Wie is de meest invloedrijke dj van Nederland? Die vraag legden we voor aan zo’n beetje elke dj die wij bij 3voor12 hoog hebben zitten. Honderd van die dj’s leverden hun lijstje bij ons in, met hun mentoren, de collega’s die ze van afstand bewonderden of die ze zien als grondlegger van hun scene. Een lijst vol superlatieven, dat spreekt voor zich, maar daar waren we dan ook wel eens aan toe, toch? Een jaar nadat de clubs hun dansvloeren sloten, is dit de aftrap van de Maand van de DJ.

Een jaar geleden was het nog doodnormaal: met duizenden in een hal, het geluid voluit, lichten uit, strobes aan. Een nacht doorhalen, of juist vroeg pieken, het kon allemaal, en tientallen artiesten in Nederland verdienden daar ieder weekend hun brood mee. Het leek een cultuur die niet kapot te krijgen was. Al dertig jaar lang is de dance cultuur in Nederland volop gaande, en sommige van de dj’s in onze lijst van vandaag zijn al net zo lang aan die dansvloer verbonden. Tijd om een maand lang mooie dingen te maken over nachtcultuur, dachten wij. En dus introduceren 3FM, 3voor12, de NTR en FunX de Maand van de DJ. Elke zaterdagavond neemt een club of festival de 3FM livebox over. Achtereenvolgens zijn dat PIP, Drift, Draaimolen en Paradigm, met een line-up om je vingers bij af te likken. De line-up van PIP Den Haag is bovendien al bekend. Luister aankomende zaterdagavond naar 3FM om te luisteren naar sets van Legowelt, Afra, Falhaber, JEANS en Jelly.

Op 3voor12 lees je de hele maand verhalen over clubs en dj’s, te beginnen dus bij deze lijst. Wie zijn de godfathers van de dance volgens de dj’s zelf? Welke jonge artiesten hebben de afgelopen jaren hun stempel op de scene gedrukt?

De verkiezing van de meest invloedrijke Nederlandse dj's is samengesteld met bijdragen van:

2000 and One, A Made Up Sound, Abstract, Abstract Division, Antal, Applescal, Aron Friedman, Bart Skils, Bas Dobbelaer, Betonkust, Boris Werner, Cinnaman, Coloray, Colyn, Dam Swindle, Dano, Darko Esser, David Vunk, Dazion, Dimi Angelis, Dimitri, DJ Irwan, DJ Promo, DRKNGHTS Collective, Edwin Oosterwal, Elias Mazian, Ferro, Freek Fabricius, Intergalactic Gary, Iris, Jerrausama, Jetti Steffers, Job Sifre, Joost van Bellen, Joran van Pol, Joris Voorn, JP Enfant, Juan Sachez, KC The Funkaholic, Keith Carnal, KI/KI, Leroy Rey, Lewski, Lion Kojo, Luc Mast, Lucky Done Gone, Luke Cohlen, Luuk van Dijk, Margie, Mark Knekelhuis, Marsel Delsin, Martyn, Mary Lake, Mental Theo, Merel, Michel de Hey, Michiel Peeters, Mirella Kroes, Mr. Wix, Nadia Struiwigh, Nuno dos Santos, Nymfo, Ofra, Olaf Boswijk, Parrish Smith, Patrice Bäumel, Paul Hazendonk, Philou Louzolo, Ramses3000, Reza Athar, Ruffneck, San Proper, Sandrien, Secret Cinema, Sekan, Sjamsoedin, Sluwe Vos, St Paul, Tammo Hesselink, The Prophet, Tsepo, VNTM, Waxfiend, William Djoko, Woody92, Wouter S, Zohar

50. Interstellar Funk

Wave-archeoloog Interstellar Funk graaft nét wat dieper dan de rest. Het maakt dat-ie als producer en vooral als digger de afgelopen jaar gestaag is gegroeid in zijn eigen niche, het hoekje dat voor altijd variaties zal blijven vinden op de muziek van de postpunkboom van ’78-’83, waar een obscuur The Human League B-kantje wordt gezien als een kneiter van een hit. Luister maar naar de verzamelcompilatie Artificial Dancers, die hij uitbracht via Rush Hour.. Dan begrijp je precies waar het hart van de wave-connaisseur sneller van gaat kloppen.  

Lees: waveconnaisseur Interstellar Funk graaft verder
Luister: Boiler Room op Dekmantel 2019

49. Shinedoe

Al twee decennia draait deze Amsterdamse met Nigeriaanse roots mee in het dj-circuit, waarin ze al jaren diverse elektronische muziekstijlen bij elkaar brengt. Al snel belandde ze op affiches van onder andere Mysteryland en Lowlands en runde Intacto Records met 2000 And One. Nu is ze labelbaas van Music That Moves. Parrish Smith: ‘Het heeft mij altijd geïnspireerd hoe zij zich als Nederlands-Nigeriaanse dj door deze elitaire dj wereld heeft gewoven.’

48. Parrish Smith

Vanaf het eerste uur vangt Parrish Smith al de support van een stel dancekopstukken. Nina Kraviz bijvoorbeeld, die zijn debuut meteen vastlegde op haar label trip. Of Ron Morelli, de labelbaas van het invloedrijke DIY-label L.I.E.S. Die sloegen stijl achterover van de rauwe punkenergie van zijn tracks. Precies wat-ie veroorzaakt met z'n destructieve technosets, waarin lakleren industrial, metal en asgrauwe hiphopkrakers hand-in-hand gaan. Job Sifre: 'Hij heeft mij geleerd meer lef te hebben tijdens het dj'en. Waar ik vroeger mensen wilde pleasen, lieten zijn sets me inzien dat niets te gek is, zolang je er zelf achter staat.'  

Lees: Parrish Smith wil over al je grenzen heen
Luister: DJ Shortlist: Parrish Smith zet in op leftfield met een punkethos

47. upsammy

Het recept om gelukkig te worden? Vind iemand die zo naar je kijkt als Dekmantel naar upsammy doet. En geen wonder: het elektronica-album dat ze vorig jaar bij het label uitbracht is een wonderlijk vertoon van haar nogal unieke perspectief, vol ingewikkelde struikelritmes die aan elkaar zitten van de wiskunde, en tegelijkertijd weet ze er een organische schoonheid in te vatten. Bovendien is ze een gewaagde dj die risico’s en experiment niet schuwt, en brengt ze binnenkort, zo gaat het gerucht, een nogal ge-wel-di-ge nieuwe EP uit bij vriendenlabel Nous’Klaer, nog zo’n clan die vanaf het eerste uur achter haar staat.  

