Van rock tot hiphop, van pop tot dance, de Nederlandse muziekscene produceert elk jaar een heleboel prachtige platen. Om die te eren rijkt 3voor12 elk jaar de 3voor12 Award uit, de prijs voor het beste album van het jaar. Dit zijn de twaalf genomineerden.

Eefje de Visser - Bitterzoet

Zelden zagen we een artiest in het voorjaar haar zaken zo goed voor elkaar hebben als Eefje de Visser. Prachtige, sensuele plaat onder haar arm, een visueel spectaculaire liveshow die dat alles nog eens onderstreepte. Het staat haar goed, de scherpe contouren, twijfel over relaties, het eb en vloed van aantrekken en afstoten, vertolkt met de grote overtuigingskracht van haar synthsounds. Wat in het vat zit, verzuurt niet, toch?

Elias Mazian - Vrij Van Dromen

Elias Mazian - Vrij van Dromen

Daar ging hij dan, wandelend door de gangen van de nacht, op zoek naar liefdevolle aanrakingen. Voor Vrij van Dromen kenden we Elias Mazian vooral als dj, maar de afgelopen zomer maakte hij zijn debuut als zanger. In zijn tedere Nederlandstalige synthpopliedjes mijmert hij over het nachtleven en de romantiek. Hij schreef ze toen hij smoorverliefd was, maar bracht ze uit nadat zijn hart al was gebroken en de dansvloeren leeg bleven. De ondertoon van zijn muziek is sowieso al melancholisch, maar wordt met deze wetenschap pas echt bitterzoet.

Klangstof - The Noise You Make Is Silent

Het kostte Koen van de Wardt even om zijn hoofd terug op de rails te krijgen. Het Amerikaanse avontuur dat hij met Klangstof aanging liep een beetje dood, en hij zag even helemaal niet meer hoe het moest. Des te knapper dat het tweede Klangstof album zo'n soepele indruk maakt. Meeslepende songs, melancholisch en intens, zonder melodramatisch te worden. Hij kreeg al de goedkeuring van Flaming Lips’ Wayne Coyne, en bij deze officieel ook die van de 3voor12 redactie.

MICH - No

MICH

Nee. Zeg gewoon af en toe ‘nee’. Dat is voor iedereen het beste, niet in de laatste plaats voor jezelf. Het is de boodschap die MICH zijn luisteraars – en zichzelf – meegeeft. De band is het geesteskind van ontwerper Piet Parra, en we treffen er Aux Raus-frontman Bastiaan Bosma in een totaal andere rol dan we hem kennen, als anti-hype met springerige popsongs over sombere onderwerpen. Ook zangeres Sofie Winterson en ontwerper Mick Johan, maar noem het vooral geen supergroep, want dat zou veel te pretentieus zijn. 

Nana Adjoa - Big Dreaming Ants

Eindelijk zag de muziek van Nana Adjoa het daglicht. Na maanden twijfelen, herschrijven en vanwege Covid19 genoodzaakt worden het album toch maar uit te stellen, was Big Dreaming Ants daar. En door al dat twijfelen en uitstellen werd het onbedoeld een uiterst actueel album. Als de hele wereld in juni in het teken van Black Lives Matters staat, heeft de track ’Throw Stones’ plotsklaps een wel heel dubbele lading. De debuutplaat van de Amsterdamse singer-songwriter is een rijke geworden, in alle nummers zijn veel ingrediënten geplaatst, maar naast de exotische specerijen liggen ook altijd wat rauwe groenten. Net die onrustige elektronische ondertoon, net dat rafelrandje, net die ultiem persoonlijke inkijk. 

S10 - Snowsniper

Haar EP’s waren al veelbelovend, maar met debuutalbum Snowsniper creëerde S10 uit Hoorn echt een eigen speelveld: ze laveert met alle gemak tussen de alternatieve hiphopwereld, indie en experimentele psychedelische interludes, maar schuwt ook sterke pophooks bepaalt niet. Haar liedjes zitten vol giftige relaties, smachtende romantiek, eenzaamheid en de wens om samen te zijn. Ze ziet hoe je verstrikt kunt raken in een giftige relatie, waarvan je wéét hoe slecht het voor je is, en beschrijft hoe moeilijk het kan zijn om daar weer uit te komen. En ze erkent dat ook zijzelf niet perfect is. Maar ondertussen weet ze wel degelijk het beste te halen uit gasten als Jayh, Yung Nnelg en Willem, uit haar vaste producer Sim Fane, en ook uit haarzelf.

Sevdaliza - Shabrang

In 2017 won Sevdaliza de 3voor12 Award al voor haar debuutalbum Ison, nu is de Nederlands-Iraanse artiest wederom genomineerd voor de opvolger. Ze klinkt nu kwetsbaarder, speelser ook, maar onderzoekt ook het kwaad in de wereld. De geweldige platenhoes vat het goed samen. Het is geen prettig beeld: Sevdaliza kijkt ons kaarsrecht aan, met een blauw oog en nog eens een dikke bloeduitstorting op haar hals. Maar hoeveel geweld haar ook is aangedaan, haar blik is onaangedaan en ze durft zich helemaal naakt te geven. Klaar om de muren in de wereld af te breken met haar kunst.

