Album van de Week (25): Phoebe Bridgers

Tussen de indie-sterren straalt geen ster zo fel als Phoebe Bridgers zelf

De afgelopen jaren is Phoebe Bridgers misschien wel de meest gedraaide artiest op de redactie van 3voor12. Niet alleen door haar sterke debuutplaat Stranger In The Alps, maar ook door samenwerkingen met onder andere The 1975, Lucy Dacus, Julian Baker, Hayley Williams, Ethan Gruska, Conor Oberst, Matt Berninger en dat ene kerstliedje van Simon & Garfunkel met Fiona Apple. Dat ze tussen al die samenwerkingen door zo’n prachtig album als Punisher weet te maken, onderstreept niet alleen haar talent. Nee, het bevestigt haar positie als een van de beste songwriters van het moment.

Als geen ander weet Phoebe Bridgers namelijk haar vlijmscherpe observaties te combineren met herkenbare gedachtes, vreemde dromen en gevoelens uit het verleden. Ze zingt over de dingen waarvan je dacht dat alleen jij ze dacht, droomde of voelde. Er is dus nóg iemand die Texas vindt lijken op Duitsland? Er is dus nóg iemand met seksuele nachtmerries terwijl ze op tour is? Er is dus nóg iemand die haar drummende ex maar niet kan vergeten, maar toch wil dat hij meespeelt op haar liedjes? All the bad dreams that you hide / Show me yours, I'll show you mine zingt ze op 'Saviour Complex'. Phoebe Bridgers geeft zichzelf bloot, zodat jij niet alleen bent met je gedachtes. Het maakt Punisher een troost op mindere dagen en de soundtrack van betere dagen

Niet alleen tekstueel, ook muzikaal is Punisher een rijk geheel. De samenwerking met haar jeugdheld Conor Oberst in de vorm van Better Oblivion Community Center is in stand gebleven voor de opnames van het album. Het zorgt ervoor dat niet alleen de Bright Eyes-zanger zelf, maar ook gitarist Christian Lee Hutson hun smaakvolle stempel kunnen drukken. Daarnaast dragen ook Ethan Gruska, Blake Mills en de rest van Boygenius bij aan het warme geluid van Punisher. En ja, in het indie-sterren universum van Phoebe Bridgers is er zelfs ruimte voor de lage bariton van haar Nederlandse tourmanager Jeroen Vrijhoef. De ex-manager van Malle Pietje en The Bimbo’s. Maar de ster die op Punisher het felst straalt? Dat is Phoebe Bridgers zelf, die met haar troostende en herkenbare stem het diverse album omlijst met een gouden rand.  

Lees hier ook het interview dat we met Bridgers deden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12