Luister: de Sunday Snooze-mix van upsammy

46. Lyzza

LYZZA laat zich niet in een hokje duwen. Niet alleen in haar grenzeloze muziek, een eigenzinnige mix van experimentele pop en dance, maar ook als voorvechter van een inclusiever nachtleven. Al jaren knokt ze voor LGBTIQ-rechten en seksisme in het clubcircuit. Zoals met haar X3-feesten, die uitdragen wat het precies betekent om een safe space te zijn. En ze heeft fan hogerop. Bijvoorbeeld Joe Goddard van Hot Chip, met wie zij en Tom McFarland (van Jungle) samen een track maakten, en rapper Mykki Blanco, die ze al jarenlang bijstaat als tour-dj.

Lees: Lyzza wil de boosheid niet met zich meedragen

45. Secret Cinema

Wouter S: ‘Mary Go Wild, do I need to say more?’ Zeg Secret Cinema, dan zeg je absolute danceklassiekers. De Rotterdamse producer scoorde in de jaren ‘90 een aantal hits met onder andere die eerstgenoemde hit en werkte nauw samen met Michel de Hey. Vorig jaar maakte hij na jaren vol wereldwijde toers een zijstap in zijn carrière met een audiovisuele installatie, toen te zien op het Zaanse Hemterrein.

Kijk: Secret Cinema en Egbert zorgen voor festivalkriebels in de HEMtuin

44. Loud-E

Disco-missionaris Loud-E wist van de obscuurste rommelmarktvondsten een euforische discohit te maken. Met het keurmerk van de Haagse held I-F groeide dj uit Sittard uit tot een internationaal discofenomeen.  Geen wonder dat dj’s zoals Intergalactic Gary en Lucky Done Gone hem op een voetstuk plaatsen. Lucky Done Gone, die ook uit Limburg komt: 'Ik heb onwijs veel bewondering voor het feit dat Loud-E zichtbaar is geworden vanuit een bijna onzichtbare plek in Nederland. Dat is verdomde lastig.'

Lees: Disco-missionaris Loud-E wil weer aan de droom bouwen

43. Patrice Bäumel

Deze unieke technoproducer en dj schuwt de duistere kant van de elektronica niet. Of zoals hij het zelf noemt: 'technomuziek voor volwassenen'. Patrice Bäumel maakte naam als resident bij de zeer geliefde club Trouw en is nu met regelmaat aan de top van de Beatport-hitlijsten te vinden. Zijn Global-Underground-mix was al een absolute kroon op zijn carrière. En hij blijft aan die top met boekingen over de hele wereld, van Brazilië tot aan Ibiza.

Lees: Patrice Bäumel naar Coachella

42. Tiësto

Tiësto, de grootste en meest succesvolle dj die Nederland ooit gehad heeft. Hij bracht trance naar de stadions en naar Las Vegas en werd later een mentor voor EDM-knallers als Hardwell en Martin Garrix. Maar stiekem heeft een nieuwe generatie credible dj’s wél een zwak voor het baanbrekende werk van Tijssie rond de eeuwwisseling. Zo zul je Job Jobse of KI/KI best kunnen betrappen op het peaktime draaien van ‘Traffic’ of ‘Flight 643’.

Lees: Tiësto: 'Als Marco Borsato 6 miljoen verliest, lacht heel Nederland'

 

41. DJ Moortje

Op Curaçao was DJ Moortje helemaal de man met zijn pikante Jamaicaanse dancehall-stijl, maar hij besloot te proberen voet aan land te zetten in Den Haag. Dat lukte, onder meer met een unieke vondst: hij pitchte de dancehall op – schroefde zelfs de platenspeler open om hem nog verder op te voeren – en creëerde zijn eigen genre: bubbling. Opzwepende, geile muziek uit het Caribisch Nederland, dat later de basis zou worden onnder de Dirty Dutch-sound van o.a. Chuckie en Hardwell.

Lees: over Bubbling-documentaire Bandje64

40. Olaf Boswijk

‘Amsterdam was in de ban van het oersaaie minimal en de kauwgomballenhouse en de clubs in het centrum ook’, omschrijft Reza Athar de situatie waarin Olaf Boswijk twee toonaangevende clubs op de kaart zette. Eerst Club 11, daarna Trouw. Hij haalde het nu immens populaire Innervisions-geluid naar Nederland en stond zo aan de start van een subtiele beweging. Na Trouw is Olaf Boswijk de wereld over gaan zwerven, en kunnen we nog maar heel af en toe horen dat hij zelf ook echt een uitstekende dj is.

Lees: na de club duikt Olaf Boswijk nu de natuur in

39. Cinnaman

Met Viral Radio stond hij vooraan toen dubstep (de echte, niet de Amerikaanse mutatie) aanspoelde op het continent, met de Colors-avonden in Trouw gaf hij het vervolg vorm. De clubavond gaf ruim baan aan de post-dubstep UK house sound van o.a. Ben UFO, voor veel mensen met een hiphop-achtergrond de gateway tot de house. Cinnaman – zelf ook een begenadigd selector – maakte na Trouw de overstap naar De School.

Luister: Cinnaman Boiler Room op Dekmantel 2017

38. Gert van Veen

Als journalist schreef Gert van Veen het allereerste serieuze stuk in de Volkskrant over house, als Quazar maakte hij een van de eerste klassiekers van Nederlandse bodem, en via Studio 80 en Welcome To The Future inspireerde hij een nieuwe generatie. Juan Sanchez: ‘Vooral tijdens mijn beginjaren als producer heeft Gert mij enorm geholpen door samen naar mijn tracks te luisteren en feedback te geven en me te motiveren om beter te worden. Een echte mentor voor mij.’

Lees: Gert van Veen ontmoet Charlotte de Witte

37. Samuel Deep

Het Utrechtse label Slapfunk heeft een stevige vinger in de pap in de housescene de laatste jaren. Zo leerde De Sluwe Vos de muziek en draaikunsten van headhoncho Samuel Deep kennen toen hij aan de HBA studeerde. ‘De groove is ongekend en het voelde allemaal nog een stuk rauwer en ‘echter’ dan de house die ik op dat moment aan het checken was.’ Luuk van Dijk: ‘Momenteel mijn favo DJ van Nederland.’

