie en lees hier ons interview met Big Thief.

8. slowthai - nothing great about britain

We blijven erbij: Nothing Great About Britain is het meest opwindende Britse hiphopdebuut sinds jaren. Het eerste album van het sympathieke snotjoch slowthai hangt ergens tussen grime en punk. Keer op keer maakt de zelfverklaarde Brexit Bandit duidelijk hoe ongelooflijk kut het leven in Engeland momenteel is. Met zijn unieke snelle flow rapt hij humoristisch op abstracte beats. ‘I will treat you with the utmost respect only if you respect me a little bit Elizabeth, you cunt’, mompelt hij dreigend op de openingstrack, voor hij vrolijk verder gaat met 'Doorman', zijn megahit met producer Mura Masa. Het leven in Engeland is een regelrechte hel, maar slowthai kan er met zijn duivelse grijns nog wel om lachen.

Lees hier de recensie.

9. Thom Yorke - ANIMA

Thom Yorke's derde soloalbum ANIMA - dat de Radiohead-frontman deze zomer al presenteerde met een prachtige show op Down The Rabbit Hole - is zonder twijfel zijn beste tot nu toe. En laten we vooral de bijbehorende korte film op Netflix, geregisseerd door Paul Thomas Anderson, niet vergeten. De plaat teert op twee thema's: een obsessie voor slaap en dromen, en de altijd moeizame verhouding met het moderne leven in de stad. Yorke presenteert dystopische taferelen met romantische randjes. Natuurlijk doet hij dat niet met makkelijke luisterliedjes. Sommige songs voelen als schetsen, als experimenten met beats en synths, meer groove dan song. Maar ANIMA bezit ook de dynamiek die platen als Kid A zo bijzonder maakt: Yorke combineert elektronische producties met orkestrale arrangementen en flirt zelfs af en toe met de dansvloer. Maar toch: het mooiste liedje op ANIMA is 'Dawn Chorus', een loodzware track die ruim vijf minuten op één toon drijft.

Lees hier de recensie.

10. Tyler, The Creator - IGOR

Tyler, The Creators IGOR is het meest dansbare breakup-album van het jaar. Maar wat de plaat vooral zo ontzettend goed maakt zijn de zinderende producties waarin de rapper je keer op keer het verkeerde pad opstuurt. Daarin neemt Tyler niet meer alleen de rol van rapper aan. Nee, hij is de afgelopen jaren veranderd in een veelzijdig meesterbrein dat kan zingen, arrangeren en produceren. Luister maar eens hoe hij grote namen als Kanye West, Frank Ocean en A$AP Rocky in goede banen weet te leiden. En hoe hij zelf ook steeds vaker het achterste van zijn tong durft te laten zien. Op Flower Boy deed de Amerikaan al vermoeden dat hij de controverse voorbij gegroeid is en dat zijn carrière pas net begonnen is, op IGOR bevestigt hij met verve dat hij een van de meest interessante creatievelingen is die de muziekindustrie de afgelopen jaren voort heeft gebracht.

Lees hier de recensie.

11. black midi - Schlagenheim

De eerste singles van de Britse formatie black midi waren al compleet onnavolgbaar. Ze zorgden voor een flinke hype rondom het viertal, dat in eerste instantie nog amper online te vinden was maar wél een gigantische livereputatie aan het opbouwen was. Debuutalbum Schlagenheim, dat in juni verscheen, gaf geen antwoord op de vragen die rond black midi hingen. In plaats daarvan stelde het een nog veel grotere vraag: what the fuck gebeurt hier? Is het post-punk, mathrock, noise of gewoon teringherrie? Het is geen van dat alles en dat alles tegelijk. Schlagenheim is een rammelend én retestrak geheel van alles en nog wat. Een plaat waarop ritmes ontsporen en plotselinge tempowisselingen de rode draad vormen. Een album waarop drumpartijen je bek doen openvallen, waarop de nasale zangpartijen soms nauwelijks te verstaan zijn en waarop een piepjonge band alle regels aan zijn laars durft te lappen. Zeker niet de makkelijkste plaat van het jaar, wel een van de bijzonderste. 

