De tien magische momenten van Pinkpop 2015

Het cadeau van De Jeugd van Tegenwoordig, de menselijkheid van Muse en natúúrlijk het biertje voor John Coffey

Timo Pisart ,

Wat waren de magische momenten van Pinkpop 2015, waar we nog dagen over napraten? Welke gebeurtenissen typeerden het festival dit jaar? En welke beelden toverden de grootste glimlach op ons gezicht? Uitgerust van het weekend zetten we ze nog eens voor je op een rijtje: van het cadeautje van De Jeugd van Tegenwoordig via het gebroken been van Dave Grohl naar het foutje van Muse en natúúrlijk het biertje voor John Coffey.

1. Het Biertje voor John Coffey

Het Biertje, natuurlijk. John Coffey-zanger David Achter de Molen werd door Time Magazine al uitgeroepen tot 'coolest guy ever', Stereogum noemde hem 'the biggest rock star on the planet' en de beelden zijn inmiddels wereldwijd al dik 20 miljoen keer bekeken. Heb je onder een steen geleefd en geen flauw idee waar we het over hebben? Een korte uitleg. Eens in de zoveel jaar komt alles in het universum op het juiste moment samen, wat leidt tot een rock 'n roll-climax die zijn weerga niet kent. Precies dat gebeurt tijdens de show van John Coffey op Pinkpop. Tijdens het sowieso al ijzersterke optreden zijn er kennelijk wat gitaarproblemen. Om tijd te rekken besluit David op dat moment óver het publiek te gaan lopen, zoals Milk Inc dat ooit over het water deed. Laten we het crowdwalking noemen. Op hetzelfde moment gooit de 38-jarige Niels van den Ham naar goed Venloos gebruik een biertje door de tent, met de intentie het natte goed eerlijk te verspreiden over het publiek, zo vertelde hij aan 3voor12. Dat lukt niet, onbedoeld neemt het bekertje een perfecte boog aan. David weet dat biertje bijna achteloos te vangen, neemt een slok en gooit het net zo gemakkelijk weer over zijn schouder. 'Smaakte trouwens best goed!', vertelde David ons lachend. 'Ja, het ziet er vrij cool uit. Ik heb 'm stiekem al twee keer bekeken.' De beelden haalden het NOS Journaal, EditieNL haalde er een honkballer en biofysicus bij en inmiddels zijn er al een stel goedbedoelde imitaties. Wat wij ons nu nog afvragen: zouden de heren van John Coffey nu ieder optreden honderd biertjes naar hun hoofd krijgen?

2. De val van Dave Grohl

Tja, Pinkpop wordt dit jaar vooral ook in de greep gehouden door Dave Grohl. Vrijdag speelden Foo Fighters in Göteburg, waar frontman Dave Grohl al tijdens het tweede nummer over een kabel struikelt en van het podium tuimelt. Wat blijkt: hij breekt ter plekke zijn been. Gelukkig laat hij zich opknappen door een stel geneesheren en zit binnen een kwartier weer op het podium om de set af te maken. "I may not be able to walk or run but I can still play guitar and scream." Kortom: het optreden in Landgraaf zou wel goed komen. Of toch niet? Op het podium laat Grohl zich ook ontvallen: "I feel sorry for.. what's the next one? I feel sorry for Pinkpop." Het festival is ondertussen in rep en roer, want komt Grohl nu wel of niet? We speculeren alvast over mogelijke vervangers, en uiteindelijk blijkt dat Foo Fighters inderdaad niet komen. Grohl moet naar Engeland om te worden geopereerd. Goed nieuws voor de Foo-fans: Grohl heeft wel al de intentie volgend jaar alsnog naar Landgraaf te komen, aldus Jan Smeets in het traditionele slotinterview.

3. Het cadeautje van De Jeugd van Tegenwoordig

Ondertussen schuift De Jeugd van Tegenwoordig door cancelen van Foo Fighters door naar een betere spot. En weten ze daar goed gebruik van te maken? Ja, natúúrlijk! Ze vierden afgelopen week al uitgebreid hun tienjarige bestaan, en trakteren ook op Pinkpop. Op zichzelf, welteverstaan: op het podium staat een gigantisch cadeautje met roze strik klaar. Wanneer Bas Bron als opener Hollereer instart, klapt het cadeau open. Daarin blijken drie van de vier jonge helden verscholen, samen met een complete bar. Manager Kostijn staat erachter, champagnefles in de hand en taart ernaast. Hilarisch! Wij proosten mee, op de eeuwige Jeugd! 

4. Jan Smeets over Syrië
De slotspeeches van festivalvader Jan Smeets zijn eigenlijk altijd legendarisch. Ondanks de valse start dit jaar - vuurwerk en All You Need Is Love worden te vroeg ingestart - is het zondagavond niet anders. Het hoogtepunt: Jan Smeets roemt zijn festivalpubliek als het allerbeste ter wereld. "Wij zouden de problemen in Syrië kunnen oplossen", aldus Smeets. En voor wie nog twijfelt, voegt hij toe: "Ik meen het!" Hartverwarmend, zeker als je bedenkt dat hij weet dat hij met drie gekneusde ribben rondloopt omdat hij zojuist van zijn fiets is gevallen.

