De grote 3voor12 festivalkalender van 2016

Waar wil je heen komend voorjaar/zomer?

Freek Verhulst ,

Vroeger begon het festivalseizoen zo rond Pasen, maar tegenwoordig gaan we gewoon het hele jaar door. De keuze in festivalland is dus zacht gezegd reuze. Omdat je je geld natuurlijk maar één keer kunt uitgeven, is het wel zo fijn om alvast te weten waar je dit jaar moet zijn, en waar niet. In dit chronologische overzicht vind je prijskaartjes, de bevestigingen tot nu toe en een beknopte samenvatting van hoe het vorig jaar ook alweer was. Wij presenteren: de grote 3voor12 festivalkalender van 2016!

Where The Wild Things Are
Wanneer?
4, 5 en 6 maart.
Waar? De Eemhof, bij Zeewolde.
Wat is er al bekend? De hele line-up! Met onder andere De Jeugd Van Tegenwoordig, De Staat, Balthazar, Dan Deacon, Admiral Freebee, Nathaniel Rateliff & the Night Sweats, Hunee, Indian Askin en King Gizzard and the Lizard Wizard.
Wat kost het? Voor drie dagen festival inclusief een 5-persoonsbungalow betaal je 159 euro, maar dat goedkoopste type is inmiddels al uitverkocht. Nu betaal je minimaal 179 euro.
Hoe was het vorig jaar? Met acts als dEUS, Oscar & the Wolf, Afterpartees, Curtis Harding en Death From Above 1979 werd de derde editie van Where The Wild Things Are de beste tot nu toe.
Waarom wel? Die modderige festivalcampings heb je nou wel een keer gehad, en de namen in de categorie Foo Fighters, Red Hot Chili Peppers en Rammstein ken je inmiddels ook wel, of boeien je gewoon niet. Lekker comfortabel in een bungalow met een klein clubje vrienden zie je dan weer wél zitten, en op de line-up valt bovendien nog genoeg te ontdekken.
Waarom niet? Voor hetzelfde geld sta je gewoon wél bij die bands in die categorie. Dan maar gewoon weer lekker in de blubber kamperen.

London Calling
Wanneer? 11 en 12 maart.
Waar? Paradiso.
Wat is er al bekend? Alles! Op vrijdag spelen Kid Wave, Wet, The Jacques, Otherkin, Jono McCleery, Plastic Mermaids, Black Honey, Palehound, Fufanu, Autobahn, en op zaterdag spelen Nothing But Thieves, Pumarosa, Joan Shelley, Coves, ROCH, Cigarettes After Sex, Island.
Wat kost het? 35 euro.
Hoe was het vorig jaar? Vorig jaar viel de eerste editie van London Calling 2015 (dat tweemaal per jaar gehouden wordt) nog in april. Jack Garratt was toen een van de namen op de line-up, en hij is inmiddels verkozen tot BBC Sound Of 2016. Op London Calling viel hij echter niet op bij 3voor12 Amsterdam, dat de score sowieso wat magertjes vond.
Waarom wel? Omdat je dus aanstormend buitenlands talent nu al te zien krijgt. Foster The People, Florence and the Machine, The xx, Editors en Blur klinkt als een prima festivaldag, toch? Dat zijn allemaal bands die ooit op London Calling hebben gestaan voordat ze doorbraken.
Waarom niet? Omdat je al die pareltjes niet op één editie krijgt, en er dus ook altijd wat flops tussen zitten.

Rectum Raiders op Paaspop 2015

Rectum Raiders op Paaspop 2015

Paaspop
Wanneer?
Ja, in het Paasweekend natuurlijk! 25, 26 en 27 maart dus.
Waar? In de boerenweilanden van Schijndel, net onder Den Bosch.
Wat is er al bekend? Ook in Brabant kun je De Jeugd Van Tegenwoordig en Balthazar zien, met verder een gevarieerde line-up, met o.a. The Prodigy, Ronnie Flex & Lil Kleine, Underworld, Jett Rebel, The Golden Earring, Typhoon, Rico & Sticks, Larry Gus, Stormzy, De Staat, Sevn Alias, Kakkmaddafakka en Sef.
Wat kost het? Voor drie dagen festival betaal je 105 euro, camping kost 15 euro. Vervolgens zijn er ook nog dagkaarten te koop voor 69 euro en voor de iets magerder geprogrammeerde vrijdag betaal je 49 euro.
Hoe was het vorig jaar? De redacties van 3voor12 Tilburg, -Breda en -Eindhoven deden gezamenlijk verslag en hadden het vooral erg koud. En aangezien Pasen dit jaar nog een week vroeger valt, raden zij kamperen ten zeerste af. Verder concludeerden zij dat een Paaspop zonder ranzigheid geen echte Paaspop is: meer ‘credible’ acts als bijvoorbeeld Modeselektor kwamen daarom wederom niet helemaal tot hun recht. Op Paaspop is het feestje vaker bij hardere rock-acts, helemaal als ze net als het Nijmeegse Rectum Raiders daar een cult-element aan toevoegen.
Waarom wel? Naast de grote namen op het hoofdpodium moet je dit jaar vooral de hiphopline-up eens checken, met tot nu toe naast DJVT en de #Opgezwolletotnu-show van Rico & Sticks onder meer Ronnie Flex & Lil Kleine, Stormzy, Sef, Hef, Sevn Alias en Woodie Smalls.
Waarom niet? De meeste acts heb je al ergens anders gezien, of ga je dit jaar toch nog wel tegenkomen. 

DGTL Festival
Wanneer?
25, 26 en 27 maart
Waar? De NSDM-werf in Amsterdam
Wat is er al bekend? Alles! De hele line-up, per dag, per podium, met o.a. Âme, Black Coffee, Tale Of US, Nina Kraviz en Mano Le Tough vind je hier.
Wat kost het? Voor een passe-partout voor het hele festival betaal je 110 euro. Sla je de Opening Night op vrijdag liever over, dan tik je 20 euro minder af.
Hoe was het vorig jaar? Vorig jaar legde DGTL Festival de lat erg hoog, met een supersterke line-up. Op de zondag waren tussen de internationale bezoekers genoeg hoogtepunten, bij bijvoorbeeld Barnt, Weval, Recondite en de B2B-set op de headlinespot van Job Jobse met John Talabot.
Waarom wel? Ja, hallo, heb je die line-up gezien? DGTL is het eerste buitendancefestival  van het jaar, met stuk voor stuk klinkende namen. Prima plek om je festivalseizoen af te trappen, toch?
Waarom niet? Je vindt al dat gepiel van mannetjes achter laptopjes maar onzin en wilt gewoon gitaren zien.