Lees: De KVK-raves van Slapfunk Records

36. Intergalactic Gary

Hij zal altijd een beetje in de schaduw staan van I-F, de grillige Haagse meester. Maar kenners weten dat geboren Nieuw-Zeelander Intergalactic Gary ook altijd on point is als het gaat om edgy jaren tachtig disco, house en electro. Ofra roemt zijn ‘fantastische smaak’, terwijl Betonkust hem ook nog eens ‘heel stabiel’ noemt. Dat mag ook wel met meer dan drie decennia ervaring. Een van de meest gekoesterde dj’s uit de underground.

35. Leroy Rey

Soms vloeit inspiratie één kant op, soms is het wederkerig. Zo zetten St. Paul en Leroy Rey ELKAAR op nummer 1. Niet zo gek als je terugdenkt aan die lange Groovetube-avonden op Lowlands, waar de twee steeds gezichten naar elkaar trokken, zo van: vet, deze! St Paul: ‘Niemand, maar dan ook echt niemand kan zo goed zwarte muziek in de volle breedte draaien. Hiphop, jazz, soul, house. Strak in de mix, maar nooit bedacht en altijd vanuit gevoel.’

34. Ben Liebrand

Mix-koning Ben Liebrand geldt als de oer-vader van de eerste generatie dj’s. Zijn kunsten hielden jonge gastjes aan de radio gekluisterd, van Armin van Buuren tot DJ Dano tot Ruffneck. De laatste zegt: ‘Als klein jochie kroop ik elke vrijdagnacht tussen twee en drie mijn bed uit om dan de Grand-mixen met mijn cassettedeck op te nemen. Door Ben wilde ik ook niets liever dan dezelfde skills bezitten en het muziekvak ingaan.’

33. Nuno Dos Santos

Vaak wordt Nuno dos Santos in één adem genoemd met Patrice Bäumel, een connectie die hij dankt aan hun ‘360’-tijd in Trouw, waar ze het aandurfden dwarsverbanden aan te leggen uit verschillende genres, toen purisme nog hoogtij vierde. Dos Santos kan stevig draaien, zoekt de rafelranden tussen house en electro, maar draait als het moment daar om vraagt ook een ronduit 'mooie' plaat. Dos Santos runt vanuit Utrecht zijn eigen label SoHaSo. Bas Dobbelaar, SoHaSo artiest: ‘Inspiratie vanaf het eerste moment. Als dj, maar ook zeker als persoon.’

Luister: dit zijn de favoriete thuis-blijf-tunes van Nuno Dos Santos

32. Paul Elstak

Rotterdammer Paul Elstak is natuurlijk een van de onbetwiste grondleggers van de gabber, en later van de happy hardcore. Daarvoor inspireerde hij ook al, zegt Michel de Hey: ‘Als kleine Paul met lang haar echt een toffe funk/hiphop-dj en de eerste dj in de begintijd van house die iets in mij zag/hoorde en mij naar de club haalde waar ik Peter Slaghuis voor het eerst hoorde draaien.’ Enorm belangrijk in Rotterdam, maar ook Amsterdammer Dano zet hem in zijn lijstje.

Lees: hoe Paul Elstak een rol speelde bij Weird Hit Wonder 'Poing'

31. Peter Slaghuis

Terwijl de meeste grondleggers van de house nog altijd onder ons zijn – en velen nog steeds achter de draaitafels te vinden! – viel Peter Slaghuis al in 1991 weg. Hij overleed op 30-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk. Voor die tijd al leerde hij vele jonge dj’s hoe spectaculair het dj-ambacht kan zijn. Michel de Hey: ‘Hij kon live een plaat remixen met twee vinyls alsof hij in de studio zat met een sampler, daarna dacht ik alleen maar dat wil ik ook mixen zoals Peter Slaghuis.’

Luister: de Jaarmixen van Peter Slaghuis die je nog steeds op Mixcloud kunt vinden

30. Waxfiend

‘De dancehall-culture heeft veel te danken aan DJ Waxfiend’, vindt Mr. Wix. En niet alleen de dancehall-culture: collega’s als KC The Funkaholic en Michiel Peeters roemen Waxfiend om zijn Jamrock-feesten, maar ook als vaandeldrager van de Encore-clubnachten in de Melkweg, en als pleitbezorger voor afrohouse, gqom, amapiano. Zijn dj-techniek is bovendien feilloos. 

Lees: Encore, al vijf jaar de leukste clubnacht zonder VIP en flessen 

29. Legowelt

Oeps. Scoorde Legowelt in 2002 opeens een hit met ‘Disco Rout’, zo’n tune waarmee Sven Väth de Love Parade zou kunnen afsluiten. Dat deed–ie ook, en zo werd Legowelt een echte West Coast of Holland-held. Lachen natuurlijk, maar de Haagse Danny Wolfers voelt zich nog het meest thuis tussen de freaks, lekker verwarring zaaien in de kraakpanden en de donkere clubs. Onder legio aan alterego’s poept hij er de ene na de andere plaat uit (van ambient tot electro, van donkere darkroom-krakers tot verleidelijke house), zijn website is een doolhof waar je uren kunt rondzwerven en zijn samplepacks zijn wereldberoemd onder producers. Ramses3000: ‘Niet alleen een van de meest productieve producers van Nederland, maar ook een schoolvoorbeeld van hoe je als 'outsider' een lange adem kunt hebben.'

Lees: Legowelt is er voor de weirdo's

28. Robin Albers

Waar had Robin Albers nou geen vinger in de pap? Als presentator van radioprogramma For those who like to groove voedde hij een hele generatie op met house, hij maakte retecommerciële hits met The Sunclub en Jody Bernal en oh ja, zijn ‘Plastic Dreams’ (vernoemd naar de credit card van Donald Trump) is zo’n uit marmer gebeitelde dansvloerklassieker die in het museum thuishoort. William Djoko over die track: ‘Nineties nostalgie in hapklare kluiven waarvan je dan op latere leeftijd pas leert dat het een Nederlandse productie is.'

Kijk: Plastic Dreams zit nog steeds in de platenkoffer van Jaydee

27. Mr. Wix

In de dj- en hiphopwereld is Mr. Wix een begrip, een toonzetter, een inspirator op allerlei vlakken. Dat begon al vanachter de toonbank van platenzaak Fat Beats, al gauw ook als co-presentator van radioprogramma 3voor12 XL (naast Kees de Koning), als programmeur van Paradiso, als dj bij Bassline en Paradisoul én ook als muzikaal brein in de fashionwereld. San Proper: ‘Zelfs nadat hij zijn haar had geknipt, bleef Malvin een inspirator en de man heeft nog steeds stijl.’

