De stembus van de Song van het Jaar 2017 is geopend. Wat zijn uit die stemlijst de verrassende nieuwkomers? Welke acts beleefden dit jaar hun doorbraak en wie speelden zichzelf voor het eerst in de kijker? Dit zijn onze tien favorieten.

Achttien was hij pas toen hij in januari naar Groningen trok, en toch blies het Britse snotjochie Declan McKenna ons omver op Eurosonic. Hij zingt over rechtse Fox-presentatoren, misstanden rondom het WK in Brazilië en de representatie van transgenders in de media. Nogal gewichtige onderwerpen, maar hij brengt ze in indiepopliedjes met een speelse souplesse die past bij een tiener. En met glitters op zijn gezicht! Bovendien is Declan McKenna een ontzettend leuke gesprekspartner.

Lees hier het interview over de filterbubbel, engagement en zijn dagelijkse gevecht tegen sociale onrechtvaardigheid.

Waar zou Yung Nnelg toch zijn saus vandaan halen? Met zijn snode plannen was de rapper uit Amsterdam Zuid-Oost het hele jaar in beeld: in januari een supercoole EP en vervolgens een vierdubbele overwinning op Woo-Hah, Appelsap, Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole. Ondertussen een handvol indrukwekkende videoclips. En daarna de EP Serena, opgedragen aan Serena Williams, zwarte vrouw in een witte mannenwereld, plus een clubtour in het najaar. Nee, streaminghits heeft Nnelg nog niet, maar die heeft hij ook niet nodig om een tegengeluid te laten horen aan de mainstream hiphop. Hij is een wereldverbeteraar met een enge drive uit de hoek van SMIB.

Lees hier het interview.

Hoe kon een superintrovert Koerdisch meisje uitgroeien tot de meest spontane, verfrissende popster-in-wording? Naaz Mohammed (19) liet van zich horen met ‘Words’, een opgewekt intiem popliedje met Rhodes, orgel en een klein orkest aan theekopjes, handclaps en getrommel op een tafel. In de tekst en vooral ook de videoclip neemt ze het op lichtzinnige wijze op voor LGBTQ-rechten. De geluiden uit haar Rotterdamse slaapkamer werden al gehoord door The Fader en Interview Magazine, ze gaf op Lowlands een van haar eerste echte optredens en gaat nu al de wereld over. 

Lees hier ook het interview over een krankzinnig auto-ongeluk van haar ouders, chocola als lippenstift en je harige armen leren accepteren.

Misschien heb je het gemist, maar de Texaanse zanger Khalid is ongelooflijk populair. Nee, maar echt: hij staat nu op de 12e plek van meest gestreamde artiesten wereldwijd, met bijna 30 miljoen luisteraars per maand. Een jaar geleden had nog vrijwel niemand zijn donker-hese stem gehoord, maar nu duikt-ie overal op: een emo-hit met EDM-producer Marshmello, een remix voor Lorde, dat prachtige zelfmoordhulplijnliedje met Logic en zijn eigen ‘Location’, een liefdesliedje voor de iPhone-generatie die soepeltjes balanceert tussen de R&B en electro-pop. Zijn show in Paradiso werd wegens giga-belangstelling ongeveer een seconde na aankondiging maar verplaatst naar de AFAS Live. 

Lees hier het interview over de loodzware problemen waar ook zijn generatie mee worstelt, van vuurwapenwetgeving tot wietlegalisatie.

Een jaar geleden werd Boef vooral nog 'tuigvlogger' genoemd – hoewel hij in 2015 al een Zonamo Sessie dropte en in 2016 een EP – maar met zijn debuutalum Slaaptekort is hij inmiddels simpelweg een superster. Eentje die in alle talkshows aanschuift, eentje die hoopt dat iedereen van hem leert houden en sterker nog: eentje die in navolging van Ali B graag een knuffel van Beatrix zou krijgen. Dat heeft hij vooral te danken aan de ongelooflijke oorwurm 'Habiba'. Zijn prijsnummer kreeg bovendien een van de mooiste (en duurste!) videoclips van het jaar, die óók nog eens leidde tot een Habiba-challenge. Overigens sprong Boef ook op 'Patsergedrag', de grote hit van Sevn Alias. En op 'Krantenwijk', de grote hit van Lil'Kleine. En op 'Tempo', de grote hit van Jairzinho. Inderdaad, het was nogal moeilijk om dit jaar géén hits van Boef te horen.