Rewire
Wanneer?
1, 2 en 3 april.
Waar? In de binnenstad van Den Haag
Wat is er al bekend? Om te beginnen Animal Collective en Battles! En verder onder andere Ben UFO, Factory Floor, Mykki Blanco, James Holden met Maalem Houssam Guinia en een live-improvisatie van Vessel, Black Rain en Pete Swanson.
Wat kost het? Drie dagen festival kosten je 62,50 euro, dagtickets zijn er vanaf 26,50 euro.
Hoe was het vorig jaar? 3voor12 Den Haag liet zich drie dagen lang onderdompelen en raakte onder de indruk van de mysterieuze, psychedelische sfeer van veel optredens.
Waarom wel? Omdat het met die line-up van dit jaar al minstens zo mysterieus en psychedelisch belooft te worden.
Waarom niet? Als je niet van experimentele elektronica houdt, kun je beter wegblijven.

Kate Tempest op Motel Mozaïque 2015

Kate Tempest op Motel Mozaïque 2015

Motel Mozaïque
Wanneer?
8 en 9 april
Waar? In de binnenstad van Rotterdam
Wat is er al bekend? 28 namen, waaronder Damien Jurado, Jamie Woon, DIIV, VANT en Protomartyr. Check hier de hele line-up tot nu toe.
Wat kost het? Er zijn nog early bird-tickets te koop: voor een passepartout betaal je 60 euro, een dagticket is 35 euro.
Hoe was het vorig jaar? Vorig jaar toonde Motel Mozaïque zich opnieuw een gevarieerd festival voor de fijnproever, met uiteenlopende hoogtepunten als Weval, Jake Isaac, The Notwist, Purity Ring en de lokale helden van Rats On Rafts.
Waarom wel? Motel Mozaïque biedt een scherpe programmering in het hart van een van de meest bloeiende undergroundscenes van Nederland. De Likt sloopte bijvoorbeeld onlangs nog ons podium op Noorderslag, maar die had je dus vorig jaar op Motel Mozaïque al kunnen ontdekken.
Waarom niet? VANT ken je wel van dat liedje Parking Lot dat 3FM draait, maar de rest van de namen zegt je niks. Je bent niet echt van het ontdekken, maar wilt gewoon lekker alles mee kunnen zingen tijdens een festival.

Sólstafir op Roadburn 2015

Sólstafir op Roadburn 2015

Roadburn
Wanneer?
14 – 17 april
Waar? Poppodium 013 in Tilburg
Wat is er al bekend?  Curator is dit jaar Lee Dorrian, bekend van o.a. grindband Napalm Death. Op de line-up staan onder andere twee unieke shows van Converge, waarvan één met gasten als Chelsea Wolfe en Steve Von Till. Verder op de line-up o.a. Amenra, Neurosis, Pentagram en Death Alley.
Wat kost het? Voor vier dagen betaal je 185 euro. Sla je de Afterburner op zondag liever over, dan bespaart je dat twee tientjes. Dagkaartjes gaan voor 59 euro.
Hoe was het vorig jaar? 3voor12 Tilburg deed verslag en zag onder meer een meeslepend Bongripper en een melodieus Kayo Dot en kreeg een lesje Noorse mythologie van Enslaved.
Waarom wel? In de zwaardere genres als stoner, metal en progressive rock, staat Roadburn wereldwijd hoog aangeschreven. Kijk dus niet verbaasd op als je tussen een Fin, een Amerikaan en een Australiër staat de headbangen. Al die mensen komen natuurlijk niet voor niets voor een paar dagen naar Tilburg: Roadburn heeft in zijn genre steevast een combinatie van exclusieve shows, grote namen en een paar nieuwe ontdekkingen.
Waarom niet? Je kent de bandnamen niet en vindt de meeste bovendien maar eng klinken. Of je lijdt aan pogonofobie.

Here Comes The Summer
Wanneer? 6, 7 en 8 mei.
Waar? Vlieland.
Wat is er al bekend? Admiral Freebee, Roald van Oosten en Isbells bijvoorbeeld. En verder The Aggrolites, Flying Horseman, Chantal Acda, Roger Damawuzan & Vaudou Game, Bob Log III, Andy Frasco, Legendary Shack Shakers en The Gospel Sessions Vol. 2.
Wat kost het? 45 euro.
Hoe was het vorig jaar? Vorig jaar ging Here Comes The Summer voor het eerst drie dagen door. 3voor12 Friesland merkte nog niet veel van de door het festival aangekondigde zomer, omdat er zelfs nog sprake was van nachtvorst. Gelukkig warmden onder andere Mop Mop, Maarten Vos, Tubelight en Spinvis de boel een beetje op met geslaagde sets.
Waarom wel? Het is je enige kans om dit festivalseizoen naar Vlieland te gaan - voor een muziekfestival dan - want Into The Great Wide Open (even naar beneden scrollen) is al stijf uitverkocht. Here Comes The Summer is de spin-off van ITGWO en nóg wat kleinschaliger en relaxter.
Waarom niet? Daardoor ga je dus ook geen grote of middelgrote namen zien , maar moet je vooral voor de beleving en de ontdekking gaan.