Lees: Mr. Wix stopt ermee

26. Vic Crezée

Veel mensen kennen Vic Crezée als ontzettende hiphop-head: van zijn feestjes in Bitterzoet, Bassline in Paradiso en de mixtapes die hij met Faberyayo maakte. Ook toen al liet hij Yayo over een beat van Legowelt rappen, en over de afgelopen jaren werd zijn smaak steeds eclectischer: hij kan ook urenlang pittige postpunk en duistere slowmotion techno draaien. Oh, en dan is hij óók nog musical director van Patta, het modemerk dat grote impact heeft op de Nederlandse muziekscene.

Luister: de Sunday Snooze-mix van Vic Crezée

25. Mark Knekelhuis

De jaren die Mark van de Maat in afgeragte punkholen doorbracht? Die sijpelen nog steeds door in zijn mentaliteit en esthetiek: zijn sets zijn vaak compromisloos, zijn label Knekelhuis is ontzettend DIY (en brengt de meest wonderlijke wave uit) en dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn Volition Immanent-project! Zelfs de kilste pakhuizen veranderen in kolkende moshpits wanneer hij daarmee op het podium staat. Job Sifre: ‘Hij heeft een zeer brede smaak maar toch ook in elk genre iets eigenzinnigs.'

Luister: de DJ Shortlist van Mark Knekelhuis

24. Joris Voorn

Tussen de lasers in de Gashouder, op de grote stages in Miami en als resident in Ibiza: zijn liefde voor grootse, melodieuze techno bracht Joris Voorn naar de eregalerij van de dance. Een absolute gearhead die volledige controle heeft over zijn sets, met albums die weer een hele andere, meer melancholische kant laten zien. En eentje die ook graag nieuw talent een kans gunt. Applescal: ‘Joris is een superoprechte guy die veel Nederlandse artiesten support met zijn netwerk.’ Label-maat Edwin Oosterwal: ‘Zonder Joris had ik nu waarschijnlijk niet in de muziek gewerkt.’

Luister: Joris Voorn co-host in 3voor12 Radio

23. St. Paul

Lijstjesfetisjist, Pop-O-Matic-maestro, quizmeester en beschermheer van het Mooie Liedje. St. Paul is een muziekneuroot/romanticus van jewelste, die al dik twintig jaar IEDERE WEEK op donderdag in het Utrechtse popparadijs Tivoli(Vredenburg) te aanschouwen is. Daar rijgt hij muziek uit alle windrichtingen aan elkaar: van indie tot soul, van house tot hiphop, van disco tot… Nick Drake. Michiel Peeters: ‘Paul kan op zo’n bijzondere manier verschillende genres, tijden en emoties aan elkaar draaien. Dat bewijst hij keer op keer tijdens Pop-O-Matic, maar vooral ook bij zijn sets op Stage Four tijdens Best Kept Secret. Daar is hij op z’n allerbest.'

Lees: St. Paul, man van een miljoen

22. Remy

Misschien is Remy Unger niet zo goed in het collectieve geheugen blijven hangen als Dimitri of Joost van Bellen, maar als een van de residenten van de RoXY is zijn invloed niet te onderschatten. Bart Skils: ‘Als jonge bedroom dj heb ik Remy talloze keren gezien, en bekeken hoe goed en strak hij kon mixen met platen.’ Nuno dos Santos: ‘Ik volgde hem vroeger door het hele land, zo’n fan was ik van zijn sets. Hij kan als geen ander een bepaalde energie vasthouden.

Lees: Remy Unger heet geen DJ Remy meer

21. Job Jobse

Als tiener, in de tijd van de Amsterdamse Club 11, had Job Jobse al de ballen om zich op te dringen bij Olaf Boswijk. Dus toen die een nieuwe club opende, was het vanzelfsprekend dat Jobse daar vanaf de start tot het meubilair zou behoren. Hij begon er als dj bij de wc’s (echt waar!) en bemoeide zich met de programmering, om uit te groeien tot een van de internationale toppers. Hij houdt echt van LIEDJES (‘Café Del Mar’! ‘Walk On Water’! Kylie Minogue! Depeche Mode! Eefje de Visser!) en kan precies aan zijn publiek aflezen wanneer ze daarnaar snakken, maar geeft net zo graag serieuze sets op de allergrootste podia (en is er ook niet vies van om die podia eigenhandig in elkaar te timmeren, zoals op Draaimolen).

Kijk: Job Jobse bouwt zijn eigen stages op Draaimolen

20. Orlando Voorn

Voorn staat misschien niet meer op de radar bij het grote publiek, maar de kenners weten hem nog altijd op waarde te schatten. Zoals gabberpionier The Prophet, die erbij was in de jaren tachtig, toen Voorn nog te boeken stond als ‘één van de beste hiphop dj’s van Nederland’. In de jaren negentig werd hij bovendien als eerste op het schild gehesen door de Detroitpioniers, en sindsdien hebben zijn producties niet aan kracht ingeboet. Parrish Smith: ‘Eén van de beste producers van Nederland.’

Lees: Orlando Voorn: technopionier in den vreemde keert terug

19. Michel de Hey

Wie in Rotterdam opgroeide, danste bij Michel de Hey, in de knusse kelder van Nighttown. Techno-dj Paul Hazendonk bijvoorbeeld. ‘Voor mij waren zijn Future-avonden in Nighttown een eye-opener wat betreft mijn elektronische muziek coming-of-age.’ Daar hield het niet op, want Michel de Hey staat nog ieder weekend op de dansvloer, onder meer als vast gezicht van Thuishaven. Wouter S: ‘Hij draait nog steeds moeiteloos mee en blijft innoveren.’

18. Steffi

Een ‘unstoppable force’, dat zegt Marsel Delsin over Steffi, een dj ‘die naast electro, techno en house ook dieper elektronicawerk van Autechre durft te draaien’. Dat wordt ook nog eens dik onderstreept door Martyn, haar Panoramabar-collega. Ja, Steffi draait dan ook al jaren in het kloppend hart van dancemekka Berlijn. Daar heeft ze haar territorium talloze keren afgebakend met haar smaakvolle en ijzersterke producties. Neem instant-classic 'Yours', waarmee ze een permanent verbond sloot met Virginia. En dan hebben we het niet eens gehad over haar labels, Klakson en Dolly…  

Luister: deze DJ Shortlist over het jubileum van tongue-in-cheek electrolabel Klaxon
Lees: Steffi x Virginia: 'Wij denken altijd dat we een hit hebben'

17. Serge

Wie Serge zegt, zegt Clone, de Rotterdamse platenzaak, distributeur en het label dat geldt als een ‘kwaliteitszegel voor electro en techno’, aldus techno-dj Nadia Struiwigh. Sinds de jaren negentig bouwt Serge Verschuur eraan, met een houding die hem ook typeert als dj: solide en gestaag. Daarmee oogst-ie de complimenten van iemand die begrijpt wat het vergt om zo’n roestvrijstalen fundament op te bouwen. Marsel Delsin: ‘Met zijn winkel, label en distributie heeft hij een onverwoestbare, werelwijde infrastructuur onder de muziekwereld gelegd.'

