Dit zijn de twaalf beste albums van 2018 volgens de 3voor12-redactie, met bovenaan een Amerikaanse rapper die op zijn derde album zijn dromen én zijn nachtmerries op totaal eigen wijze najaagt, en daarachter Kali Uchis en Parquet Courts.

1. Travis Scott - ASTROWORLD

Houston rapper Travis Scott denkt groot. Hij fantaseerde over een pretpark, met hem als thema. Zijn hoofd de grote ingang, zijn muziek een achtbaan die voortdurend op het punt staat te ontsporen. En ’s nachts? Dan verandert het kinderparadijs in een hallucinatief nachttafereel met drugs en hoeren. Zijn nieuwe album ASTROWORLD is zo een magisch en ongrijpbaar geheel geworden, een trapplaat die alle regels aan zijn laars lapt. In plaats van kopieën van kopieën te serveren - zoals veel van zijn genregenoten - zet Travis Scott hele stoere stappen vooruit.

Lees hier de recensie.

2. Kali Uchis - Isolation

Wat een indruk maakte de 24-jarige Kali Uchis dit jaar met haar allereerste album. Ze wist een heel blik aan bekende figuren open te trekken voor een bijdrage: Damon Albarn, Tyler, The Creator, Kevin parker van Tame Impala. En da’s nog niet eens de helft. Maar Kali is het stralende middelpunt van haar album: warme, verslavende popliedjes vol persoonlijkheid en zelfbewustzijn, filmische verhalen over liefde en hartzeer en de lange weg van de straat naar de top. Het is haar gelukt, en goed ook.

Lees hier de recensie.

3. Parquet Courts - Wide Awake!

Een chagrijnig viertal dat vanuit het zuiden van de VS naar New York was verhuisd en vanuit daar gruizige garagerock maakte. Dat was Parquet Courts, tot mei dit jaar. Toen hing producer Danger Mouse (Beck, Gorillaz, A$AP Rocky) frontmannen A. Savage en Austin Brown een bloemenkrans om en duwde hij drummer Max Savage een koebel in handen. Dat was dat: Parquet Courts maakte met Wide Awake! zijn strakste album tot nu toe. Woede was er nog volop, maar met 'Wide Awake' en 'Tenderness' scoorden de Amerikanen ook grotere hits dan je ooit had verwacht toen je vijf jaar geleden op 'Borrowed Time' danste in een overvolle indiedisco.

Lees hier de recensie en lees hier ons interview met Parquet Courts.

4. Pusha T - DAYTONA

Tuurlijk maakte Kanye West dit jaar twee best aardige albums (waarover later meer), maar Ye blonk in 2018 ook weer eens uit als producer. Met Kanye achter de knoppen maakte Pusha T het meest gefocuste album van het jaar. In slechts 21 minuten neemt hij zijn luisteraar met kale beats, verbeten raps en slim gekozen samples mee naar de straathoek waar hij 25 jaar na zijn debuut met rapduo Clipse nog steeds drugs verkoopt en luxeartikelen koopt van de opbrengst. Niet per se vooruitstrevend, maar in een zeldzaam geslaagde samenkomst met Kanye West creëert Pusha T een grimmig niche waarin hij nog jarenlang de koning kan zijn.

Lees hier de recensie.

5. Beach House - 7

Je zevende album noemen, dat getuigt nou niet bepaald van veel fantasie. Het is schijn die bedriegt, want op durft Beach House juist nieuwe wegen in te slaan. Tuurlijk zijn er nog altijd twinkelende toetspartijen, maar ze zijn meer dan ooit aangevuld met duistere krautrockdrums en bloedstollende baslijnen. Op 'Lemon Glow' klinkt Beach House zelfs onheilspellend, alsof iemand de band uit Baltimore heeft geprobeerd te klonen maar er ergens nét iets mis is gegaan. De spanningen spelen op uitsluitend onder de oppervlakte, zetten de luisteraar stukje bij beetje schaakmat. Als een kikker in een pan met kokend water. 

Lees hier de hele recensie. 

6. Robyn - Honey

Dansen met een traantje, dat beheerst Robyn als geen ander. De Zweedse stapte lang geleden uit het keurslijf van de mainstream en is sindsdien de favoriete popzangeres van menig snob. Ook op Honey wordt weer gedanst om het verlies te verdrijven, op tracks die vaak verdacht dicht naar het clubgevoel toe kruipen. Hetis tricky: melancholische liedjes met een housebeat, dat wordt vaak cheesy, maar nooit bij Robyn. En als het al in de buurt van een cliché komt, maakt Robyn daar gewoon een grapje over.

Lees hier de recensie.

7. Troye Sivan - Bloom

Is Troye Sivan de eerste die het écht gelukt is, de transitie van YouTube-personality naar échte popsterrenstatus? Dit jaar bleek van wel: Bloom is een van de mooiste mainstream popplaten van 2018, met z’n lichtvoetige ballades, meeslepende anthems en zachte eighties-invloeden. De 23-jarige Sivan bezingt de liefde met evenveel jonge lust als volwassen compassie, en schreef met ‘The Good Side’ een van de meest empathische break-up songs van het jaar.