Lente Kabinet
Wanneer? 28 mei.
Waar? Het Twiske, ten noorden van Amsterdam.
Wat is er al bekend? Nog niets.
Wat kost het? De earlybirdkaartjes zijn nu in de verkoop en kosten 36,46 euro.
Hoe was het vorig jaar? 3voor12's Atze de Vrieze zag vorig jaar The Black Madonna en Nicolas Jaar bedwelmende sets geven. En terwijl het festival groeide, bleef de intieme sfeer bewaard. Het kleine broertje van Dekmantel is nauwelijks nog een klein broertje te noemen.
Waarom wel? Toffe locatie in een natuurgebied, maar toch niet te ver van de stad. En op de line-up viel vorig jaar ook weinig af te dingen.
Waarom niet? Ook hier geldt: als je bandjes wil zien, is dit niet jouw feestje.

Dauwpop
Wanneer?
28 mei.
Waar? Hellendoorn
Wat is er al bekend? Een paar grote (vooral Nederlandse) namen, zoals MadnessKensingtonJett RebelDe StaatRonnie Flex en Fresku. Verder komen ook Mr. Polska, De Likt, Indian Askin, Birth Of Joy, Kadavar, Lucas Hamming, Haevn, My Baby, Saybia, Bökkers en FeestDJRuud langs.
Wat kost het? 47,50 euro. Voor een plekje op de camping betaal je nog 15 euro extra.
Hoe was het vorig jaar? 3voor12 Overijssel was getuige van een uitverkochte editie met een bijna helemaal Nederlands programma: alleen dEUS moest een grens over om bij het festival te komen. De headliners van dit jaar, Kensington, moesten cancellen vanwege stemproblemen, maar de thuiswedstrijden van Typhoon, Pauw en Bökkers maakten veel goed.
Waarom wel? Zo ongeveer alle grote Nederlandse namen op één poster en hopelijk een fijn zonnetje. Verder zijn er ook altijd wat opmerkelijke internationale garagerockacts zoals eerder Foxygen en together PANGEA, maar vooralsnog is daar nog niets van bevestigd.
Waarom niet? Erg spannend is de line-up natuurlijk niet. De meeste acts kun je overal zien.

Arsenal op Vestrock 2015

Arsenal op Vestrock 2015

Vestrock
Wanneer?
3 en 4 juni. Op 5 juni kun je daar nog Vestrock Junior aan vastplakken, als je kinderen hebt of je innerlijke kind nog niet verloren bent.
Waar? Hulst, in Zeeland.
Wat is er al bekend? Onder andere Kensington, John Coffey, Sevn Alias, My Baby, All Tvvins, De Likt, CUT_, Faces On TV, Echotape en Evil Invaders.
Wat kost het? In de voorverkoop betaal je voor een combiticket 59 euro. Overnachten op de camping kost je 15 euro extra. Voor een dagticket op vrijdag betaal je 39 euro en voor de zaterdag 45 euro.
Hoe was het vorig jaar? De redactie van 3voor12 Zeeland moest even dekking zoeken voor een flinke onweersbui en het festival werd ‘on hold’ gezet, maar toen de storm toch aan Hulst voorbij bleek te gaan, werd er genoten van onder meer Kovacs, Zornik en Drive Like Maria.
Waarom wel? Goeie locatie, op een eiland in de buitenvest van vestingstad Hulst, en een poster waarop vooral grote Nederlandse en Belgische namen prijken, tegen een schappelijke prijs voor twee dagen festival.
Waarom niet? De line-up is niet echt spannend te noemen, en grote internationale namen hoef je ook niet te verwachten.

Fortarock
Wanneer?
4 en 5 juni.
Waar? Goffertpark in Nijmegen.
Wat is er al bekend? Een flinke handvol namen, met als kopstukken Volbeat, Within Temptation en Megadeth. Verder komen Disturbed, King Diamond, Gojira, Eluveitie, Obituary, Abbath, Dark Funeral, Legion of the Damned, Heidevolk, Havok en Windhand langs. Ja, en de bizarre Japanse sensatie Babymetal. Down werd afgezegd nadat frontman Phil Anselmo tijdens een optreden in Amerika de hitlergroet bracht en "white power" riep.
Wat kost het? Voor beide dagen betaal je 75 euro. Een dagticket voor de zondag kost 59 euro en voor alleen de zaterdag met oa Within Temptation en Gojira betaal je slechts 25 euro.
Hoe was het vorig jaar? Vorig jaar schaalde Fortarock flink terug. Knallende namen als Iron Maiden, Slayer en Anthrax van het jaar daarvoor bleven uit – Slipknot mocht als enige echte headliner aantreden. Het werd daardoor een stuk goedkoper en er kwamen zo’n tienduizend man minder op af. 3voor12 Gelderland kwam uiteindelijk tot de conclusie dat veel mensen dat juist wel gezellig vonden en ging alsnog los bij bands als Epica en Parkway Drive.
Waarom wel? Dit jaar pakt Fortarock weer uit met een paar grote namen, en zelfs een extra dag.
Waarom niet? Je bent niet zo van het hardere gitaarwerk, of je gaat liever voor wat spannendere namen in dat genre.

Eindhoven Psych Lab
Wanneer?
10 en 11 juni.
Waar? Effenaar, Eindhoven.
Wat is er al bekend? De Zweedse gemaskerde voodookrautband Goat komt sowieso langs, naast o.a. PAUW, Föllakzoid en Rats on Rafts..
Wat kost het? Vorig jaar kostte een kaartje voor beide dagen 50 euro.
Hoe was het vorig jaar? De eerste dag viel wat tegen, totdat headliner Moon Duo de eer redde, maar op dag twee was het wel degelijk aan. The Soft Moon, K-X-P, zZz en Toy zorgden voor bezwerende hoogtepunten
Waarom wel? Dankzij Primavera in Barcelona zwerven er nogal wat spannende, psychedelische undergroundbands door Europa in deze tijd van het jaar, en daar profiteert Eindhoven Psych Lab gretig van. Wil je je helemaal naar hogere sferen spacen dit festivalseizoen, dan lukt dat hier prima.
Waarom niet? Waarom zou je binnen gaan staan in dé outdoorfestivalmaand van het jaar in Nederland? Daarnaast is de repetitieve psychmuziek niet voor iedereen weg gelegd. Maar wie concretere liedjes wil horen kan in hetzelfde weekend ook naaarrrr.....