Someone - Orbit II

Someone - Orbit II

Als er al ooit iemand iets heeft gezegd over dat er niks aan is aan nerdy zijn, dan is hier Someone om het tegendeel te bewijzen. De tracks op Orbit II zijn bijna allemaal geïnspireerd op coole sci-fi klassiekers, een grote liefde van Tessa Rose Jackson, het brein achter Someone. ‘Forget Forgive’ gaat bijvoorbeeld over de romantische sciencefictionfilm Her, ‘Braver Times’ over Aldous Huxley’s dystopische boek. Dus Orbit II klink ook als een griezelig dystopisch verhaal? Welnee joh, het staat vol me weidse popliedjes met een knipoog. En het zal je tijdens het luisteren naar de catchy tracks niet verbazen dat ze een voorliefde voor de psychedelische muziek van Tame Impala, Air en de weirdo-indie van Vampire Weekend heeft. Lang leve de nerds en lang leve Someone.

sor - Professor

Die cover spreekt boekdelen, toch? Rosario Mussendijk alias sor slaat aan het experimenteren op zijn laatste tape. Hij is een begenadigd rapper, maar ook een producer die zijn synthesizers liefkoost alsof het zijn kinderen zijn. Dus hoor je op Professor verleidelijke 2-step (‘niets aan doen’), kale pianobeats met diepe subs (‘711’) en eigenzinnige pop (‘alleen hoe’). Zijn favoriete truc: liedjes binnen liedjes maken en tracks vol beatswitches zetten. ‘eastwest’ bestaat zelfs uit vier beats! Tussen de regels door rapt hij hoe hij het mooiste met het minste maakt, wijst hij op culture vultures en wijst hij op de hypocrisie van sommige media. ‘Als ik iets goeds doe, ben ik Nederlands en ben ik thuis. Als ik een kech een kech noem, is het boycott op de buis.’

Spinvis - 7.6.9.6.

Spinvis 7.6.9.6.

Begin deze eeuw was Spinvis nog de grote onbekende waarbij de mailbox zo leeg was als de herfstige straten van Nieuwegein. En nu, in 2020, was de agenda eveneens blanco en kon De Jong met de wereld op afstand het werk afmaken waaraan hij al begonnen was. Het werkte voor Erik de Jong als een deja vu, waar hij een zekere creativiteit uit putte. Het resultaat is een intiem album, waar in deze tijden van isolatie zowaar een soort helende werking van uitgaat.

The Homesick - The Big Excercise

The Homesick is een van de leukste en meest eigenwijze bands van ons land geworden. De drie wijze mannen uit Dokkum brachten in 2017 hun debuut Youth Hunt en wisten het nuchtere Friese stadje om te toveren als stad met een cult status. Die cultstad hebben ze inmiddels achter zich gelaten, maar het maken van een ijzersterk album zeker niet. Het is een band die de studio als instrument gebruikt, en die de DIY ethiek van de punk op een wonderlijke manier samensmelt met het heilige geloof in popmuziek als kunstvorm dat tien jaar eerder heerste. The Big Exercise is zó sterk, gelaagd en ingewikkeld, dat de band liedjes alleen zittend live kan spelen. Zonder corona was er ongetwijfeld een internationale zegetocht gevierd. 

upsammy - Zoom

Dat het clubleven in een ommezwaai uit ons leven is weggesjeest is natuurlijk flink balen, maar gelukkig bewijst Upsammy op haar Dekmantel-debuut Zoom dat je vlijmscherpe, metaalachtige IDM naast via een sick soundsystem ook heus wel via een koptelefoon kunt luisteren. Grootheden als Four Tet en Ben UFO noemen zich al enige tijd fan van de Amsterdamse Thessa Torsing. Terecht ook, want de mix tussen troostrijke melodieën, opgejaagd gefluister en her en der een robotstem werkt als een trein. Een Sprinter en een Intercity in één overigens, want ze zwiept razendsnel van de 80 naar de 160 BPM. Noem de tracks polyritmische duizendpoten, noem ze futuristisch en menselijk tegelijk, noem het ongedwongen ingewikkeld, maar noem het vooral een ijzersterke plaat. 

Over de 3voor12 Award

Het beste Nederlandse album van de afgelopen 12 maanden (van oktober 2019 t/m oktober 2020): daar gaat het om bij de 3voor12 Award. Een twaalfkoppige jury bestaande uit muzikanten, professionals uit de muziekindustrie, 3voor12-luisteraars en liefhebbers buigt zich over een longlist van twaalf genomineerden. 

De 3voor12 Award wordt dit jaar voor de zeventiende keer uitgereikt en behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 aan verbonden. Eerdere winnaars van de 3voor12 Award waren o.a. Typhoon, De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Sevdaliza, Ray Fuego en Willem. 

De 3voor12 Award wordt vrijdagavond 4 december uitgereikt tijdens het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg.