De 10 magische momenten van Lowlands 2015

Sitdowns na concerten, bokswedstrijden en wespen. Of nee, wacht. Kikkers

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Er waren genoeg shows afgelopen weekend die je nog lang gaat herinneren, bekijk onze Top 30 maar. Maar er waren natuurlijk ook tig kleine momenten die voor altijd in je geheugen gegrift zijn. Misschien zijn die nog wel meer waard. Net die ene perfecte plaat op het perfecte moment, dat rare moment in die show, of simpelweg iets dat op het terrein gebeurde. Dit waren de tien magische momenten van de 3voor12-redactie.

Sitdown Opgezwolle
Je kan nog zo’n grote sit downhater zijn, maar wat er bij Opgezwolle gebeurde was aardig next level. De show was al voorbij, maar toch kreeg O-Dog het voor elkaar om de volledige Alpha te laten zitten. Daar had hij geen drop of climax voor nodig. Rico & Sticks hadden de tent immers al platgespeeld. Over sitdowns gesproken: lees en luister hier de Bigger Picture over het fenomeen terug. 

Ravotten met Mr Polska, Ronnie Flex en Major Lazer

Wat is er mooier dan op Lowlands spelen als je eigenlijk niet op Lowlands mag spelen? Precies dat, maar dan in de show van de afsluitende festival headliner. Mr Polska deed het. Te EDM, vond de festivaldirecteur. Te gek om samen met Ronnie Flex het podium op te halen, vond Major Lazer. En vond de Alpha, aan de reactie te zien toen hij na Ravotten en Drank En Drugs (waar Polska de rol van Lil Kleine op zich nam) zijn bijdrage eindigde met confetti en 'Hausa Wausa'.

POLSKACAM @diplo

Een video die is geplaatst door mrpolska (@mrpolska) op

Het gebeurt met Let It Happen 
Aftrappen met hét nummer van je nieuwe album, je moet het maar durven. Het pakte goed uit, het bevestgide alleen maar dat de single van Tame Impala een van de allerbeste nummers van het jaar was. Kevin Parker en zijn bandgenoten hielden die lijn vast, en het werd vervolgens ook nog eens de allerbeste show van deze Lowlands. De track zorgde voor meer magische momenten dit weekend: The Love Triangle zetten zaterdagnacht de X-Ray ook al mee in lichterlaaie. En RiptTide deed bijna het zelfde met de Charlie, zondagnacht. Alleen trok de stagemanager na tien seconden de stekker eruit. Balen.

Minicamping op Lowlands
Struinend over het festivalterrein kom je de meest onverwachte dingen tegen. Enorme sculpturen, vrienden die onverwacht naar de klote zijn of juist een keer niet, en een heuse mini-Lowlands-camping. Echt waar, wie goed heeft opgelet zag tussen het veld van de Bravo en die van de Heineken en Charlie ergens een klein afgezet miniatuur-tentje staan in de berm. Inclusief campingstoel en Lowlands Daily. Geen idee wie er verantwoordelijk voor was, maar we zagen heel terecht de nodige mensen zich er aan vergapen. Meer van dit soort creativiteit van bezoekers (toch?) graag!

Pils & Pillen
Op vrijdag kwamen Lil Kleine en Ronnie Flex al langs om de de sponsortent af te breken met Drank & Drugs. En met Chips & Cola. En met Stof und Schnaps. Op zondag deden ze het nummer nog drie keer met de hele New Wave-club. En tijdens Major Lazer deden Ronnie en Polska hem nog een keer. Lowlands zonder Drank & Drugs bleek dit jaar extra lastig. 

Selfie-couplet 
Het is een gekke show, die van Father John Misty. Hij zet het publiek constant op het verkeerde been. Hij doet het er om. ‘Jullie snappen er niks van, hè? Jullie klappen gewoon uit verwarring." Aan het eind van het vervreemdende prijsnummer 'Bored in the USA' grijpt hij een mobieltje uit het publiek om zichzelf te filmen bij het laatste couplet. De camera stond uit, blijkt als hij klaar is. En dus doet hij gewoon nog een keer dat ene couplet, maar dan nóg dramatischer. Iemand heeft nu een even bijzonder als hilarisch filmpje op zijn telefoon staan. Hij doet het vaker, blijkt uit dit filmpje op een Portugees festival. Wie helpt ons aan de Lowlands-versie?

Burgerlijke ongehoorzaamheid
De beveiling leek er soms best druk mee. Sigaretten afpakken van mensen die op de eerste rijen in de tenten stonden, en crowdsurfers tegen houden. Niet leuk, maar er valt best wat voor te zeggen. Flauwer was dat ook bij elkaar op de schouders zitten niet mocht. Dan had je maar geen klein meisje moeten zijn. Of enthousiaste grote gast. Als je buiten bereik van de beveiligers viel hadden ze een truc: met zaklampen net zo lang in de ogen schijnen totdat je van de schouders stapte. Twenty One Pilots had de oplossing: juist zo veel mogelijk mensen bij elkaar op de schouders. Een onverwacht, en misschien wel onbedoeld punky actie van deze twee lieve jongens. 

De zeven plagen
Van te voren was er nogal wat #ophef en #onrust: vrijwel alle wespen van Europa zouden hun koffer hebben gepakt, en richting Biddinghuizen zijn vertrokken. Het viel uiteindelijk reuze mee, mede dankzij de professionele verdelgers die vorige week al begonnen waren om stuk voor stuk de wespen hun kleine wespennekkie om te draaien. Geen stekende insecten dus, maar we kregen een bescheiden en vooral veel gezellige andere 'plaag' voor terug. Het hele weekend verschenen er op Twitter en Instagram tig foto's van kikkers die op het terrein gevonden werden. 

Festivaltoad #ll15 #lowlands #lowlands2015 #toad #festival #3voor12

Een foto die is geplaatst door Click Rick Photography (@click_rick_photography) op

Champ Of Lowlands
Normaal gesproken is een vechtpartij niet bepaald sfeerbevorderend. Tenzij er echt een heel vervelend type wordt neergehoekt. Of nee, zelfs dan niet. Met boksen is het anders. Elke dag werd er onder begeleiding van een brassband en onder toeziend oog van master of Ceromony Marco Roelofs (precies, die van de Heideroosjes) gestreden om de titel 'Champ of Lowlands'. Als het zo spectaculair gebracht wordt is vechten op Lowlands helemaal nog niet zo'n slecht idee. 

Festivals anthems uit de oude doos 
Je hebt van die tracks die al wat ouder zijn, maar nog steeds een tent kunnen vullen met een enorme golf positieve energie. 'Can't Do Without You' lijkt er zo een te worden, bleek vrijdag maar weer eens in de Bravo. Maar nog mooier was het bij Underworld, in de uitpuilende Heineken. Iedereen weet al twintig jaar dat het nummer gaat komen, maar elke keer blijkt het weer niks minder dan een sensatie om Born Slippy live te ervaren. Hoe die synths erin komen, het 'Lager, Lager!', en die kleurexplosie aan licht die plots opengetrokken wordt. Vrijdag was daarop geen uitzondering. De TV-uitzending van zaterdag sloot er heel terecht mee af.