Pinkpop
Wanneer?
10, 11 en 12 juni.
Waar? Landgraaf.
Wat is er al bekend? Vrijwel het gehele programma is inmiddels bekend. Rammstein, Red Hot Chili Peppers en Paul McCartney zijn de afsluiters, verder onder andere Lionel Richie (!), Doe Maar, Major Lazer, Kygo en Bastille op het affiche. Het hele programma vind je hier
Wat kost het? Vorig jaar kostte een weekendticket met camping 180 euro. Dagkaarten gingen met 95 euro voor iets meer dan de helft.
Hoe was het vorig jaar? John Coffey ving het legendarische biertje, en de Foo Fighters moesten last-minute afzeggen vanwege de beenbreuk van Dave Grohl. Oh ja, en John Coffey ving dus dat biertje. Je zou daardoor alweer bijna vergeten dat Robbie Williams een uitstekende festivalheadliner bleek te zijn, dat Muse zijn reeds gevestigde reputatie op dat gebied weer waarmaakte, en dat Jan Smeets ogenschijnlijk zonder ironie verklaarde dat het Pinkpop-publiek de problemen in Syrië zou kunnen oplossen.
Waarom wel? Grote headliners, weinig randgedoe en altijd een paar memorabele momenten. What you see is what you get. Tussen de toenemende concurrentie nog altijd het grootste popfestival van Nederland.
Waarom niet? De line-up is bepaald niet spannend, en voor een complete ‘beleving’ op een schilderachtige locatie en met aparte feestjes tot in de kleine uurtjes, moet je niet op Pinkpop zijn. Wij achten de kans bovendien erg klein dat er weer iemand een biertje vangt.

Best Kept Secret
Wanneer?
17, 18 en 19 juni
Waar? Safaripark Beekse Bergen, in Hilvarenbeek, bij Tilburg.
Wat is er al bekend? De helft van de line-up!: Beck, Editors en Jamie XX zijn de headliners. Verder komen o.a. Dinosaur Jr., Blossoms, Christine and the Queens, Wild Nothing, Wilco, Ásgeir, Unknown Mortal Orchestra, Caribou, Destroyer, Yeasayer, Two Door Cinema Club, Bloc Party, Explosions In The Sky, Oneohtrix Point Never, Indian Askin, Sevn Alias en VANT naar Brabant.
Wat kost het? Weekendtickets zijn 125 euro, met camping erbij kost het 147,50 euro. Dagtickets gaan zaterdag 6 februari in de verkoop en kosten voor zowel vrijdag, zaterdag als zondag 69 euro.
Hoe was het vorig jaar? Met The Libertines, Noel Gallagher’s High Flying Birds en Alt-J werden de alle headlinespots gevuld met Britten, maar memorabeler waren de aftocht van Future Islands-frontman Sam Herring en het klassieke ochtendconcert van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood. A$AP Rocky liet Brabant bouncen op eastcoast-rap en bij Ariel Pink werd het precies zo weird als je hoopte. Hoogtepuntjes genoeg dus.
Waarom wel? Best Kept Secret heeft tot nu toe steeds een scherpe line-up, en ook dit jaar ziet het er met de eerste namen weer veelbelovend uit . Daarnaast voelt het festival niet te massaal, met een mooie locatie aan een meer.
Waarom niet? Je kunt je geld maar één keer uitgeven en juni is een drukke festivalmaand. Vind je Editors leuk, maar zegt de rest je niet zoveel, dan kun je misschien beter naar Pinkpop (hierboven). En ben je stiekem toch meer een bloemenmeisje, dan heb je een week na BKS misschien meer te zoeken op Down The Rabbit Hole (hieronder), dat trouwens ook net wat goedkoper is.

Down The Rabbit Hole
Wanneer?
24, 25 en 26 juni.
Waar? Beuningen
Wat is er al bekend? Tot nu toe zijn aangekondigd o.a. The National, PJ Harvey, Courtney Barnett, Flume, Savages, John Talabot, Daughter, Mac DeMarco, Fresku, Charles Bradley, Ty Segall, Sun Kil Moon, Mura Masa, Dubioza Kollektiv, The London Souls, Pat Thomas en Sonido Gallo Negro.
Wat kost het? 125 euro voor drie dagen festival. Er zijn geen dagtickets beschikbaar.
Hoe was het vorig jaar? Zelfs een luidruchtig publiek weerhield Damien Rice niet van een indrukwekkende show, oudjes-van-dagen Iggy Pop, Patti Smith en Seasick Steve lieten zien nog steeds van wanten te weten en Róisín Murphy kroonde zichzelf tot nachtclubkoningin. Tussendoor verraste De Staat op vrijdagnacht met een rave in het bos en werden er volop hopjes gehipt bij het Wilde Haren-feest.
Waarom wel? Down The Rabbit Hole heeft net als Best Kept Secret een mooie festivallocatie, maar zet nóg meer in op de totaalbeleving . Vorig jaar maakte het festival al een flinke groei door, maar toen al werd door de organisatie aangekondigd dat het maximale er nog lang niet uit wordt gehaald.
Waarom niet? De échte klappers ontbreken nog een beetje op de line-up. En dat hopje hippen moet natuurlijk wel je ding zijn.

Awakenings
Wanneer?
25 en 26 juni.
Waar? Recreatiegebied Spaarnwoude,  tussen Haarlem en Amsterdam.
Wat is er al bekend? De hele line-up. En die is weer om door een ringetje te halen, met o.a. KiNK, Mind Against, Dettmann & Klock, Kölsch, Nina Kraviz en Adam Beyer.
Wat kost het? Een combiticket is 92,50 euro, een dagticket voor zaterdag is 59,50 en voor de zondag betaal je 44,50.
Hoe was het vorig jaar? Nina Kraviz, KiNK en Job Jobse & Tom Trago waren de hoogtepunten van wederom een uitstekende editie.
Waarom wel? Qua productie en line-up legt Awakenings de lat erg hoog, maar met deze line-up belooft het festival ook dit jaar weer aan die verwachtingen te voldoen.
Waarom niet? De line-up is misschien wel zo goed, dat hij voorspelbaar is. Grote verrassingen ga je hier dan ook niet vinden.

