22Fest knalt binnen met kleine en fijne eerste editie

Achterban zoekt ook offline naar nieuwe muziek

Robbie van Zoggel ,

Ambitieus werd de laatste jaren verder gebouwd aan de streamingservice 22tracks. Een afgeleid festival - want wie doet het niet tegenwoordig - bleef nog uit. Hoe zorg je er voor dat het een geloofwaardige eerste editie wordt?

HET FESTIVAL

Na een paar jaar flinke expansie - met satellietversies in Londen, Brussel en Parijs - werd het voor het Amsterdamse 22tracks tijd om ook de festivalmarkt te betreden. Met bewust een intieme opzet en zonder headliners, vertelde Vincent Reinders ons eerder. "22tracks hoopt bezoekers te trekken met wat de site sterk maakt: het ontdekken van nieuwe muziek". Midden op de dag: "Ik loop vandaag de hele dag rond om met mijn eigen ogen te kunnen zien of alle acts in dat opzicht slagen. Daarna mogen we weer chillen. Ik voel al dat iedereen het naar de zin heeft".

DE ACT

Met haar alles behalve polderlooks mikt de Iraans-Nederlandse Sevdaliza op een wereldwijde doorbraak. Dat lukt aardig; ze stond met haar spannende electronica/r&b-liedjes die in het midden van FKA Twigs en Kelis liggen al op SXSW en is getekend bij de Amerikaanse boeker Windish Agency (o.a. alt-J, APhex Twin, Arca, Chet Faker en Jamie xx). Haar gig op 22fest is dan deze zomer ook een van de weinige shows op eigen bodem. Ondanks de eenvoudige opzet met een mc/producer en toetsenist is de act sexy en dynamisch. Met name klappers Backseat Love en Marylin Monroe van haar dit voorjaar verschenen debuut EP scherpen de aandacht. Maar een groot deel van het publiek is ook bekend met de rest van de nummers. Af en toe worden haar lenige slangendansjes gekopieerd. Sevda kan eigenlijk niets fout doen vandaag.  

HET HOOGTEPUNT

Eerlijk is eerlijk: we vallen laat maar precies op het juiste moment het concert van De Nachtdienst binnen om te weten wat de Amsterdamse hiphopband bedoelt met hun woeste live ambities. De Amsterdamse zesmansformatie zit qua opwinding en sensatie in dezelfde lift als ondermeer Typhoon en Jungle By Night en hun hang naar klassieke Nederhop is groot. Het is dan niet verrassend dat ze voor het eerst vandaag iedereen op het grasveld op hun knietjes krijgen. Het scoutwerk van 22tracks is gedaan; wanneer volgt de oogsttijd?    

HET PUBLIEK

Het terrein is slim en overzichtelijk ingedeeld met drie stages die op elk plek binnen een paar minuten zijn te bewandelen. Opvallend veel bezoekers weten de weg te vinden naar de mooiste zitplekjes aan het centraal gelegen meertje. Wat brengt ze bij deze primeur in festivalland? Madelon Timmers en Jasper van Abeelen hebben kaartjes overgenomen van een vriend die een voetreis naar Santiago de Compostela verkoos boven 22fest. Jasper: "We blijven hier een beetje plakken. Wat een uitzicht en dat maar op 10 meter achter de live stage". Madelon: "We vinden de variatie heel leuk. Net Frits Wentink gezien, bijzonder diepe jazz, heel goed. Vanavond gaan we aftoppen bij Sef".  

HET OORDEEL

In één jaar zo veel sympathie wekken is een prestatie. We hoorden Appelsap 2.0. Pitch 'mini'. Missie volbracht? We zagen veel bezoekers oprecht nieuwsgierig het blokkenschema afwerken maar evenzo veel mensen ongehaast en zonder planning de dag doorkomen. Zittend, hangend en nog maar een biertje nemend. Minstens zo boeiend. En hoe oppervlakkig het ook klinkt: wat een mooie mensen. Ook mooi: de locatie. Een uitstekend intiem terrein dat zonder groteske aankleding naast de acts en publiek een belangrijke rol opeist.