Lees: dit kunst van de dj-interview met Serge
Luister: Podcast 'De Mengtafel', waarin dj's waaronder Serge op zoek gaan naar de kruisbestuivingen en connecties tussen klassiek en elektronisch

16. The Dreamteam

Een kwartet tieners dat in 1992 besluit om een eindexamfeestje te geven voor 10.000 spacende tieners. Klinkt als een recipe for disaster, en dat is precies wat de Thunderdome-oerknal het meest smeuïge danceverhaal van Nederland maakt. Met The Final Exam en de daaropvolgende Thunderdome-explosie legden Dano, The Prophet, Gizmo en Buzz Fuzz niet alleen de blauwdruk voor ieder dancefeest en -festival dat Nederland rijk zou worden, maar ze zetten ook meteen de opkomst (en ondergang) van de meest controversiële Nederlandse muziekstroming ooit in gang: hardcore.

Kijk: de hardcore aflevering van 30 Jaar Dutch Dance

15. DJ Marcelle

DJ Marcelle gaat lijnrecht tegen alle verwachtingen in. Niet alleen omdat ze het als dj heeft gemaakt op latere leeftijd, maar toch vóóral vanwege haar grenzeloze nieuwsgierigheid naar het gekke, het vreemde, de opmerkelijke klanken op de dansvloer die een beetje wringen en al je danszintuigen op scherp stellen. Precies wat ze ook doet met de eigenzinnige platen die ze uitbracht bij Fangblad, en recenter Jahmoni, die volstond met gekke samples en schurende ritmes. Wie belichaamt er meer het punkethos dan de recalcitrante Marcelle?

Luister: deze Sunday Snooze mix vol hallicunatieve geluiden
of: de DJ Shortlist van DJ Marcelle

14. Aardvarck

‘Zijn unieke producties waren, samen met de start van Delsin begin jaren nul, eye-openers voor mij,’ zegt A Made Up Sound. Ja, met zijn wonderlijke tracks, zoals zijn classic Cult Copy-album, zijn grilige en eigenzinnige dj-sets en natuurlijk het absurdistische collectief Rednose Distrikt is Aardvarck een absolute cultheld geworden. San Proper: ‘Door Rednose District veranderde er veel in Amsterdam. De juiste combinatie van een nieuwsgierigheid voor de dansvloer, en een dikke lik provocatie en lol.’

13. Oceanic

Job Oberman mag dan wel een relatieve nieuwkomer zijn in deze lijst, maar onder zijn generatie dj's geldt hij als één van de meest gerespecteerde namen van het moment. Niet alleen vanwege zijn wonderlijke technotracks, die zijn broer uitbrengt bij liefhebberslabel Nous’Klaer. ‘Hij is by far de meest geskillde dj die ik ken’, zegt Woody92. ‘Toen Job op ADE 2017 een acht-uur-lange trip verzorgde in het Muzieklokaal van De School was ik me bewust van iets magisch. Ongekend, bewonderenswaardig, origineel en insane goed.’

Lees: het organische oergeluid van Greetje Bijma en Oceanic
Luister: de Sunday Snooze van Oceanic

12. Joost van Bellen

Deze omschrijving van St. Paul zegt genoeg: ‘De vader van ons allen. Maar dan eentje die zelf later thuis komt dan jij.’ Joost van Bellen is een wandelende wervelwind, maar zelfs zijn larger-than-life persoonlijkheid kan zijn gigantische CV niet overschaduwen. Van z’n betrokkenheid bij de RoXY tot zijn legendarische Speedfreax- en RAUW-feesten, en als vroege voorstander van acid en house tot garage en electro, ‘Joost is altijd op zoek naar de randjes’, zegt Sjamsoedin.

Luister: housepionier Joost van Bellen neemt je mee door 30 jaar Dutch Dance
Kijk: hoe Joost van Bellen de tijd doorkomt tijdens de coronacrisis

11. KC The Funkaholic

Eén van de hoeders van het Amsterdamse nachtleven, al sinds de housecultuur nog in z’n kinderklompjes stond. Van zijn tijd als dj in de RoXY tot de Bassline-feesten en zijn lange staat van dienst als Paradiso-programmeur. Oh, en dan was er óók nog label Kindred Spirits. ‘KC The Funkaholic heeft aan het begin gestaan van zóveel movements binnen de house, hiphop en jazz-scenes.’ Aldus Mr. Wix, die als piepjonge dj maar wát graag bij KC op de vingers keek. Leroy Rey: ‘Waarschijnlijk m'n grootste inspiratiebron, alhoewel hij dat zelf niet weet.’

Luister: de Sunday Snooze-mix van KC The Funkaholic.

10. Miss Djax

In 1992 stond onze popindustrie op z’n kop vanwege Osdorp Posse, de pionierende hiphopgroep die dat jaar een debuut had gedropt bij een klein, Eindhovens label. Het was op twee manieren een bepalend jaar voor Saskia Slegers alias Miss Djax. Niet alleen omdat ze aan de wieg van de nederhop stond, maar omdat ze dat jaar zélf ook doorbrak. Internationaal, als een mokerslag. En die mokerslag dreunt nog steeds na. Als één van de eersten legde ze een kort lijntje tussen Europa en Chicago en Detroit. Zo stichtte ze met Djax-Up-Beats het meest invloedrijke technolabel dat Nederland ooit heeft gekend. ‘Het aantal klassiekers dat zij uitbracht is niet te tellen’, zegt Darko Esser. ‘Bovendien is ze achter de draaitafels één van de meest indrukwekkende techno-dj’s die ik ooit aan het werk heb gezien.’