Strange Sounds From Beyond.
Wanneer? 26 juni.
Waar? Noorderlicht, Amsterdam.
Wat is er al bekend? Een mooi rijtje eerste bevestigingen, met Gilles PetersonAta Kak (live)Acid ArabVangelis Katsoulis (juist, die van Chariots Of Fire), Antal, Young Marco, Orpheu The Wizard! en Bear Bones, Lay Low.
Wat kost het? 22,50 euro.
Hoe was het vorig jaar? Dit wordt de allereerste editie.
Waarom wel? Voor een schappelijke prijs kun je midden in het festivalseizoen nog lekker de diepte in met spannende namen.
Waarom niet? Voor veel mensen zal de lokroep van grote(re) namen op festivals als DTRH (in hetzelfde weekend) toch een stuk aantrekkelijker zijn.

Rock Werchter
Wanneer?
30 juni tot en met 3 juli.
Waar? In, je raadt het al, Werchter.
Wat is er al bekend? Werchter knalt weer eens met de grote namen. Al bevestigd zijn Pinkpop-headliners Rammstein en Red Hot Chili Peppers, Best Kept Secret-headliners Editors en Jamie xx, Down The Rabbit Hole-headliner PJ Harvey en Lowlands-kopstukken Disclosure en The Last Shadow Puppets. En dan nog zo’n twintig namen, waaronder Florence and the Machine, Tame Impala, Macklemore & Ryan Lewis, The Offspring, New Order, At The Drive In én Iggy Pop.
Wat kost het? Ja, daar betaal je dus ook voor. Een combiticket kost 236 euro, dagtickets kosten 100 euro.
Hoe was het vorig jaar? Ook Werchter had te kampen met de cancellende Foos, maar er was genoeg te genieten. Florence and the Machine maakte bijvoorbeeld aan het begin van de donderdagavond zoveel indruk dat ze dit jaar bovenaan de poster voor de slotdag prijkt.
Waarom wel? Zoals je hierboven al leest: alle grote namen uit het Nederlandse festivallandschap vind je hier op één plek. Wel zo praktisch.
Waarom niet? Verwacht geen hippe ‘foodline-up’ of schilderachtige locaties. Als je voor de ‘beleving’ gaat, moet je ergens anders zijn.

Concert At Sea
Wanneer?
1 en 2 juli
Waar? Brouwersdam, Zeeland.
Wat is er al bekend? Faithless, Typhoon, De Jeugd van Tegenwoordig, Guus Meeuwis, The Common Linnets, Jett Rebel, HAEVN, Douwe Bob, The Brahms, Causes, Lucas Hamming en – wat een verrassing – Bløf.
Wat kost het? Tja, het is al hartstikke uitverkocht. Er is zelfs een wachtlijst, voor het *eventuele* geval dat er nog tickets vrijkomen. Als dat gebeurt én je hebt een mooi plekje op die lijst bemachtigd, dan betaal je 70 euro voor een weekendticket of 45 euro voor een dagkaart. Een festivalcamping heeft Concert At Sea trouwens niet echt, dus mag je ook nog de kosten voor een nabijgelegen camping, bungalow of hotel alvast in je begroting opnemen.
Waarom wel? Daar aan de kust, de Zeeuwse kust, is het genieten van het uitzicht en het uitgebreide randprogramma.
Waarom niet? Voor de line-up hoef je jezelf niet op een wachtlijst te zetten, want die acts heb je al gezien of je gaat ze nog veel vaker tegenkomen.

Pitch
Wanneer?
1 en 2 juli
Waar? Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam.
Wat is er al bekend? De eerste achttien namen weten we al, waaronder Jamie Woon, Anderson .Paak, Snakehips., DJ Shadow, Santigold, Grimes, een grimedelegatie van Skepta en Stormzy en dj's als Job Jobse, DJ Paypal en TA-KU.
Wat kost het? Vorig jaar kostte een passepartout 80 euro. Dagtickets kosten 45 euro.
Hoe was het vorig jaar? In 2015 besloot de organisatie iets te doen met de klachten over de drukte op het terrein. Het werd allemaal iets kleinschaliger en het openluchtpodium werd geschrapt. Maar goed ook dat het wat minder druk was, want het was bloedheet. Er werd trouwens ook opgetreden: grotere namen als Siriusmodeselektor en Jamie XX vielen wat tegen, maar Mura Masa, Jack Garratt en onze eigen Fatima Yamaha maakten veel goed.
Waarom wel? Pitch gaat voor de heetste namen op het gebied van live gespeelde elektronische muziek.
Waarom niet? Het kleine broertje van Pitch, Catch, bleek vorig jaar stiekem spannender te zijn. En je had je moeder toch al beloofd dat je dat weekend gewoon gezellig mee naar Concert At Sea zou gaan.

Publiek bij Run The Jewels op WOO HAH! 2015

Publiek bij Run The Jewels op WOO HAH! 2015

WOO HAH!
Wanneer?
2 juli.
Waar? De Spoorzone, in Tilburg.
Wat is er al bekend? WOO HAH! heeft al een aantal mooie namen gedropt: Mac Miller, Action Bronson,  A$AP Ferg, Young Thug en Tyler, The Creator zijn de grote Amerikaanse acts. Ook grime-held Skepta is aan de line-up toegevoegd. Verder komen Rico & Sticks langs met hun #OpgezwolleTotNu-show en zijn ook Mick Jenkins, Little Simz, Sevn Alias en Woodie Smalls van de partij.
Wat kost het? 39 euro in de voorverkoop.
Hoe was het vorig jaar? Surprise, ook in Tilburg was het ontzettend warm, tijdens de tweede editie van Brabants grootste hiphopfestival. Onder meer Cypress Hill, Travi$ Scott, Run The Jewels en Joey Bada$$ gooiden de temperatuur nog wat verder omhoog achter het Tilburgse Centraal Station.
Waarom wel? Mojo gaat met WOO HAH! dit jaar voor de derde keer de concurrentie aan met Appelsap en Encore. De festivalstrijd in hiphopland ligt kortom helemaal open, dus de organisatie weet dat dit een overtuigende editie moet worden.
Waarom niet? Lekker voor de hand liggend, maar je moet natuurlijk wel van hiphop houden.

