Van synths naar Stravinsky: in ‘De Mengtafel’ duiken dj’s in klassiek

Podcast met o.a. Cinnaman, Mark Knekelhuis, Serge Clone en upsammy

Klassieke muziek heeft een nogal stoffig imago. Geen wilde, maar grijze haren. Maar heus, de werelden van klassieke muziek en die van de avontuurlijke elektronica liggen niet zo heel ver van elkaar af. Sterker nog: dansvloerkrakers zijn heel wat verschuldigd aan klassieke componisten, of het nou gaat om de vroege elektronische experimenten van avant-gardist Stockhausen of de wonderlijke melodieën van Debussy.

Enter ‘De Mengtafel’, een nieuwe podcast op initiatief van de NTR, NPO Radio 4 en RE:VIVE van Beeld en Geluid. Daarin schuiven coole dj’s in paren aan om te onderzoeken waar klassiek en elektronisch elkaar ontmoeten, en draaien ze de prachtigste muziek vol strijkers en moogsynths die je nooit op de dansvloer zou horen. Zo verschijnen Cinnaman en Elias Mazian in de eerste aflevering. Of bijvoorbeeld Alberta Balsam en de oprichter van de Rotterdamse platenzaak Clone, Serge, die vorig jaar een Clone sub-label voor klassieke muziek oprichtte. Aan tafel bij presentator Andrew Makkinga en klassiekkenner Carel den Hartog wisselen ze muziek uit zoals je dat thuis met een groepje vrienden zou doen. Én ze vertellen over hoe ze zelf hun favoriete ontdekkingen gedaan hebben, wat het onwijs toegankelijk en tegelijkertijd lekker nerdy maakt.  

De eerste aflevering met Cinnaman en Elias Mazian staat online. De komende drie weken komen er nog drie afleveringen met drie paren vrij. Zo verschijnt er een met Mark Knekelhuis en Interstellar Funk op 23 januari. Serge Clone en Alberta Balsam zijn 30 januari van de partij, én upsammy en Oceanic nemen de laatste aflevering op 6 februari voor hun rekening. Daarnaast krijgt iedere aflevering nog een achtergrondartikel over de muziek die er gedraaid is. Luister hier de eerste aflevering.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12