De tien tunes van Encore Festival 2015

Met o.a. Big Sean, Rich Gang en Murda Turk

Atze de Vrieze ,

Tien uur lang werd je op Encore Festival op de NDSM Werf overspoeld met hiphop bangers. Internationale knallers, Nederlandse hits, live en uit de dj-tas. Welke tracks zetten echt de toon? Deze tien waren de smaakmakers van Encore Festival 2015.

Rae Sremmurd - No Type
De twee jonge broertjes uit Tupelo, Mississippi hebben een hit die hier minstens zo bekend is als Drank & Drugs. Van voor tot achter rapt iedereen hier No Type mee. ‘Bad bitches is the only thing that I like.’
 
Cho - Misschien Wel He?
De leukste underground hiphop-hit van het jaar is voor Cho. Begin dit jaar ging deze tune viral door die aanstekelijke tagline, die je achter zo’n beetje iedere vraag kunt passen. Cho sloot zijn leuke show af met een stevige duik op zijn gretige publiek. 
 
Murda Turk - Dat Doen We Niet Meer
Het was lang wachten voor de Encore All-stars op gang kwamen, en het was deze banger van vorig jaar die het hem deed. Tekstueel is ie tergend simpel (‘eerst was ik skeer (blut, red.), dat doen we niet meer’), maar de beat is echt killing. Murda had ook de rapper bij zich die op de originele track meedoet: Cartiez.
 
Rich Gang - Lifestyle
Young Thug stond vier dagen voor Encore in de Melkweg, Rich Homie Quan werkt ingepikt door concurrent Appelsap, maar hun gezamenlijke hit Lifestyle werd ook bij Encore breed gedragen. Meerdere keren gehoord, steeds een hoogtepunt.
 
A$AP Ferg - Shabba
Nogal macho en niet al te subtiel was de show van A$AP Ferg, de bekendste rapper na A$AP Rocky uit de A$AP Mob. Voor veel mensen was hij de belangrijkste act van de dag, en met deze hit sloot hij zijn set succesvol af.
 
YG - My Nigga
Afsluitende dj Mustard heeft de afgelopen drie jaar hit na hit voor de Encore-doelgroep, en je hoort ze de hele dag al langs komen. YG’s My Nigga bijvoorbeeld, de beste track van een nieuwe naam uit de Los Angeles school. Super slimme, cleane beat.
 
Big Sean - I Don’t Fuck With You
Waar ‘my nigga, my nigga’ voor het blanke deel van het publiek nog een beetje ongemakkelijk meebrult, kan iedereen vooruit met Big Sean’s I Don’t Fuck With You, een track over ex-vriendinnetjes. Ook een Mustard beat trouwens. ‘Little stupid ass bitch, I ain’t fucking with you!’
 
New Wave - No Go Zone
Natuurlijk deden ze ook Drank & Drugs, maar deze tune over slechte buurten en alles waar daarin voor schimmigs gebeurt viel op Encore eigenlijk beter. Maar ach, ook deze tune was vorige week al behangen met platina, dus zo verrassend is dat nu ook weer niet.
 
Adje - Hele Meneer
Op Encore vorig jaar kondigde Adje Donnie aan dat hij acht maanden moest brommen voor een vergrijp uit het verleden. Nu is hij terug, en het Encore publiek vindt hem nog steeds een hele meneer.