North Sea Jazz
Wanneer?
8, 9 en 10 juli.
Waar? Ahoy Rotterdam.
Wat is er al bekend? De eerste lading namen mag er zijn, met onder andere de legendarische band The Roots. Andere grote namen op de line-up: Gregory Porter, Earth Wind & Fire, Jill Scott, Simply Red en Level 42. En wat te denken van Anderson .Paak Buddy Guy, Snarky Puppy, Diana Krall, Walter Trout, Sabrina Starke, Colin Stetson, Sarah Neufeld, Scofield Mehldau Guiliana, Antonio Sanchez and Migration, Branford Marsalis Quartet featuring special guest Kurt Elling, Christian Scott en een reünie van Steps Ahead.
Wat kost het? De driedagenkaarten zijn al tijdens de early bird-verkoop uitverkocht geraakt. Dagkaarten kosten 85 euro en als je op vrijdag naar het ‘plusconcert’ van Diana Krall wil, moet je nog een kaartje bij kopen.
Hoe was het vorig jaar? Een prima editie. Er was een meezingfestijn bij Lionel Richie, voormalig popdiva Lady Gaga liet zien over inhoud te beschikken in haar samenwerking met de bejaarde topcrooner Tony Bennett, en er waren rauwe, soulvolle shows van Curtis Harding en Alabama Shakes.
Waarom wel? North Sea Jazz strooit met levende legendes in alles wat maar een beetje aan jazz raakt (pop, funk, hiphop), maar heeft ook oog voor de aanstormende artiesten binnen die kaders. Zo zit er voor iedereen wat tussen.
Waarom niet? Het is niet bepaald een goedkoop festival. En als er voor iedereen wat tussen zit, zit er dus ook veel tussen dat niet per se jouw ding is.

Daniel Norgren op Welcome To The Village 2015

Daniel Norgren op Welcome To The Village 2015

Welcome To The Village
Wanneer?
15, 16 en 17 juli.
Waar? Leeuwarden
Wat is er al bekend? Enkele van de namen die de organisatie al heeft losgelaten: Fresku, Protomartyr, Lonely The Brave, Bewilder, Canshaker Pi, Tinariwen, Fanfare Ciocarlia, Hypochristmutreefuzz, Tal National, East Cameron Folkcore en The Lytics.
Wat kost het? Een combiticket met camping kost 100 euro, zonder betaal je 85 euro. Dagkaarten voor de vrijdag en zondag kosten 40 euro, voor de zaterdag betaal je een tientje meer.
Hoe was het vorig jaar? 3voor12 Friesland was erbij en raakte onder de indruk van headliner dEUS , maar ging ook op zoek naar het verhaal van Janneke, de koe achter het vlees dat op het eilandje Baaiduinen werd geserveerd, en waarvan niks ongebruikt bleef. Typerend voor Welcome To The Village, dat inzet op duurzaam, verantwoord en bewust festivallen.
Waarom wel? Weer zo’n fijn kleinschalig indiefestival op een mooie locatie! Geen grote namen op de  line-up, wel lekker veel ontdekken.
Waarom niet? Weer zo’n fijn kleinschalig indiefestival op een mooie locatie. Geen grote namen op de line-up, maar wel wat te ontdekken.

Buiten Westen
Wanneer? 
16 juli.
Waar? Westerpark, Amsterdam.
Wat is er al bekend? Nog niets.
Wat kost het? Tickets kosten 42,50. Als je met z'n vieren bent, kun je voor een "group hug" ticket gaan, à 150 euro voor vier kaartjes.
Hoe was het vorig jaar? Het was een geslaagde editie, met keuzes te over, zag 3voor12's Menno de Meester: "Er is zoveel te zien bij Buiten Westen dat je voor elk mooi moment dat je meemaakt, drie andere momenten mist." Van de rokende Schotten van Optimo, tot de jaren '80 electro van Serge: het feest was overal aan in het Westerpark.
Waarom wel? Het festival zet een interessante mix van underground en mainstream neer, en de sfeer is top.
Waarom niet? Als je écht de underground dance in wil duiken, of juist de grootste namen uit de mainstream wil zien, heb je genoeg andere opties dit festivalseizoen.

22fest
Wanneer?
23 juli
Waar? Diemerbos, Amsterdam.
Wat is er al bekend? Behalve de locatie en de datum nog niks.
Wat kost het? 35 euro.
Hoe was het vorig jaar? Streamingplatform 22tracks debuteerde in 2015 in het festivallandschap met 22fest: een festival met volgens de organisatie "zo min mogelijk headliners". 3voor12 Amsterdam was erbij en zag dat het inderdaad een klein, maar fijn festival was geworden. De grote ontdekkingen bleken Sevdaliza en de Amsterdamse hiphopband De Nachtdienst te zijn.
Waarom wel? Genoeg te ontdekken dus! Dit jaar ging 22fest bovendien met boekingskantoor Friendly Fire (Best Kept Secret, Indian Summer) in zee, dus kan er ook aan de bovenkant van de poster een schepje bovenop.
Waarom niet? 22fest heeft aangegeven door te willen groeien naar 10.000 bezoekers, en dat dat niet kan met 'alleen een goede smaak'. Dan is het dus nog even afwachten wat dat voor effect heeft op die gezellige kleinschaligheid en de scherpte van de programmering.