5. Periscope breekt door

Pinkpop 2015 is ook het moment dat de social livestreaming-dienst Periscope voor het eerst groots op een Nederlands festival doorbreekt: veel bezoekers staan - met een lamme arm ten gevolg - shows te streamen tot ze een ons wegen. De 42-jarige Suzanne Unck uit Zeist offert haar iPhone 5 en accu op om de show van Muse wereldkundig te maken. De respons is geweldig: honderden mensen kijken thuis mee en het beeld blijkt goed omdat de iPhone de hele tijd blijft auto-focussen. Ook The Script doet mee aan de ontwikkelingen: ze Periscopen zelf hun hele Pinkpop-show vanaf het podium.

6. Muse maakt fout

Ook wie Muse al vijftien keer in Nederland heeft zien spelen, heeft ze nóg nóóit op een foutje kunnen betrappen. Altijd zijn de shows bijna onmenselijk strak, net zo professioneel en koud als de drones die Matthew Bellamy bezingt. Maar wat zien we vrijdag bij de heren? Bijna giechelig legt Bellamy 'Madness' stil. Wat blijkt? De basgitaar is ontstemd. Na een grapje speelt de band alsnog verder, maar dit geeft antwoord op een eeuwenoude vraag. Jazeker, zelfs de leden van Muse zijn menselijk.

7. Urbanus maakt stagedive

De Vlaamse komiek Urbanus is sowieso 'de allerleukste package deal' van Pinkpop, die zondag al vroeg een uitpuilende tent aan het lachen krijgt. De beste man, toch al in de zestig, crowdsurft hoogstpersoonlijk in glitterjasje de tent door tijdens Hittentit - dat een riff van Metallica leent. Wablief? Vooruit, hij laat een Urbanus-pop het vuile werk opknappen. 'Toch fantastisch om uzelf te zien rondzwieren in de zaal!', ginnegapt hij vanaf het podium. Tactische stilte. 'Maar ik moet hem wel weer terughebben, mijn portefeuille zit er nog in!' Datzelfde 'Hittentit' wordt overigens aangekondigd met een sneer naar Zwarte Piet. 'Eén ding mag nog wel, da's "ene domme Belg". Da's geen racisme, da's folklore.'

8. Frank Turner doet nummer in het Nederlands

Wanneer een internationale artiest zichzelf tijdens één show tienmaal waagt aan een goedbedoeld 'Dankjewel!', gaat dat al gauw de keel uithangen. De sympathieke kampvuur-punk-troubadour Frank Turner pakt het beter aan. Hij zingt zijn eerste couplet van Eulogy in het Nederlands, een meisje houdt de tekst op een blaadje voor zijn neus. Freddie Mercury wordt in de tekst vervangen door Herman Brood, het gaat ongeveer zo: ‘Niet iedereen wordt groot als Herman Brood. Ik ben een imperfect persoon geweest, ik heb mijn moeder niet trots gemaakt (…) Maar ik heb het in elk geval geprobeerd.'

9. Robbie Williams claimt je kont

'Pinkpop, your ass is mine!', zegt Robbie Williams halverwege zijn show als headliner op de zaterdagavond. En inderdaad: de rasentertainer overtuigt zelfs de grootste scepticus met een uitzonderlijk vermakelijke greatest hits-show van het allerhoogste niveau. Zelfs de mannen van John Coffey zijn fan. In het frontstagevak sleuren ze iedereen mee in een moshpit. David van John Coffey roept op en neer bouncend: ‘Fuck, hij is zo grappig arrogant, dat wil ik ook!’. 'Het voelt alsof het weer 1999 is en ik een superster ben', grinnikt Robbie ondertussen voordat hij Angels inzet. En inderdaad: hij toont zich de allergrootste superster van Pinkpop die iedereen meekrijgt.

10. Ice-T en Rise Against in opstand tegen de Pussyfication

Met Robbie Williams, The Script en OneRepublic prominent op het affiche is 2015 voor Pinkpop ook een beetje het jaar van de softpop. Maar gelukkig hoorden we in Landgraaf ook een héél hard tegengeluid. Rise Against-zanger Tim McIlrath laat de aders in zijn nek aanzwellen met elke schreeuw, en verkondigt: 'We hebben hier even rondgelopen. Blijkbaar zijn er geen in het zwart geklede bands meer die een uur tegen het publiek staan te schreeuwen. Maar dat is toevallig het enige waar wij goed in zijn.' Nog zoiets: 'Ik ga het vandaag hebben over de pussyfication in de wereld', gromt original gangster Ice-T vrijdagmiddag als opener van het hoofdpodium. 'Zelfs de meest heteroseksuele mannen groeien tegenwoordig een pussy.' Moeten we vrijdagmiddag nog een beetje lachen om de 57-jarige rapper, zondagavond besluiten we dat we best wat Ice-T konden gebruiken op Pinkpop 2015. Tegen de pussyfication!