De tien magische momenten van Down The Rabbit Hole 2015

65+ is YOLO, hipste hopje, bosrave van De Staat en Wall on Love van Jungle by Night

Timo Pisart ,

Je kunt Alice wel uit het konijnenhol halen, maar het konijnenhol nooit meer uit Alice. Vergeef ons de beeldspraak, maar na drie dagen Down The Rabbit Hole kun je niet anders meer dan non-stop je hopje hippen. Na gisteren de beste optredens op een rijtje te zetten, blikken we vandaag nog eens terug met de tien magische momenten die we nog weken zullen navertellen: van de bosrave van De Staat tot de Wall on Love van Jungle By Night en van de bejaarde skinnydipper tot het Wilde Haren-feest.

1. 65+ is het nieuwe YOLO: hardgaan met Seasick Steve, Patti Smith en Iggy Pop
Opmerkelijk: wat zien we een boel grijze lokken en oude van dagen op Down The Rabbit Hole. Een suffe boel? Bepaald niet, ze gaan minstens zo hard als de jongere generaties (daar hoeven we heus geen viagra-grap bij te maken) en staan vooraan in de pit bij nieuwe en natuurlijk ook oude helden. Ook onder die pensioengerechtigde artiesten wordt er goed gethunderd: punk-oermoeder Patti Smith (68) trekt tijdens haar show venijnig de snaren van haar gitaar kapot. Iggy Pop (68) speelt in één ruk zijn vier grootste hits achter elkaar terwijl hij over het podium krioelt alsof het nog altijd 1967 is. Seasick Steve (74) hangt ondertussen het hele weekend rond op het festival. Dan weer ligt hij backstage onder een boom te maffen, dan weer staat hij te dansen bij een nachtelijke dj-set, en dan weer zit hij op het gras om het jonge grut op het gras van levensadviezen en biertjes te voorzien. Hét magische moment: één grijze duif ontdoet zich tussen het publiek op het hoofdveld van al zijn kleren om in het meertje te duiken. Een luid applaus valt de bejaarde skinnydipper ten deel. Daarop is toch maar één conclusie mogelijk? 65+ is het nieuwe YOLO!

2. Hipste hopjes bij Wilde Haren
Wil overigens niet zeggen dat er niet genoeg hip en hoppening is op Down The Rabbit Hole. Het festival heeft uitgebreid ingezet op sfeer en dat is te zien: vanaf 's ochtends vroeg wordt er geyogaad, we zien mensen fanatiek de heupen los-hoelahoepen en op het Vuige Veldje is er zaterdagmiddag een heftige trefbalwedstrijd gaande. Zelfs als al die activiteit niet je ding is: het is hartstikke leuk om op Down The Rabbit Hole rond te hangen en konijntjes te kijken. Het allerhipste hopje is het Wilde Haren-feestje van zo'n beetje heel hiphop-Nederland, dat plaatsvindt op een boot die op het meer drijft. Jiggy Djé en SpaceKees tonen zich uitstekende spreekstalmeesters, we zien een toffe abstracte set van FilosofischeStilte en Great Minds doet de ark bijna zinken. Het allerleukst is het dagelijkse watergevecht, waar niemand droog vandaan komt. En wat zeggen we tegen de malloten die op het paard in het water probeerden te klimmen, om ervanaf te kukelen? Dat doen we niet meer!

️ #downtherabbitholefestival #WildeHaren #desperados

Een video die is geplaatst door C. Bovee⚡️ (@charlottebeatrice) op

3. De Staat geeft bosrave
Een gouden regel van elk festival: de leukste feestjes staan niet op het programma. Zo ook de bosrave die vrijdagnacht plotsklaps wordt gegeven door Nijmeegs trots De Staat. Het gerucht gaat die middag als een lopend vuurtje over het terrein, en het bos staat na middernacht dan ook overvol met feestneuzen. Mensen klimmen in bomen, het publiek bestijgt het podium, Rocco is MC met een minirave vol oldskool gabbernummers en tussendoor trakteert De Staat ook nog op nieuw werk. 