Luister: Miss Djax stampt veel van vroeger naar het nu

9. Eddy de Clercq

De godfather van de housemuziek, en bovendien de vleesgeworden bevestiging dat de aanhouder wint. In 1985 had De Clercq al een reeks successen geboekt met zijn discofeesten bij de Brakke Grond, met alternativo-mekka De Koer, en natuurlijk de hyperhippe Pep Club, waar je in ’84 al de beginselen van proto-house kon horen pruttelen. Toch bleef de dansvloer van de RoXY vervaarlijk leeg. Tot aan ’88, toen de omslag kwam. En hoe! Met drie jaar tot aan zijn plotselinge vertrek in 1991, waarna hij kort de wereld rondring als superster-dj, had De Clercq precies genoeg tijd om zijn stempel te drukken op de housegeschiedenis. Marsel Delsin: ‘Zelfs in het begin schuwde hij niet om de diepere Detroit techno van Derrick May en Carl Craig te draaien.’ En Dimitri: ‘Een echte visionair. Hij heeft mij enorm geïnspireerd om obscure underground house publiekelijk te draaien, en erin te geloven dat het zou aanslaan.’

Lees: Eddy de Clercq: 'Ik voelde me levend begraven.'

8. Sandrien

Veel mensen die Sandrien in Trouw zagen draaien, ervoeren dat als een openbaring: ‘Dat waren mijn eerste echte wow-momenten’, aldus Job Sifre, ‘zo kan clubben ook zijn!’ In de Amsterdamse club begon ze de toonaangevende techno-avonden van Imprint, later startte ze met Carlos Valdes IsBurning, de uitgesproken gay clubnacht die de roots van de techno en house vierde en de blauwdruk zou vormen voor feesten zoals SPIELRAUM. 

Lees: Gayfeest Is Burning is al vijf jaar een viering van de vrijheid

7. Antal

Ken je nog een dj die een Jackson 5 B-kantje plotseling kan laten klinken als hun grootste hit? Die obscure afrobeat zulke explosieve energie weet te geven? Of van reggae naar techno weet te schakelen binnen een plaat of drie? Laat dat maar over aan Antal Heitlager, digger-der-diggers en het opperhoofd van de Rush Hour-stam. ‘Een tornado van een instituut’, aldus San Proper. ‘Bovendien is hij nog steeds mijn favoriete dj. Eclectisch maar met de juiste timing, met een obscure, opzwepende trance.’ Dam Swindle: ‘Al jaren in the game, baanbrekend zoals je ze maar zelden ziet. Kennis, skills en gevoel voor de dansvloer met platen die niet zouden moeten werken, maar dat absoluut doen.’ Mr. Wix: ‘De meest sexy dj.’

Kijk: deze Lowlands DJ Shortlist met Antal
Luister: de Sunday Snooze-mix van Antal

6. Carista

Het woord ‘superster’ valt regelmatig als het over Carista Eendragt gaat. De Utrechtse klom over de afgelopen vijf jaar razendsnel naar de top. Niet alleen hier, maar zeker ook over de landsgrenzen: ook The Black Madonna en Seth Troxler verklaarden zich fan van de dj met de meest veelzijdige platenkeuze van Nederland. Eentje die dus elke dansvloer naar haar hand kan zetten. Een ‘stoere badass met een kennis van heb ik jou daar en een hart van goud’, zegt William Djoko, eentje die overal waar ze komt ‘100 procent delivert’ (Michiel Peeters). Mr. Wix: ‘Een van de weinige DJ’s die tijdens de lockdown is blijven werken en pushen.’ Zeg dat wel: als kersverse ‘head of music’ van online radiostation RRFM, als resident van BBC Radio 1 en met haar label United Identities is ze ook zonder dansvloeren om in lichtelaaie te zetten nog onontkoombaar. 

Lees: Carista creëert haar eigen golf

5. Dimitri

Moest je als dj in de early days rug aan rug met Dimitri Kneppers? Dan moest je echt aan de bak. ‘Hij wist je altijd te verrassen en zette je ook aan om zelf dingen te zoeken die niemand anders draaide’, aldus Michel de Hey. De dj’s die zelf al jaren in het vak zitten, noemen hem ‘de koning’, ‘mijn tutor’, ‘de grootste invloed all over’, ‘een van de beste verhalenvertellers achter de draaitafels’. Als resident van de RoXY was Kneppers er al bij sinds de oerknal van de house. Hij groeide uit tot een internationale ster die house mixte met breakbeats en drum ’n bass, en na een sabbatical van drie jaar beleefde hij gewoon weer een grootse terugkeer via TrouwAmsterdam. In 2013 verloor hij zijn ene been, maar hij laat zich niet kisten: nog altijd staat Dimitri vol vuur achter de decks. Zoals Aron Friedman het treffend samenvat: ‘Geen lijst van meest invloedrijke dj's kan zonder Dimitri. Welke andere Nederlandse legende is er niet groot mee geworden?’

Kijk: documentaire De negen levens van Dimitri

4. Speedy J

‘Door de technologische blik sinds dag één ferm op de toekomst gericht te hebben, klinken menig van zijn platen zelfs dertig jaar later nog steeds futuristisch.’ Dat mooie compliment heeft Darko Esser in petto voor Jochem Paap, die in de vroege jaren negentig niet alleen technoclassic ‘Pullover’ maakte, maar ook aansluiting vond bij de WARP-elite. Later deconstrueerde hij – samen met Duitser Chris Liebing – de technologie van techno op de dansvloer. Hij voegde live effecten toe en trok technoproducties uiteen in ‘parts’, waardoor hij nóg meer controle kon uitoefenen over de muziek en eigenhandig de grenzen tussen dj-sets en live-sets deed vervagen. Joran van Pol: ‘Absolute technolegende en technisch ongeëvenaard.’ 

Lees: De kunst van de dj met Speedy J

De Amsterdamse techno-dj Steve Rachmad is volgens Nuno dos Santos ‘de beste allround producer van Nederland en ook een genadeloos goede dj.’ Meer is er natuurlijk niet nodig om bij zo’n beetje elke techno-dj in het lijstje op te duiken. Rachmad was er vrijwel vanaf het begin bij. Hij begon in de Mazzo, werd mr. Awakenings in de eerste tien jaar van de Gashouder, en produceerde bovendien talloze tijdloze platen. Aron Friedman: ‘Zijn snoeiharde sets op illegale raves en feesten als Awakenings eind jaren negentig leerden mij hoe de technotrein voort moet denderen.’ Abstract Division: ‘Steve heeft zo debiel veel alterego's, en ze zijn ook bijna allemaal vet. Kleine voorkeur voor Sterac.’ Darko Esser: ‘Ik durf te beweren dat ik van geen enkele Nederlandse dansvloerproducer zoveel platen in huis heb.’ Joris Voorn: 'Hij maakte de beste Nederlandse Detroit georiënteerde techno, die veelal draaibaarder en dansbaarder was dan de originele Detroit techno.'

