ESNS20: Eefje de Visser is de koningin van de schemerzone

Groots optreden is lust voor het oog

Ongelofelijk, wat een transformatie heeft Eefje de Visser de laatste jaren doorgemaakt. We leerden haar kennen door poëtische liedjes in de Spinvis-traditie, liedjes waarin onaffe zingen zweefden, verhaaltjes als appels waar het klokkenhuis uit geslagen is. Een zachtaardige zangeres was ze, een beetje kleinkunstig ook wel. Maar als je goed keek zag je vanaf het begin al dat Eefje een stuk stoerder was dan je op het eerste gezicht zag. Ze liet zich inspireren door hiphop, onder meer in de timing en ritmiek van haar teksten, en even later volgde ze de lokroep van het nachtleven.

Nu heeft ze zich ontwikkeld tot flamboyante koningin van de schemerzone. De schemer tussen dag en nacht, tussen bitter en zoet en tussen verleidelijk en afstandelijk. ‘Ik val op en over je’, zingt Eefje in haar nieuwe single ‘Oh’, een liedje over aantrekken en afstoten. Haar stem wordt gedragen door drie andere vrouwenstemmen. Een van die drie is van haar toetsenist, links van haar. De andere twee van zangeressen die cruciaal zijn voor de choreografie op het podium. En wow, wat ziet dat er prachtig uit. Het licht flitst van vol aan naar perfecte silhouetten en weer terug, en Eefje en haar zangeressen wuiven hun handen soepel maar perfect ingestudeerd. Hoe deze show eruitziet is een absolute meerwaarde, een extra laag die Eefje aanbrengt.

Eefje stond deze week ook op Eurosonic. Zou ze de taalbarrière doorklieven?
Dat zou wel heel bijzonder zijn. Natuurlijk richt ze haar pijlen primair op Vlaanderen, al was het maar omdat ze tegenwoordig in Gent woont. Maar zou het denkbaar zijn, een carrière in Frankrijk, Duitsland, Denemarken? Ze spreekt in elk geval de beeldtaal van grote popheldinnen als Lykke Li en Ane Brun.

Werkt dit ook in festivaltenten of is het daar te kwetsbaar voor?
Daar is de set duidelijk wel op gemaakt. Ja, het is muziek die aandacht vraagt, maar soms is er ook even die beat of die catchy hook, goed genoeg om iedereen weer bij te les te brengen.

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12