4. De dood en wederopstanding van Róisín Murphy
Het absolute hoogtepunt van Down The Rabbit Hole is de show van Róisín Murphy, de ex-Moloko-zangeres die zichzelf in Beuningen kroont tot nachtclubkoningin en modediva ineen. Ze verkleedt zich non-stop, van stijlvol hoefddoekje en handtas tot bizar wit masker en oversized overhemd. Bij Exploitation kruipt Murphy als een stervende over een box, waar ze onderuit gaat. De ontregelende bas neemt toe tot een gruizige noisebom ontploft, waarna de frontvrouw haar hand in de lucht steekt. Deze dame is nog lang niet dood: Róisin Murphy is vanavond on top of her game.

5. Jameszoo en Gaslamp Killer murderen hun b2b-set
De knotsgekke dj The Gaslamp Killer had het 's middags al beloofd, en inderdaad: hij schuift aan bij de set van Jameszoo. Eerst alleen om rustig een stuk pizza op te eten, maar al gauw staan de twee zij aan zij voor een opzwepende back to back-set. We horen hiphophits van Kanye, Drake en Kendrick, we horen vettige bassen en zelfs een junglekwartiertje. Niet zo freaky als we de twee afzonderlijk wel eens zagen, wel keilekker.

6. Captain Murphy rapt bij Flying Lotus
Wat ziet de show van futuristisch producer/dj Flying Lotus in de Teddy Widder er fantastisch uit: de man staat in een soort gigantische doorzichtige kubus waarop psychedelische visuals worden geprojecteerd, en zelf draagt hij dat iconische doodshoofdmasker met lichtgevende ogen op zijn hoofd. En dan doet hij ook nog een blokje Captain Murphy-tracks, het conceptueel rappende alter ego van FlyLo. Bij 'Mighty Morphin Foreskin' springt hij vanachter zijn apparatuur vandaan om de track helemaal vooraan het podium te doen, waarop het publiek direct in een gigantische bouncende massa verandert. 

7. Waar is dat feestje?
Allemaal leuk en aardig, maar alle feestjes op Down The Rabbit Hole zijn wel wat vroeg afgelopen: om 3 uur 's nachts valt er nergens meer te dansen. Niet in de Teddy Widder, niet op het Vuige Veldje, nergens niet. Waarop iedereen nog maar een pintje bestelt en traag naar de uitgang sjokt. Maar wat staat daar? Een maffe omgebouwde auto waarop een dj nog plaatjes staat te draaien. Weinig verheffend, wellicht, maar al gauw vormt zich daar een block party van hordes mensen die zin hebben om nog ééééventjes af te dansen.

Een van de gouden momentjes van @detropendjs op @dtrh_festival #dtrh #dtrh15 #gimmehope 🇿🇦

Een video die is geplaatst door Arne (@arnedus) op

8. FKA twigs doet choreografie met Benjamin Milan
De waanzinnig spannende R&B-zangeres FKA twigs is van origine professioneel danseres, en dat is iedere show die ze doet wel weer te zien. Op Down The Rabbit Hole doet ze er echter nog een schepje bovenop: tijdens 'Give Up' komt een al net zo intrigerende figuur in een lange zwarte lakjas haar vergezellen. Het is danser Benjamin Milan, een icoon uit de Britse vogue scene. Samen doen ze een excentrieke, expressieve dans met staccato armbewegingen en veel lenige acrobatiek, totaal anders dan alles wat je op een popfestival zou verwachten. Maar het werkt fantastisch, tegelijkertijd gracieus en agressief, sexy en vervreemdend.

9. Jungle By Night maakt Wall of Love
"We hebben een beetje van metal afgekeken: ik wil een wall of love!", grapt Ko Zandvliet van Jungle By Night halverwege hun set in de Hotot. En inderdaad, het publiek verdeelt zich tijdens het nieuwe El Miraglo in twee delen om tijdens de climax op elkaar af te stuiven. Wildvreemden storten glimlachend in elkaars armen, vrienden zoenen elkaar liefkozend in de nek en de tent gaat hossend heen en weer.

10. De vurige wolkenlucht boven de Groene Heuvels
Terwijl The War On Drugs hun allereerste headline-show op een festival óóit staan te doen, kleurt de lucht boven Beuningen vuurrood. Tezamen zorgen een bijna psychedelisch wolkendek en de ondergaande zon voor een waanzinnig kleurenspektakel dat perfect past bij de muziek van Adam Granduciel en de zijnen. Een prachtig festivaleinde, waar we ons zowaar eventjes als Alice in Wonderland wanen.