Lees: dit korte interview over Steve Rachmad's laatste album The Beauty And The Sea

Een opperbaas, een onaangepaste vrije geest, een onnavolgbare dj, dat is I-F (en zijn vele andere aliassen) volgens zijn collega’s. De Hagenees legde in de jaren negentig al het fundament onder zijn loopbaan met platenzaak Hotmix, eigen producties (‘Space Invaders Are Smoking Grass!) en mixtapes (Mixed Up In The Hague!), in de nieuwe eeuw is zijn Intergalactic FM ‘een database voor de freaks’. Betonkust: ‘I-F is een fantastische dj die alles aan elkaar kan mixen, van soundtrack naar disco naar electro naar overstuurde acid naar gitaarherrie, maakt niet uit.’ Mark Knekelhuis: ‘De liefde voor muziek tot diep in elke vezel van zijn lichaam.’ Marsel Delsin: ‘Voor mij het ultieme voorbeeld van wilskracht en de DIY-mentaliteit.’ En niet onbelangrijk: hij straalt elke plaat die hij instart weer plezier uit.'

Lees: Dubbelinterview: I-F en Nina Kraviz op intergalactische frequenties
Luister: deze DJ Shortlist met I-F vol liefdesliedjes

Zo'n kwart van de meer dan tachtig die een lijstje inleverden noemden Benny Rodrigues als een inspiratie, van Dimitri tot Sandrien en Parrish Smith. Dat zegt veel over de Rotterdamse duizendpoot. Dat hij al lang bezig is, dat hij veelzijdig is, dat hij een niet te stoppen tour de force in de Nederlandse scene is. Zijn collega’s zijn zwaar jaloers op zijn werklust, zijn passie en de onpeilbare kennis waarmee hij elke mogelijke setting naar zijn hand kan zetten. Luuk van Dijk: ‘Ik heb hem denk ik wel zestig keer zien draaien en deze man heeft nog nooit teleurgesteld. Stond hij op Thuishaven, dan ging ik langs en stond ik in mijn eentje achter hem, te luisteren hoe, wat en waarom.' Parrish Smith: ‘Een van de eerste dj's die in mij geloofde en mij heeft geïnspireerd om de tijd te nemen en mijn eigen weg te volgen.’ Luuk van Dijk: ‘Ooit ga ik B2B met hem, ik ben er klaar voor.’

