Album van de Week (23): Run The Jewels

Een album voor een wereld in puinhoop

‘And you so numb you watch the cops choke out a man like me / and 'til my voice goes from a shriek to whisper: "I can't breathe" / and you sit there in the house on couch and watch it on TV / the most you give's a Twitter rant and call it a tragedy.’ De woorden van Killer Mike op ‘Walking in the Snow’ doen pijn deze week. Wel meer dan een beetje. En al helemaal als je beseft: deze tekst ging oorspronkelijk helemaal niet over George Floyd. Sterker nog: de track was, net als de rest van het album RTJ4, al geschreven en opgenomen in de herfst van 2019. Maar de geschiedenis blijft zich maar herhalen. Niets verandert. In ieder geval niet vanzelf.

Daarom schoven hiphopgrootheden El P en Killer Mike, die in 2013 voor het eerst hun krachten bundelden in formatie Run The Jewels, de release van hun vierde plaat twee dagen naar voren en is–ie – net als hun vorige drie releases – gratis te downloaden via hun website. ‘Fuck it, why wait’, schreven ze op hun Instagram. ‘The world is infested with bullshit so here’s something raw to listen to while you deal with it all.’

Ook gaf Killer Mike vorige week een virale speech over de protesten. De onderwerpen die hij daarin besprak, komen ook op RTJ4 uitgebreid naar voren. Het is een schreeuw naar gerechtigheid en gelijkheid voor de zwarte bevolking van Amerika. Dat hoor je bijvoorbeeld ook op ‘JU$T’, in samenwerking met Pharrell Williams en Zack De La Rocha van Rage Against The Machine. ‘Look at all these slavemasters posing on your dollar’, rapt Killer Mike in de track, en die zin blijft je bij door de nood in zijn stem. 

Ook in de producties weerklinkt de noodzaak, eigenlijk als altijd bij Run The Jewels. Het rockt loeihard (geen wonder dat ze ook gewoon als headliner op Best Kept Secret op hun plek waren), met zware beats vol samples en simpele doordringende drums. Die samples gebruiken ze vaak heel slim. Zo klinkt op ‘The Ground Below’ een flard van Gang Of Four’s ‘Ether’. En waar Gang Of Four zingt over het vuil onder de dagdroom van het kapitalisme, neemt Run The Jewels dat idee uitstekend over: ‘Tell Beelzebub that the God don't need a job / And if I did, the oligarchs would be missing, murdered and robbed.’ 

Killer Mike en El P zijn begenadigde rappers die nergens zoveel plezier uit halen als slim gevonden grapjes – en tussen de regels door mag er ook veel worden gelachen. Maar RTJ4 is vooral een album voor een wereld in puin.


 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12