Lees hier de recensie.

12. Barker - Utility

De afsluiter van onze lijst is dit ongrijpbaar mooie album van Barker, vaste waarde van Ostgut Ton, het label van de Berlijnse technobasiliek Berghain. Osgtut Ton heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een label waarop alles kan. En ook Utility is geen typische technoplaat. De kickdrum mist, er is weinig percussie en Barker focust zich voornamelijk op de melodieën. Lagen synths vormen korte en lange stoten die over en langs elkaar heen glijden.  De Engelsman dwingt zijn luisteraar aandachtig te luisteren naar alle betoverende details in zijn muziek. Utility is een hypnotiserende en bij vlagen stiekem duistere ervaring. Een juweel van een album.

Lees hier de recensie en lees hier het interview met Barker terug.

MENNO VISSER
1 Lana del Rey - Norman Fucking Rockwell!
2 Weyes Blood - Titanic Rising
3 The Japanese House - Good At Falling
4 Loyle Carner - Not Waving, But Drowning
5 Billie Eilish - WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?
6 Vampire Weekend - Father Of The Bride
7 Bibio - Ribbons
8 Fontaines D.C. - Dogrel
9 Michael Kiwanuka - KIWANUKA
10 Meetsysteem - Geen Signaal
11 James Blake – Assume Form
12 Karen O, Danger Mouse – Lux Prima

EVA KOREMAN
1. Lana del Rey - Norman Fucking Rockwell
2. Karen O & Danger Mouse - Lux Prima
3. Billie Eilish - WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?
4. Angel Olsen - All Mirrors
5. FKA twigs - Magdalene
6. Big Thief - Two Hands
7. Lizzo - Cuz I Love You
8. Weyes Blood - Titanic Rising
9. Fontaines D.C. - Dogrel
10. Sharon van Etten - Remind Me Tomorrow
11. Willem - Man in Nood
12. Weval - The Weight 

MALOU MIEDEMA
1. Barker - Utility
2. FKA twigs - Magdalene
3. slowthai - Nothing Great About Britain
4. Big Thief - U.F.O.F.
5. Clairo - Immunity
6. Girl Band - The Talkies
7. Fontaines D.C. - Dogrel
8. Zwangere Guy - Wie Is Guy?
9. Paula Temple - Edge Of Everything
10. Jenny Hval - The Practice of Love
11. Danny Brown - uknowhatimsaying?
12. Meetsysteem - Geen Signaal

SANDER KERKHOF
1. James Blake - Assume Form
2. Big Thief - Two Hands
3. Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell!
4. Jenny Hval - The Practice Of Love
5. Big Thief - U.F.O.F.
6. Nathan Micay - Blue Spring
7. Billie Eilish - WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?
8. FKA twigs - MAGDALENE 
9. Rina Mushonga - In A Galaxy
10. Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen
11. Barker - Utility
12. Aldous Harding - Designer 

TIMO PISART
1. Clairo - Immunity
2. Big Thief - U.F.O.F.
3. James Blake - Assume Form
4. slowthai - Nothing Great About Britain
5. Cate Le Bon - Reward
6. Zwangere Guy - Wie Is Guy?
7. Vampire Weekend - Father Of The Bride
8. S10 - Snowsniper
9. FKA twigs - MAGDALENE
10. Thom Yorke - ANIMA
11. Jamila Woods - LEGACY! LEGACY! 
12. Meetsysteem - Geen Signaal

DIRK BAART
1. Big Thief - U.F.O.F.
2. James Blake - Assume Form
3. Kate Tempest - The Book of Traps and Lessons 
4. Slowthai - Nothing Great About Britain 
5. black midi - Schlagenheim
6. Big Thief - Two Hands
7. Fontaines D.C. - Dogrel
8. Julia Jacklin - Crushing
9. Little Simz - GREY Area
10. Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen
11. Aldous Harding - Designer
12. The Murder Capital - When I Have Fears

KILIAN KAYSER
1. Clairo - Immunity
2. (Sandy) Alex G - House of Sugar
3. black Midi - Schlagenheim
4. Petersburg - Show
5. Aldous Harding - Designer
6. Girl Band - The Talkies
7. Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell!
8. Caroline Polacheck - Pang!
9. Fontaines D.C. - Dogrel
10. Julia Jacklin - Crushing
11. FKA twigs - MAGDALENE
12. Zwangere Guy - Wie Is Guy?