Lees hier de recensie en kijk hier in onze Song van het Jaar special hoe #20Gayteen de popmuziek dit jaar voor eens en altijd op zijn kop zette.

8. Blood Orange - Negro Swan

Het vierde album van Blood Orange, het r&b-project van alleskunner en sterproducer tegen wil en dank Devonté Hynes, opent hij met een vuist in zijn gezicht. De pijn en eenzaamheid van anders zijn dan anderen verwoordt hij directer dan ooit tevoren. Toch is Negro Swan ook een hoopvol album, eentje waarvan Hynes hoopt dat je er kracht uit put. Een veilige haven voor eenieder die zich ooit ‘te anders’ heeft gevoeld.

Lees hier de recensie en lees hier ons interview met Devonté Hynes.

9. Kanye West - ye

Kanye heeft nogal een jaar achter de rug. In een maand bracht hij vijf releases uit, opgenomen in een studio in Wyoming, waarvan er drie in deze lijst staan. Van die vijf platen geeft ye het meeste inzicht in het brein van de ongrijpbare artiest: van suïcidale gedachten tot narcistische rants. Zijn observaties over popcultuur, muziek, politiek, verslaving en zijn eigen gedachtegang zijn soms haarscherp, maar net zo vaak even verwarrend als zijn Twitterfeed. Een intrigerend zelfportret van de meest besproken rapper in de game, for better or for worse.

Lees hier de recensie en kijk hier onze Song van het Jaar special over psychische problemen in hiphop.

10. Janelle Monáe - Dirty Computer

Het ging dit jaar veel over de jurk. De jurk van vlees. Niet die bieflappen van Lady Gaga, maar een grote roze flamoes, gemaakt door een Nederlandse ontwerper. Daarmee werd Janelle Monáe een figuur die niet van je netvlies meer ging. En dat was natuurlijk nog maar het begin, want daarna kwam die super krachtige, zelfverzekerde r&b-funk plaat. Janelle Monáe is even vrolijk als activistisch, en net even wat losser dan op haar vorige plaat.

Lees hier de recensie.

11. KIDS SEE GHOSTS - KIDS SEE GHOSTS

Als Kanye West een kinderboek zou schrijven, zou het die arme schaapjes vast gaan duizelen. Het zou een niet te bevatten magisch verhaal zijn, met superhelden die al hallucinerend door de kosmos vliegen. En het gekke is: het zou nog natuurlijk aanvoelen ook. KIDS SEE GHOSTS klinkt een beetje zo: ongrijpbaar en naar binnen gekeerd, en toch ook bijzonder avontuurlijk. Het album is een van de reeks samenwerkingen die Kanye dit jaar uitbracht, en zijn partner in crime heet Kid Cudi.

Lees hier de recensie.

12. Rolling Blackouts Coastal Fever - Hope Downs

Een lijst vol vooruitstrevende muziek wordt besloten door de band die dit jaar verfrissend ouderwets uit de hoek kwam. Rolling Blackouts Coastal Fever presenteert op Hope Downs gewoon steengoede gitaarliedjes. Tien stuks schoon aan de haak, niets meer maar zeker ook niets minder. Op prijsnummers 'Talking Straight' en 'Mainland' klinken ze als Kurt Vile in een felle bui of The Feelies met een speedbommetje achter de kiezen. Met liefst drie gitaristen speelt de Australische formatie op zijn debuutalbum vriend en vijand een glimlach op het gezicht. Plankgas zonder poespas.

Lees hier ons interview met Rolling Blackouts Coastal Fever en kijk hier hun show op Lowlands 2018 terug.

Luister de hele eindejaarsspecial van 3voor12 Radio hier terug

MENNO VISSER
1. Janelle Monáe - Dirty Computer 
2. Superorganism - Superorganism 
3. The Blaze - Dancehall 
4. George Fitzgerald - All That Must Be 
5. Rolling Blackouts Coastal Fever - Hope Downs 
6. Beach House - 7 
7. Daniel Avery - Song For Alpha 
8. Lykke Li - so sad so sexy 
9. Pale Waves - My Mind Makes Noises 
10. EUT - Fool For The Vibes

EVA KOREMAN
1. Janelle Monáe - Dirty Computer 
2. Khruangbin - Con Todo El Mundo 
3. Kali Uchis - Isolation 
4. ROSALÍA - EL MAL QUERER
5. Blood Orange - Negro Swan 
6. Lykke Li - so sad so sexy
7. Nana Adjoa - Down At The Root
8. Parquet Courts - Wide Awake!
9. Christine and the Queens - Chris
10. Confidence Man - Confident Music for Confident People

NIELS AALBERTS
1. Kali Uchis - Isolation 
2. Spiritualized - And Nothing Hurt 
3. Troye Sivan - Bloom 
4. Parquet Courts - Wide Awake!
5. Rolling Blackouts Coastal Fever - Hope Downs 
6. Beach House - 7 
7. Kacey Musgraves - Golden Hour 
8. KIDS SEE GHOSTS - KIDS SEE GHOSTS
9. Robyn - Honey 
10. Father John Misty - God's Favorite Customer

