Album van de Week (23): upsammy

Nederlandse producer brengt Dekmanteldebuut uit vol speelse IDM

Als Ben UFO al anderhalve maand vóórdat je plaat uitkomt tweet over hoe ontzettend goed het wel niet is, ja, dan zijn de verwachtingen hooggespannen. Sowieso is Thessa Torsing één van de spannendste Nederlandse talenten om te volgen, al sinds ze in 2017 debuteerde op de Paerels-compilatie van Nous’Klaer. Die status bekroonde ze meermaals met een stel mega coole platen: bedachtzame techno bij het prestigieuze Whities, glasachtige IDM bij Nous’Klaer,  weirdo clubtracks voor Die Orakel. En dan haar dj-sets, die zijn al even spannend: abstracte jungle en drum ’n bass, trippy IDM en bandcampvondsten die niet veel dj’s op peaktime zouden draaien.

Niet dat Zoom, haar debuut bij Dekmantel, nou een peaktime clubalbum is. Juist niet: naast het feit dat de titel wel héél erg dik tegen de corona-ervaring aan schuurt – die ogenschijnlijke verwijzing naar Zoomfeestjes is trouwens hartstikke toevallig – is het een album dat je net op een goed soundsystem als door je koptelefoon moet horen. Juist dan hoor je ook al die gekke details: hoe ‘It Drips’ wel vol met koolzuurgasbelletjes lijkt te zitten, de manier waarop ‘Echo Boomed’ klinkt alsof ze flessendopjes tegen elkaar laat rinkelen. En al die schitterende melodieën en knisperende ritmes dan. ‘Overflowering’ lijkt wel een IDM speeldoos-liedje met een organisch laagje ruis, op tracks als ‘In A Shade’ klinkt haar metaalachtige, vlijmscherpe IDM tegelijkertijd futuristisch en menselijk. Ja, dit zijn producties waar je in kunt verdwalen.

Bovendien: al die tracks zijn ritmische duizendpoten. Of nou ja, polyritmisch dus. ‘Twisted Like A Flame’ strikt zichzelf continu in knopen om die meteen weer te ontknopen, in ‘Growing Out of The Plastic Box’ botst alles zo soepel als maar kan tegen elkaar aan. Dan is het cool om te horen dat upsammy haar drumprogrammering zo complex kan maken zonder dat het ooit voelt alsof ze aan het flexen is of het over-intellectualiseert. Al die struikel polyritmes zijn in elkaar gezet met de speelsheid van iemand die met heel veel plezier haar rekenhuiswerk moet maakt, zo ongedwongen ingewikkeld is het. Zo wordt je dus top of the class.

Meer van onze favoriete nieuwe releases vind je op de Luisterpaal.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12