Album van de Week (8): Klangstof

Project van Koen van de Wardt maakt indruk met opwindende tweede plaat

Het heeft even geduurd voor het vervolg op op Klangstof’s debuut Close Eyes To Exit arriveerde. Het project van Koen van de Wardt ging een gouden toekomst tegemoet: een boeking op Coachella, mee touren met Miike Snow, Jagwar Ma én The Flaming Lips en een platendeal bij het Amerikaans indielabel Mind of a Genius. Dat label werd echter opgekocht door major label Warner. Opeens moest Koen hits gaan schrijven met verschillende songwriters en kreeg de band tips hoe ze zichzelf moeten presenteren op het podium. ‘Ik kreeg zelfs les hoe ik mijn microfoon moest vasthouden en welke move daar dan bij paste', vertelde Koen in gesprek met 3voor12. De frontman ziet zichzelf liever in het donker. Zo krijgt de muziek de hoofdrol en hoeft hij niet geforceerde poses op het podium te vertonen. 

Op The Noise You Make Is Silence neemt de band je mee op een duizelingwekkend avontuur. De plaat begint met een reeks strak geproduceerde elektronische poptracks. Luister maar naar ‘Attack Attack’, met die bombastische synths en falsetto zang van Koen. Na het kalme instrumentale ‘They Could Have Saved The Universe’ duikt Klangstof echter de diepte in, met een meeslepende serie liedjes die soms somber van toon zijn. Luister maar naar ‘Solo’, waarin de eenzaamheid centraal staat. ‘No matter where I go/ I’m feelin locked in,’ zingt Koen. De grootste verrassing is echter ‘We Never Like The Outcome’ met The Flaming Lips’ Wayne Coyne. Hierin worden de synths en elektronica vervangen voor een akoestische setting en klinkt Koen als een jonge Thom Yorke. 

De plaat is een schreeuw om aandacht, antwoorden en hulp. Maar niemand reageert. Dat gevoel vormt dan ook het grondthema van de plaat. ‘There’s nothing here but just the voice I speak/It’s a silent vow that will change our motto,’ zingt Koen op het sobere ‘Death03’. Op ‘Phantoms’ met Luwten probeert een geest de aandacht te krijgen van omstanders terwijl openingstrack ‘Blank Page’ gaat over de mensen op straat die je langs je heen razen en je niet zien. 

Koen had een verzameling Coldplay-hits geschreven, die hij uiteindelijk in de prullenbak heeft gesmeten omdat hij ze maar niks aan vond. Gelukkig maar, want The Noise You Make Is Silence is een fantastische plaat geworden. En of daar nu wel of geen hit op staat boeit eigenlijk helemaal niet. Het maakt alleen maar nieuwsgierig naar wat de band in de toekomst nog meer in petto heeft.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12