Lees ook: dit interview van afgelopen oktober

2000 And One

1.Dimitri
2. Shinedoe
3. Dj Dano
4. Bart Skils
5. Dreazz & Nubian

A Made Up Sound

1. Aardvarck
2.. DJ T!m
3. Job de Wit
4. The Dreamteam
5. Martyn

Abstract

1. Dj Edzon
2. FS Green 
3. Jarreau Vandal
4. Carista
5. JAEL

Abstract Division

1. Steve Rachmad
2. Speedy J
3. Serge - Clone Records
4. Jeroen Search
5. Ben Buitendijk
 

Antal

1. Kamma
2. Masalo
3. Interstellar Funk
4. Robert Bergman
5. Arp Frique

Applescal

1. Eelke Kleijn
2. Miss Melera 
3. Joris Voorn 
4. Paul Hazendonk 
5. Some Chemistry

Aron Friedman

1. Steve Rachmad
2. I-F
3. Per
4. Dimitri
5. Benny Rodrigues

Bart Skils

1. Speedy J
2. Dimitri
3. Ferenc 
4. Peter Slaghuis
5. Remy Unger

Bas Dobbelaer

1. Nuno Dos Santos
2. Patrice Baumel
3. Mattheis
4. Conforce
5. Roger Gerressen

Betonkust

1: I-F
2. Darkraver
3. Jeroen Flamman
4. Intergalactic Gary
5. Afra

Boris Werner

1. Steve Rachmad
2. Lauhaus
3. DJ Angelo
4. Reiss
5. Samuel Deep

Cinnaman

1.Aardvarck
2. Vic Crezee
3. Mr Wix
4. Antal
5. Steffi

Coloray

1. Konduku
2. Benny Rodriguez
3. Antal
4. KI/KI
5. Spekki Webu

Colyn

1. Joris Voorn
2. Joost van Bellen
3. Speedy J
4. Bas Bron
5. Tiësto

Dam Swindle

1.  Antal
2. Abstract
3. Mr Mendel
4. SP
5. Carista

Dano

1. Ben Liebrand
2. Robin Albers 
3. The Dreamteam
4. Paul Elstak
5. Tiesto

Darko Esser

1. Miss Djax
2. Speedy J
3. Benny Rodrigues
4, Steve Rachmad
5. Martyn

Dazion

1. I-F
2. DJ Marcelle
3. Tako
4. Miss Monica
5. Ramon (Star Traxx)

Dimi Angelis

1. Steve Rachmad
2. DJ Angelo
3. Remy
4. Dimitri
5. Ferry Maat

Dimitri

1. Eddy de Clercq
2. Hans Dekker
3. Joost van Bellen
4. Pieter Fransen
5. Benny Rodriquez

DJ Irwan

1. Don Diablo
2. Laidback Luke
3. Waxfiend
4. Feestdjruud
5. Turne

DJ Promo

1. Miss Djax
2. Dano
3.Speedy J
4. Jeroen Flamman
5. Eddy De Clercq

DRKNGHTS Collective

1. DJ Marcelle 
2. DJ Moortje
3. King Shiloh SS
4. Carista 
5. Parish Smith

Edwin Oosterwal

1. Benny Rodrigues
2. Dimitri
3. Robin Albers
4. Joris Voorn
5. Serge

Elias Mazian

1. Luc Mast
2. Job Jobse
3. Carista
4. Sandrien
5. Oceanic

Ferro

1. Benny Rodrigues
2. Speedy J
3. Bart Skills
4. Steve Rachmad
5. 2000 And One

Feek Fabricius

1. I-F 
2. Dimitri
3.(Robert) Mononom
4. Steve Rachmad
5. Aardvarck

Intergalactic Gary

1. I-F
2. Peter Slaghuis
3. Loud-E
4. DJ Dimitri
5. DJ Remy

Jerrausame

1. Jameszoo
2. Cinnaman
3. Jelee
4. Sandor Dayala
5. Nala Brown

Jetti Steffers

1. IF
2. Oceanic
3. Serge
4. Carlos Valdes
5. Spekki Webu

Job Sifre

1. Parrish Smith
2.  Mark Knekelhuis
3. Merel Rhizoom
4. Sandrien
5. Animistic Beliefs

Joost van Bellen

1. Eddy de Clercq
2.  K.C. the Funkaholic
3.  St. Paul
4.  I-F
5.  DJ Promo

Joran van Pol

1. Speedy
2. Benny Rodrigues
3. Quazar
4.Steve Rachmad
5. Secret Cinema

Joris Voorn

1. Edwin Oosterwal
2. Steve Rachmad
3. Benny Rodrigues
4. Lady Aïda
5. Michel de Hey

JP Enfant

1. Eddy De Clerq
2. Tiësto
3. Benny Rodrigues
4. Steve Rachmad
5. Serge

KC The Funkaholic

1. Leroy Rey
2. Waxfiend
3. Antal
4. Mendel
5. Manga

Keith Carnal

1. Steve Rachmad
2. Tafkamp (Stranger)
3. Speedy J
4. Orlando Voorn
5. Joris Voorn

KI/KI

1. Oceanic
2. Job Jobse
3. Lyzza
4. Mark Knekelhuis
5. Afra

Leroy Rey

1. KC The Funkaholic
2. St Paul
3. Kremlin Disko
4. Joost van Bellen
5. Cassie 6

Lewski

1.Benny Rodrigues/ROD
2. Legowelt 
3. I-F  
4. Serge
5. Steffi

Lion Kojo

1. DJ Edzon 
2. Vic Crezee
3. Mr. Wix
4. Taco Fett
5. Carista

Luc Mast

1. Sandrien
2. Mr. Wix
3. Cinnaman
4. Orpheu the Wizard
5. Carista

Lucky Done Gone

1. Loud
2. Job Jobse
3. Steve Rachmad/ Sterac
4. Sandrien
5. Cinnaman

Luuk van Dijk

1. Benny Rodrigues
2. Samuel Deep
3. Boris Wern
4. Makam
5. VNTM

Margie

1. Antal
2. Miss Djax
3. Orlando Vorn
4. Carista
5. Benny Rodrigues

Mark Knekelhuis

1. I-F
2. Interstellar Funk
3. Fenna Fiction
4. Parrish Smith
5. Tako

Marsel Delsin

1. Eddy de Clercq
2. I-F
3. Steve Rachmad
4. Serge
5. Steffi

Mary Lake

1. Noisia
2. Sandrien
3. Paul Elstak
4. Speedy J
5. Job Jobse

Mental Theo

1. Armin van Buuren
2. Robin Albers
3. DJ Warface
4. Speedy J
5. Reinier Zonneveld

Michel de Hey

1. Peter Slaghuis
2. Paul Estak
3. Dmitri
4. Benny Rodrigues
5. Chris Stussy

Michiel Peeters

1. St Paul
2. Waxfiend
3. Carista
4. Joost van Bellen
5. The Flexican

Mr. Wix

1. KC the Funkaholic
2. Antal
3. DJ Waxfiend
4. DJ Chuckie
5. Carista

Nadia Struiwigh

1. Estroe
2. Nuno Dos Santos
3. Speedy J
4. Sandrien
5. David Vunk

Nuno dos Santos

1. Remy
2. Steve Rachmad
3. Deniro
4. upsammy
5. Pieter Jansen

Nymfo

1. Dreazz
2. L-Dopa
3. Robob
4. DJ Red Alert
5. Darko Esser

Ofra

1. IF
2. Intergalactic Gary
3. Slick Chick
4. Betonkust  
5. Wrong Sal

Olaf Boswijk

1. Antal
2. KC The Funkaholic
3. Dimitri
4. Sandrien
5. Job Jobse

Parrish Smith

1. Benny Rodrigues
2. Orlando Voorn
3. Shinedoe
4. DJ Curley aka Esoteric
5. Miss Djax

Patrice Baumel

1. Dimitri
2. DJ Gizmo
3. Steve Rachmad
4. Carlijn
5. Joris Voorn

Paul Hazendonk

1. Michel de Hey
2. Ille Bitch & De Man Zonder Schaduw
3. Nuno dos Santos
4. Patrice Baumel
5. Benny Rodrigues

Philou Louzolo

1. Benny Rodrigues
2. William Djoko
3. Steffi
4. Jarreau Vandal
5. DRKNGHTSCOLLECTIVE

Ramses3000

1. Legowelt
2. Dj Marcelle
3. Aardvarck
4. Martyn
5. A Made Up Sound / 2562

Reza Athar

1. Olaf Boswijk
2. Hunee
3. Eddy de Clercq
4. Patrice Baumel & Nuno dos Santos
5. I-F

Ruffneck

1. Ben Liebrand
2. Ruffneck 
3. Speedy J

San Proper

1. Dj Frodo and his Serial Chill-dren
2. Mazzo
3. KC the Funkaholic & Mr. Wix
4. Rush Hour & Antal
5. Rednose Distrikt & Aardvarck

Sandrien

1. Benny Rodrigues
2. Steffi
3. Antal
4. Dmitri
5. Carlos Valdes

Secret Cinema

1. Paul Elstak
2. Dimitri
3. Michel De Heij
4. Remy
5. Joris Voorn

Sekan

1. KC The Funkaholic
2. Vic Crezee
3. Robert Bergman
4. Margie
5. Tako

Sjamsoedin

1. Kypski
2. Marsman
3. DNA
4. Joost van Bellen
5. Serge

Sluwe Vos

1. Benny Rodrigues
2. Samuel Deep
3. Olene Kadar
4. Steve Rachmad
5. Gerd

St Paul

1. Leroy Rey
2. Joost van Bellen
3. Carista
4. Kasper Hempen
5. WAVES

Tammo Hesselink

1. Steve Rachmad
2. Delta Funktionen
3. Sandrien
4. Oceanic
5. DJ+

The Prophet

1. Neophyte
2. Orlando Voorn
3. DJ Per
4. Technoboy / TNT
5. Noisecontrollers

Tsepo

1. Sandrien
2. Olaf Boswijk
3. Carista
4. Legowelt
5. I-F

VNTM

1. Benny Rodrigues
2. Speedy J
3. Secret Cinema
4. Quazar/Gert van Veen
5. Tom Trago

Waxfiend

1. Precise
2. Carista
3. Jerrausama
4. Abstract
5. Edson

William Djoko

1. William Djoko
2. Benny Rodrigues
3. Carista
4. Ion Ludwig
5. Joost van Bellen

Wouter S

1. Benny Rodrigues
2. Michel de Hey
3. Secret Cinema
4. Isis
5. Steve Rachmad

Woody92

1. Oceanic
2. Mattikk
3. Spekki Webu
4. Fenna Fiction
5. Haron

Zohar

1. LYZZA
2. Jasmin Hoek
3. upsammy
4. Mark Knekelhuis
5. Mo Jacob