Album van de Week (6): The Homesick

Speelse pretenties op volwassen tweede van Fries trio

Toen The Homesick vijf jaar geleden voor het eerst de 3voor12 Radio studio bezocht, waren ze het type band dat de afstand tussen twee gigs in kroketten uitdrukte. Dokkum - Groningen: 1 kroket. Dokkum - Maastricht: 4,5 kroketten. Dat was de vibe: elke week een nieuwe band oprichten, spelen, spelen, spelen, en onderweg ongein uithalen. Vijf jaar en tig projecten verder zijn de drie uit Friesland volwassen geworden en tekenden ze bij het respectabele indielabel Subpop.

Na de ongepolijste branie van Youth Hunt is The Big Exercise een doordracht, geconstrueerd album, dat niet klinkt als een trio maar als een heel indie-orkest. Maar de speelsheid is niet verdwenen. Wat is dat voor sample waar de plaat mee opent, het inschenken van een glas cola? Horen we Jaap van der Velde nu in ‘Pawing’ staccato zingen hoe ie met vieze handen op zoek is naar de sleutels in zijn jaszak? De studio-effort die The Homesick in dit album gestoken heeft is ook overduidelijk. Vroeger leek het tenminste nog alsof je The Homesick in een hokje kon steken, nu hebben ze een geheel eigen amalgaam van springerige postpunk, gestileerde garagerock en eigenwijze 60's baroquepop gesmeed. Zo horen we in het beste liedje ‘I Celebrate My Fantasy’ niet alleen de oorspronkelijke drie-eenheid bas-gitaar-drums om elkaar heen stuiteren, maar ook een klavecimbel en een klarinet.

Het heeft echt een heel andere band van The Homesick gemaakt, een band die de studio als instrument gebruikt, en die de DIY ethiek van de punk op een wonderlijke manier samensmelt met het heilige geloof in popmuziek als kunstvorm dat tien jaar eerder heerste. Of nog onmogelijker: die progrock maakt met een punkhouding. Het is tekenend voor de tijd waarin we leven. Boven alles hoor je een band die kan putten uit het totale palet van de popgeschiedenis en die schaamteloos kleuren met elkaar combineert die vroeger zogenaamd vloekten. Zo is The Homesick een van de leukste en meest eigenwijze bands van ons land geworden. Geen band voor een groot publiek, maar een waar overal ter wereld plukjes liefhebbers voor te vinden zullen zijn. En om die te bereiken heeft The Homesick duidelijk het juiste pad ingeslagen.

Lees ook het grote interview: The Homesick trekt de wijde wereld in

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12