SANDER KERKHOF
1. U.S. Girls - In A Poem Unlimited
2. Parquet Courts - Wide Awake!
3. Rolling Blackouts Coastal Fever - Hope Downs 
4. Robyn - Honey
5. Christine And The Queens - Chris  
6. Kids See Ghosts - Kids See Ghosts
7. Kurt Vile - Bottle It In 
8. Travis Scott - ASTROWORLD
9. Arctic Monkeys - Tranquility Base Hotel & Casino
10. Pusha T - DAYTONA

TIMO PISART
1. Kali Uchis - Isolation 
2. Travis Scott - ASTROWORLD 
3. KIDS SEE GHOSTS - KIDS SEE GHOSTS
4. Sheck Wes - MUDBOY 
5. Ryan Beatty - Boy In Jeans 
6. Beach House - 7 
7. ROSALÍA - EL MAL QUERER 
8. DJ Koze - Knock Knock 
9. Troye Sivan - Bloom 
10. Tierra Whack - Whack World

DIRK BAART
1. Parquet Courts - Wide Awake!
2. Kanye West - ye
3. Beach House - 7
4. Mitski - Be The Cowboy
5. Lucy Dacus - Historian 
6. Adrianne Lenker - abysskiss
7. Tirzah - Devotion
8. IDLES - Joy as an Act of Resistance
9. Jon Hopkins - Singularity
10. Young Fathers - Cocoa Sugar

KILIAN KAYSER 
1. Parquet Courts - Wide Awake!
2. Nap Eyes - I'm Bad Now
3. Pusha T - DAYTONA 
4. Snail Mail - Lush 
5. Jo Passed - Their Prime 
6. Mitski - Be The Cowboy 
7. Frankie Cosmos - Vessel 
8. Iceage - Beyondless 
9. Troye Sivan - Bloom 
10. Soccer Mommy - Clean

CHRISTIAAN WALRAVEN
1. Travis Scott - ASTROWORLD
2. Shame - Songs Of Praise 
3. Kali Uchis - Isolation 
4. Pusha T - Daytona 
5. Arctic Monkeys - Tranquility Base Hotel & Casino 
6. Iceage - Beyondless
7. Cardi B - Invasion Of Privacy 
8. US Girls - In A Poem Unlimited 
9. MGMT - Little Dark Age
10. Beach House - 7 

ATZE DE VRIEZE
1. Blood Orange - Negro Swan
2. Steve Hauschildt - Dissolvi
3. Travis Scott - ASTROWORLD
4. Helena Hauff - Qualm
5. Thom Yorke - Suspiria OST
6. Robyn - Honey
7. US Girls - In A Poem Unlimited
8. GAS - Rausch
9. Fluxion - Ripple Effect
10. Christine and the Queens - Chris

DEREK VAN WINSEN
1. Kanye West - ye
2. Mac Miller - Swimming
3. Pusha T - DAYTONA
4. Troye Sivan - Bloom
5. Travis Scott - ASTROWORLD
6. KIDS SEE GHOSTS - KIDS SEE GHOSTS
7. Willem - Man In Nood
8. Shame - Song of Praise
9. Robyn - Honey
10. IDLES - Joy As an Act of Resistance

SAGID CARTER
1. Travis Scott - ASTROWORLD
2. Kurt Vile - Bottle It In 
3. Blood Orange - Negro Swan
4. Noname - Room 25
5. Beach House - 7
6. Kali Uchis - Isolation 
7. Jay Rock - Redemption 
8. Robyn - Honey
9. J Fernandez - Occasional Din 
10. The Internet - Hive Mind

CÉCILE VAN WIJNSBERGE
1. IDLES - Joy As an Act of Resistance 
2. Troye Sivan - Bloom 
3. Kacey Musgraves - Golden Hour 
4. Ariana Grande - Sweetener 
5. Rose Droll - Your Dog 
6. Father John Misty - God's Favorite Customer
7. Mitski - Be The Cowboy 
8. Blood Orange - Negro Swan 
9. Parquet Courts - Wide Awake! 
10. Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs - King of Cowards

FLOOR VAN DER VLIET
1. Robyn - Honey 
2. Chrisitne and the Queens - Chris 
3. Cyanide Thorton - Cyanide Thorton 
4. Kanye West - ye 
5. Travis Scott - ASTROWORLD 
6. Die Wilde Jagd - Uhrwald Orange 
7. IDLES - Joy As an Act of Resistance 
8. Willem - Man In Nood 
9. DJ Koze - Knock Knock 
10. Altın Gün - On

RALPH-HERMEN HUISKAMP
1. Neneh Cherry - Broken Politics 
2. Noname - Room 25 
3. Pusha T - DAYTONA
4. Devon Welsh - Dream Songs 
5. Skee Mask - Compro 
6. ROSALÍA - EL MAL QUERER 
7. Kali Uchis - Isolation 
8. Deafheaven - Ordinary Corrupt Human Love 
9. Janelle Monáe - Dirty Computer 
10. Yves Tumor - Safe in the Hands of Love