De tien magische momenten van Best Kept Secret 2015

St. Paul in de greppel, Future Islands over het hek en papa Typhoon op het podium

Timo Pisart ,

We zijn pas net weer terug in de bewoonde wereld, en hebben nu al heimwee naar Hilvarenbeek. Wat blijft ons bij aan de drie dagen muzikale safari op Best Kept Secret? Wat waren de magische momenten die in ons geheugen staan gegrift? Gisteren blikten we al terug met de 30 beste concerten, vandaag zetten we die gekke, opvallende, grappige en heerlijke gebeurtenissen op een rijtje met onder andere het greppelavontuur van St. Paul, de regen aan crowdsurfers en de legendarische stage exit van Future Islands, met een gastrol voor de mysterieuze wildplasser.

1. Het moment dat Future Islands over 't hek schiet en de wildplasser in beeld
Sowieso is de show van de Amerikaanse synthpopband Future Islands heerlijk, en dan vooral dankzij die gekke dansjes van Samuel Herring. De frontman ging viral dankzij dat legendarische tv-optreden bij Letterman waar hij diep door de knieën zakte, keihard op zijn borst sloeg en heen en weer zwierde op het podium. Op Best Kept Secret blijkt de beste man dat ook echt een goed uur vol te kunnen houden, waarop het publiek schaamteloos mee begint te dansen. Maar het echte magische moment? Dat zit aan het einde van de show, wanneer Herring voorlangs het podium af springt. Hij rent keihard linksaf over het veld - terwijl de camera's hem volgen - en lijkt rechtstreeks te koersen op het meertje. Maar nee, hij zet een houten plank van een meter of anderhalf tegen het hek, zet aan en springt er in een soepele beweging overheen. Extra detail: op steenworp afstand staat een nietsvermoedende jongeman te urineren tegen datzelfde hek. Opeens komt de wildplasser niet alleen op de grote schermen, maar ook op de livestream en YouTube terecht. Maar getuige de vele reacties zal het hem niet veel schelen: een echte Brabander maak je de pis niet lauw. Bekijk het fragment hieronder en check hier een groot gedeelte van de show in video.

2. Het moment dat het crowdsurfers begint te regenen

Die ene jongen die z'n plas niet kon ophouden uitgezonderd is het publiek van Best Kept Secret het allerleukste publiek dat je je kunt wensen. Niet al te lomp, wél ontzettend gretig om er een feestje van te maken. En dat gebeurt al vroeg. Tijdens festivalopener Metz ontstaat er meteen een kolkende pit, tijdens de ook 's middags spelende garagepunk-band FIDLAR tellen we zelfs drie crowdsurfers die tegelijkertijd door de lucht buitelen.

3. Het moment van de Rickroll
Wat galmt daar plotsklaps over het veld na de show van Circa Waves op het hoofdpodium? Ja, het is écht I Believe I Can Fly van R. Kelly wat daar wordt ingestart op de gigantische geluidsinstallatie. Ook typisch voor het publiek van Best Kept Secret: het gehele veld begint als één man mee te brullen. Na de headliner-show van alt-J overkomt ons nog zoiets: direct na hun optreden weerklinkt Never Gonna Give You Up over het gehele terrein. Ja, écht? Worden we verdomme ge-Rickrolled? Hilarisch moment. Top ook dat alt-J-toetsenist Gus Unger-Hamilton in het complot zat: hij deed alsof hij iets was vergeten, liep terug naar zijn keyboard en deed het lijken alsof hij 'm hoogstpersoonlijk aanzette.

4. Het moment dat huisdj St. Paul in de greppel belandt
Meer verantwoorde platen schotelt huisdj St. Paul het hele weekend voor. Het hele weekend? Nou ja, de vroege vogel die zin heeft om vrijdagmiddag alvast in te dansen op Stage 4, krijgt niet de Utrechtse dj en ringmeester voorgeschoteld, maar muziek van de dienstdoende technicus. St. Paul zelf blijkt op dat moment met zijn Volvo in een greppeltje te zijn beland, precies op een plek waar het volgens omstanders toch vrij lastig was om in het slootje te eindigen. De ANWB schijnt in zo'n geval niet te hulp te schieten, maar gelukkig heeft Paul Nederveen na een ongelukkige nacht opeens alle mazzel van de wereld: er rijdt een vrachtwagen voorbij met een sleepkabel, en een halfuurtje later kan Paul alsnog Stage 4 in de fik zetten.