John Coffey op Zwarte Cross 2015

John Coffey op Zwarte Cross 2015

Zwarte Cross
Wanneer?
22, 23 en 24 juli
Waar? Lichtenvoorde, in de Achterhoek.
Wat is er al bekend? Dave van The Voice Of Holland! Maar gelukkig ook al 31 andere namen, zoals De Staat, The Wombats, John Coffey, Typhoon, Fresku, zZz, St. Tropez, Lucas Hamming en høksensatie Bökkers.
Wat kost het? Je bent te laat: de weekendkaarten à 129 euro zijn al op, en dagtickets voor zaterdag en zondag zijn er ook niet meer. Op vrijdag ben je nog wel welkom, met een dagticket van 30 euro. Wil je écht heel graag nog een weekend Zwarte Cross doen, is er nog één optie. Als je verticaal uitgedaagd bent, of heel lenig, en je je wangetjes gladscheert, kun je misschien nog door voor een kind tot 1.40m en dan mag je gratis naar binnen.
Hoe was het vorig jaar? 3voor12 Gelderland was er weer bij en ondanks dat het programma wat moest worden aangepast vanwege de storm, was het volgens hen een prima editie. Vooral de zaterdag, met o.a. Afterpartees, Sue The Night en Katzenjammer, was sterk.
Waarom wel? Zwarte Cross is echt niet alleen maar høken in de blubber. Tegenwoordig kun je er zelfs glampen in een ‘kampeerhotel’. Tegelijkertijd is de gemoedelijke sfeer juist wel intact gebleven.
Waarom niet? Ondanks de steeds bredere line-up blijft de kern toch rocken en traktors.

Dekmantel Festival
Wanneer?
4 tot 7 augustus.
Waar? Amsterdamse Bos.
Wat is er al bekend? Het hele programma! Natuurlijk gevestigde dj's als Dettmann & Klock, Moodymann, Midland en Tale Of Us, maar zoals te verwachten ook heel wat verrassingen: de postpunk-dames ESG, dubicoon Lee 'Scratch' Perry, afrobeatheld Tony Allen en geluidskunstenaar Ben Frost.
Wat kost het? Vorig jaar kostte een kaartje voor de hele week plus camping het mooi ronde bedrag van 139,10 euro. Wilde je alleen overdag gaan, dan betaalde je 128,40. Voor een nachtkaartje betaalde je 42,80.
Hoe was het vorig jaar? Om te beginnen was het zo stijf uitverkocht dat ook Ticketswap je niet meer ging helpen. Logisch, want op de line-up vonden we zo'n beetje iedereen die ertoe doet in de vooruitstrevende house en techno. Van Four Tet tot de veel gesamplede 75-jarige soulmuzikant Roy Ayers, tot een back-to-back-to-backset van DJ Antal, Hunee en Floating Points. En in die setting presteerde I-F het ook gewoon om twee keer ABBA te draaien.
Waarom wel? Als deze editie in de buurt komt van de vorige, wordt het er een om niet te missen.
Waarom niet? Hoeveel je ook van ABBA houdt, dat is niet de kern van het festival. Als je dus naast ABBA niet ook van progressieve house houdt, dan is Dekmantel waarschijnlijk toch niet helemaal je festival.

Appelsap
Wanneer?
13 augustus
Waar? Flevopark, Amsterdam.
Wat is er al bekend? Ook hier: nog niks.
Wat kost het? Er zijn nog wat "pretty early birds" van 29 euro te koop. Als die op zijn, gaat er een tientje bovenop de prijs.
Hoe was het vorig jaar? Nadat de rechter had bepaald dat Appelsap gewoon mocht doorgaan in het Flevopark, kwamen highlights Skepta, New Wave en SMIB de boel slopen - zonder al te veel schade aan het groen, natuurlijk.
Waarom wel? "Op welk festival zie je nou zo’n heerlijk gemêleerd publiek, dat zó relaxt met elkaar omgaat?" Dat vroeg 3voor12's Timo Pisart zich op de editie van vorig jaar af. Buiten die superrelaxte, gemoedelijke sfeer staat er natuurlijk ook gewoon een hoop hippe hiphop op het programma.
Waarom niet? Met WOO HAH! heeft Appelsap er sinds een paar jaar een concurrent bij die grotere internationale namen kan halen.

Lowlands
Wanneer?
19, 20 en 21 augustus
Waar? Biddinghuizen.
Wat is er al bekend? De eerste echte lading namen belooft veel goeds. We wisten al even dat de IJslandse emopostrockers van Sigur Rós langs zouden komen, maar ook de twee ultieme reünies van dit festivalseizoen (LCD Soundsystem en The Last Shadow Puppets) zijn van de partij. Verder bevestigd: Foals, Disclosure, Oscar and the Wolf, Eagles of Death Metal, Chvrches, M83, Jamie Woon, Ghost, Süm 41 (ja, echt), Collabs ft. Chris Liebing & Speedy J, Damian ‘Jr. Gong’ Marley, Flatbush Zombies, Oh Wonder, Paul Kalkbrenner, Sevn Alias, Philip Glass Ensemble – Konyaanisqatsi Live!, Recondite (live), Rødhåd, Sleeping With Sirens, Tale Of Us, AURORA, The Black Madonna, Dr. Krapula, Dub Inc, España Circo Este, Frank Carter & The Rattlesnakes, Giraffage, Islam Chipsy, Mick Jenkins, The Rumjacks en Tiggs Da Author.
Wat kost het? Feest! Lowlands gooit zomaar 35 euro van de eerste 25.000 kaarten af. Dat is bijna de helft van het totaal aantal tickets, die nu ineens nog maar 159 euro kosten.
Hoe was het vorig jaar? Ja, dat zal de reden zijn van die actie: vorig jaar verkocht Lowlands voor het eerst in tien jaar niet uit. Toch kregen de thuisblijvers geen gelijk, want met onder meer een subliem Tame Impala, een Kendrick Lamar in topvorm en de doorbraak van Courtney Barnett, werd het een van de beste edities van de laatste jaren. Zelfs het weer werkte mee.
Waarom wel? Lowlands wil duidelijk zijn plek in de voorhoede heroveren en investeert dit jaar flink in het festival. Op die eerste namen valt alvast weinig af te dingen.
Waarom niet? De concurrentie is moordend, met steeds meer kleinschaligere festivals die de Lowlands links inhalen. En over rechts komt de competitie uit het buitenland met steeds meer festivals die grotere acts kunnen betalen zonder dat de ticketprijs heel veel hoger uitvalt.