CHRISTIAAN WALRAVEN
1. Slowthai - Nothing Great About Britain
2. James Blake - Assume Form
3. FKA Twigs - MAGDALENE
4. The Murder Capital - When I Have Fears
5. Octavian - Endorphins
6. Nilufer Yanya - Miss Universe
7. Bon Iver - i, i
8. Clairo - Immunity
9. Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell!
10. Tyler The Creator - IGOR
11. Cate Le Bon - Reward
12. Maxo Kream - Brandon Banks

ATZE DE VRIEZE
1. Barker - Utility
2. Thom Yorke - ANIMA
3. Lana del Rey - Normal Fucking Rockwell!
4. Billie Eilish - WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?
5. Fontaines D.C. - Dogrel
6. Nathan Micay - Blue Spring
7. Angel Olsen - All Mirrors
8. Underworld - Drift
9. Zwangere Guy - Wie Is Guy?
10. Shed - Oderbruch
11. The Murder Capital - When I Have Fears
12. Peel Seamus - Susurro

DAAN KOSTER
1. black midi - schlagenheim
2. Big Thief - U.F.O.F.
3. Vampire weekend - Father of the Bride
4. FKA Twigs - Magdalene
5. (Sandy) Alex G - House of Sugar
6. Cate Le Bon - Reward
7. Fontaines D.C. - Dogrel
8. Angel Olsen - All Mirrors
9. Tyler, The Creator - IGOR
10. BEA1991 - Brand New Adult
11. Sharon Van Etten - Remind Me Tomorrow
12. Clairo - Immunity


SAGID CARTER
1. Clairo - Immunity
2. Tyler the Creator - IGOR
3. James Blake - Assume Form
4. Little Simz - Grey Area
5. Thom Yorke - Anima
6. Big Thief - U.F.O.F.
7. (Sandy) Alex G - House of Sugar
8. Flying Lotus - Flamegra
9. Solange - When I Get Home
10. Floating Points - Crush
11. Kindness - Something Like a War
12. Weval - The Weight  

ROB DORRESTEIJN
1. Fontaines D.C. – Dogrel
2. Tyler, The Creator – IGOR
3. Thom Yorke – ANIMA
4. James Blake – Assume Form
5. Zwangere Guy – Wie is Guy?
6. Underworld - Drift
7. Slowthai - Nothing Great About Britain
8. Jenny Hval - The Practice of Love
9. The Murder Capital - When I have Fears
10. Bon Iver - i, i 
11. Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell!
12. S10 - Snowsniper


FLOOR VAN DER VLIET
1. Solange - When I Get Home
2. James Blake - Assume Form 
3. Kindness - Something Like A War
4. Meetsysteem - Geen Signaal
5. BEA1991 - Brand New Adult
6. Blood Orange - Angel's Pulse
7. The Murder Capital - When I Have Fears 
8. Big Thief - U.F.O.F.
9. Thom Yorke - ANIMA
10. Shed - Oderbruch
11. Automatic - Signal
12. Young Marco - Bahasa

JELMER LELIEVELD

1. James Blake - Assume Form
2. Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell
3. Fontaines D.C. - Dogrel
4. FKA Twigs - MAGDALENE
5. Billie Eilish - WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?
6. Jenny Hval - The Practice of Love
7. Kate Tempest - The Books of Traps and Lessons
8. Thom Yorke - ANIMA
9. The Murder Capital - When I Have Fear
10. Rina Mushonga - In a Galaxy
11. Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen
12. Meetsysteem - Geen Signaal

3voor12 Radio Eindejaarsspecial

Nu terug te luisteren: de Eindejaarsspecial van 3voor12 Radio, met veel aandacht voor de beste liedjes en albums van 2019, gepresenteerd door Vera Siemons en de redactie van 3voor12.