5. Het moment dat Stage 4 in een achtertuinfeestje verandert
Die Stage 4 is sowieso het terrein van de meest spontane feestjes. Typhoon en zijn vaste dj Seven League Beats weten het hele veldje op en neer te laten stuiteren, het is collectief gekke dansjes doen bij dj Riptide en van de guitige MIDI-house van Kane West (zonder y!) veranderen we vanzelf in . Maar geeft rapper CHO het allerleukste feestje? Misschien wel, hè? Alsof je opeens op het allergezelligste en wat ordinaire tuinfeestje van je achterburen bent beland. Dan blijkt ook dat je aan vier vrienden genoeg hebt om te stagediven.

6. Het moment dat Jonny Greenwood ons betovert
Er zijn wel duizend redenen om ons nog eens om te keren in een muf ruikende tijgerbungalow: die keiharde regenbui, het vroege uur in combinatie met het late en iets te leuke nachtprogramma van gisteravond, maar toch staan we er met zijn allen: om elf uur zondagochtend bij de show van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood. Hij trakteert er op zijn hedendaags klassieke werk, en dat smaakt ook met een brak hoofd naar meer. Hoogtepunt is de hypnotiserende uitvoering van Electric Counterpoint (Steve Reich), met over elkaar buitelende en minimalistische gitaarlijnen die het gehele veld betoveren.

7. Het moment dat Pete Doherty zijn gitaar achteloos weggooit
Het had een deceptie kunnen worden met drugsorgel Pete Doherty die futloos over het podium zwalkte, maar de heren Libertines blijken als vrijdag-headliner toch weer de 'boys in the band'. Heerlijk om te zien hoe Doherty en Carl Barat gebroederlijk samen in de microfoon zingen, en nog mooier hoe Doherty achteloos zijn gitaar achter zich weggooit wanneer hij hem niet meer nodig heeft. Zijn roadie vangt 'm met één hand, al net zo gemakkelijk.

8. Het moment dat de freaks Best Kept Secret overnamen
'Let the freaks back in', concludeerden we afgelopen week op Pinkpop. Nou, freaks in overvloed hier op Best Kept Secret. Ariel Pink toont zich koning van de freaks met een drummer in bikini en gitarist in soort-van-sexy panty. Freaky Griek Larry Gus en Future Islands-voorman Samuel Herring laten het publiek schaamteloos raar dansen, waarop Herring vanaf het hoofdpodium roept dat we allemaal onszelf moeten kunnen zijn. Maar de grootvader van de freaks? Dat is de zo'n beetje pensioengerechtigde Mark Stewart van The Pop Group. Onze sessie met de postpunk-veteranen draagt hij op aan alle transgressives (een chique woord voor freaks) en zwaait hij als een malloot met een plastieken tuinstoeltje. Lang leve de freaks!

9. Het moment dat Typhoon vaderdag viert
Veel van ons zijn zondag een beetje vergeten dat het vaderdag is, om iets voor middernacht alsnog een sms'je te sturen: 'Hou van je, pa.' Maar er zijn vandaag minstens twee mensen op Best Kept Secret die wél aan hun vader hebben gedacht: Typhoon en zijn broer O-Dog. Ze dragen 'Hemel Valt' op aan alle vaders, maar dat is nog niet alles. Wie loopt daar plots glunderend het podium op? Het is papa De Randamie zelf. Vooral hartverwarmend om te zien hoe Glenn zijn hand vastpakt, heel eventjes en ontzettend vertederend. Lobi da papa!

10. Het moment dat Cairo Liberation Front BKS weer zo Brabants maakt als het worstenbrooike
Best Kept Secret voelt af en toe behoorlijk aan als een half-Vlaamse, half-Utrechtse aangelegenheid, en dat terwijl we in het altijd gezellige Broabant verkeren. Gelukkig brengt de Tilburgse invasie van Cairo Liberation Front daar verandering in: hun show laat zien dat electro chaabi en carnavalskrakers als twee paar handen op een stel Brabantse billen samengaan. We zien ruim tweehonderd man op het podium (!), crowdsurfers met krukken en als krankzinnige afsluiter het Willem II-clublied. Net zo keigezellig en Broabants als een knoeperd van een worstenbrooike. Houdoe, bedankt en tot volgend joar!