Amsterdam Woods
Wanneer? 26 tot 28 augustus.
Waar? Raad eens? Precies, het Amsterdamse Bos.
Wat is er al bekend? Nog niets.
Wat kost het? Vorig jaar kostten reguliere weekendtickets zijn €70, waarbij alle weekendbezoekers de vrijdagavond cadeau kregen. De dagtickets voor de vrijdag waren €20, zaterdag en zondag €37,50.
Hoe was het vorig jaar? Dat was de eerste keer! Directeur Joep Wijffels vertelde aan 3voor12 Amsterdam dat hij het maar gek vond dat de hoofdstad geen meerdaags popfestival had. Hij besloot de handen uit de mouwen te steken en haalde o.a. The Veils, Villagers, Afterpartees en Klangstof naar het Amsterdamse Bos. Het was huiselijk en gemoedelijk, al sloeg het daar soms wat te ver in door.
Waarom wel? Kleinschalig, leuke locatie. En het randprogramma mag er ook zijn, met o.a. muziekdocumentaires geprogrammeerd door IDFA en Melkweg.
Waarom niet? De line-up was vorig jaar niet erg onderscheidend, en grote namen ga je hier ook niet zien.

VOLTT Loves Summer
Wanneer?
 27 augustus.
Waar? NDSM-Werf, Amsterdam.
Wat is er al bekend? De eerste namen mogen er zijn, met: Adam Beyer, Answer Code Request, Ben Klock, Bob Moses, DVS1, Deadbeat, Job Jobse, Leon Vynehall, Maceo Plex, Makam, Matias Aguayo, Monolake, Moritz von Oswald, Palmbomen II, Pional, Ø [Phase], Ryan Elliott, Scuba, Shifted, Undercatt, Vril en Young Marco.
Wat kost het? 42,50 euro.
Hoe was het vorig jaar? VOLTT vierde haar tiende editie met een sterke line-up. Grote namen als Adam Beyer en Loco Dice gingen hand in hand met spannendere boekingen als Objekt en Tin Man, al kregen die minder publiek dan ze verdienden.
Waarom wel? Elk jaar concluderen we weer dat VOLTT nog steeds niet uitgegroeid is. Dat was vorig jaar niet anders
Waarom niet? De concurrentie wat betreft techno- en housefestivals is aanzienlijk, en ieder festival heeft weer z'n eigen kracht.

Encore
Wanneer?
28 augustus.
Waar? Op de NDSM-Werf
Wat is er al bekend? Eén naam, en dat is meteen een gigantische klapper: trap-koning Fetty Wap.
Wat kost het? Vorig jaar betaalde je 35 euro.
Hoe was het vorig jaar? Het was een uitverkochte editie, met grote Amerikaanse namen als DJ Mustard, Rae Sremmurd en A$AP Ferg, maar ook Nederlands talent als CHO, en onder de noemer 'Encore All Stars' kwam een hele reeks rappers van eigen bodem langs: o.a. Ronnie Flex, Idaly, Bokoesam, Zwart Licht en Digitzz.
Waarom wel? Vorig jaar was top. Goeie line-up, goed publiek, goede locatie.
Waarom niet? Zoals hierboven ook al gezegd: WOO HAH! in Tilburg haalt ook grote namen, en ook Appelsap is standaard een geduchte concurrent.

Öhne Umlaut op de Incubate 2015 afterparty

Öhne Umlaut op de Incubate 2015 afterparty

Incubate
Wanneer? 12 - 18 september
Waar? Op meer dan dertig locaties in de Tilburgse binnenstad.
Wat is er al bekend? Nog niets. Maar het duurt ook nog wel even.
Wat kost het? Een passe-partout voor de hele week kostte vorig jaar 125 euro, voor alleen het weekend betaalde je 85 euro. Dagkaartjes voor maandag t/m woensdag kostten 25 euro, de donderdag en de zondag kostten beide 30 euro en de vrijdag en de zaterdag 35.
Hoe was het vorig jaar? Undergroundfestival Incubate had vorig jaar van alle elf edities tot nu toe de meeste 'grote' namen op haar poster. 3voor12 Tilburg deed verslag en zag weer een supergevarieerde line-up. Van Sun Kil Moon tot Unknown Mortal Orchestra, van Neneh Cherry tot Factory Floor, en van The Melvins tot een theatershow van The Knife.
Waarom wel? Als je alles al een keer denkt te hebben gezien, is er altijd nog Incubate, dat patent lijkt te hebben op bijzondere boekingen. En dat in de altijd gemoedelijke provinciestad Tilburg.
Waarom niet? Het zijn spannende tijden voor Incubate, dat na de editie van vorig jaar in financieel zwaar weer kwam. Directeur Joost Heijthuijsen vertrok niet lang daarna. Het is dus nog even afwachten wat dat voor invloed op de komende editie(s) gaat hebben. Daarnaast is Incubate natuurlijk sowieso een festival dat niet voor iedereen geschikt is, voor veel mensen zal het toch allemaal wat te piepknor zijn.

Into The Great Wide Open
Wanneer? 1 tot 4 september
Waar? Vlieland
Wat is er al bekend? Nog helemaal niets. Maar dat maakt voor de bezoekers van Into The Great Wide Open niks uit, want het festival is gewoon alweer uitverkocht.
Wat kost het? Er komen waarschijnlijk nog wat tickets vrij, daarvoor kun je jezelf op een wachtlijst plaatsen. Je betaalt dan 135 euro. Ben je jonger dan 18, dan zijn er sowieso nog kaarten, en die kosten maar 20 euro.
Hoe was het vorig jaar? Erg koud en erg nat. Maar daarmee is gelukkig niet alles gezegd. De twee grootste hoogtepunten kwamen van Nederlandse rappers. Fresku hield een soort officieuze presentatie van zijn veel besproken album Nooit Meer Terug, terwijl Typhoon evangeliseerde in een kerk.
Waarom wel? ITGWO is niet voor niets al jaren uitverkocht zonder dat er een naam bekend is. Het is een kleinschalig, mellow festival op een bijzondere locatie - en die formule werkt.
Waarom niet? Het is niet de plek om tot diep in de nacht in de 24-uurstent te blijven hangen. Die is er namelijk niet.