VPRO 3voor12 presenteert vandaag de documentaire S10: Storm om mij heen. Daarin volgen we een jaar lang Stien Den Hollander, een artiest van 19 uit Hoorn die loodzware psychische problemen met zich mee draagt. Je ziet hoe muzikale helden Wende, Kraantje Pappie en Jiggy Dje zich fan verklaren, maar S10 vertelt ook openhartig hoe ze worstelde met suïcidale gedachtes, de stemmen in haar hoofd en haar heftige verleden in de psychiatrie.

Wie de prachtig eigenzinnige hiphop van S10 luistert, hoort direct dat de 19-jarige artiest een zwaar verleden achter de rug heeft. Ze hoort stemmen in haar hoofd, zat een halfjaar in een psychiatrische instelling, kampte met psychoses en worstelde met suïcidale gedachtes. Die ervaringen wist ze te verwerken met het maken van muziek. Nu gaat het veel beter met haar, maar ze zal voor de rest van haar leven met deze zaken moeten dealen. In de 35 minuten durende documentaire S10: Storm om mij heen zie je het persoonlijke verhaal van een artiest die in de mallemolen van de GGZ verstrikt raakte, maar ook de veerkracht heeft om daar sterker uit te komen en nu anderen wil helpen door middel van haar muziek.

De mini-albums Antipsychotica en Lithium leveren haar veel aandacht en succes op. Muzikale helden als Kraantje Pappie, Wende en Jiggy Dje verklaarden zich fan en de podia worden steeds groter. Het succes brengt ook moeilijke vragen met zich mee. Wil ze eigenlijk wel dat al die ogen op haar zijn gericht? Kan ze die steeds hoger wordende druk wel aan? Het zijn vraagstukken waar elke tiener mee worstelt, bij Stien liggen ze onder het vergrootglas.

‘Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te vertellen omdat er nog veel misstanden zijn in de psychiatrie’, zegt Stien er zelf over. ‘Het gaat goed met me, ondanks alle narigheid heb ik de draad opgepakt. Ik hoop hiermee het gesprek op gang te brengen over geestelijke gezondheidszorg.’

S10: Storm om mij heen is gemaakt door Timo Pisart en Kilian Kayser, die eerder dit jaar ook al een film maakten over de Glastonbury-droom van Pip Blom.

Meer over S10