Lees hier het interview met Boef. 

Money moves maakt ze, dat is zeker, deze jonge rapper uit The Bronx. En records breekt ze ook nog. Belcalis Almanzar, ofwel Cardi B – een woordspeling op het bekende rummerk – begon ooit als stripper in een New Yorkse club en verwierf een enorme following op social media door haar extraverte, hilarische Instagramvideo's en haar verschijning op realityprogramma Love & Hip Hop. Nou zijn er natuurlijk Instagram-celebrities te over, maar weinig weten hun online faam zo goed naar een muziekcarrière te vertalen als Cardi. Met 'Bodak Yellow (Money Moves)' was ze de eerste vrouwelijke solo-rapper die een Billboard nummer 1-hit scoorde sinds Lauryn Hill in 1998. Ze rapt precies zoals ze praat: direct, hard en ongefilterd, met een flinke dosis humor. 'Bodak Yellow' was in Amerika al een onvermijdelijke zomerhit, die nu doorsijpelt naar onze ether.

Eenzaamheid is geen zeldzaam thema in de popmuziek, maar Moses Sumney omarmt het op een wel heel bijzondere manier. De liefde, al dan niet onbeantwoord: miljoenen liedjes zijn erover geschreven, maar de 25-jarige Sumney gelooft er niet in. Eenzaamheid en verveling fascineren hem vele malen meer dan romantische liefde, iets dat hij nooit heeft kunnen voelen. Daarom wijdde hij zijn prachtige debuutalbum Aromanticism juist aan de afwezigheid van liefde: niet snakkend, maar observerend en soms zelfs afstandelijk. En laat dat nou juist zo intrigerend zijn. Als producer en songwriter maakt hij gelaagde liedjes vol ruimte, met sierlijke strijkers en invloeden uit jazz, soul, folk, R&B en ambient. We zagen hem in Nederland voor het eerst op REC. Festival in Rotterdam, waar hij indruk maakte met zijn fluisterend intieme set.

Lees hier het interview met Moses Sumney.

Op Lowlands zorgde Stefflon Don al op dag een voor het eerste echte feestje van het festival, door gewoon zo veel mogelijk vrouwen om zich heen het podium op te halen. Haar girls zijn voor Stefflon sowieso belangrijk: kijk maar naar die supercoole video van 'Real Ting', waarin ze feest viert met tientallen vrouwen in jaloersmakend stijlvolle outfits. Ze maakte al een mixtape met Jeremih, schakelde French Montana in voor haar grootste hit 'Hurtin' Me', en heeft zelfs al met Drake in de studio gezeten. Een klein beetje nationale trots mogen we wel voelen over het succes van de charismatische rapper: haar ouders zijn Jamaicaans, ze is geboren in Birmingham, maar ze heeft toch ook een flink deel van haar jeugd in Rotterdam doorgebracht. Grote muzikale invloeden zijn Jamaicaanse dancehall en Britse grime. Haar tracks zijn soms hard en rauw, dan weer zwoel en sensueel, en altijd vol attitude.

Met een van de subtielste debuutalbums van het jaar maakte Luwten dit jaar een verpletterende indruk. Tessa Douwstra liet eerst een aantal van haar elegante elektronische liedjes los de wereld in, als kleine oases van rust in een hyperactieve wereld. Toen was er die adembenemende show op Noorderslag. En dit najaar eindelijk de vervulling van die belofte: een prachtig, titelloos debuutalbum. De folky elektronische songs zitten vol lucht en ruimte, met warme synths, knisperende percussie en af en toe een windklok of het vermomde getjilp van een vogel. En dan nog Douwstra's tere melodieën, bijna fluisterend gezongen. Verstild en ingetogen, en daarom juist zo spannend.

Lees hier het interview met Luwten.

Eigenlijk zijn ze zo nieuw niet, de mannen van Bicep. Andy Ferguson en Matt McBriar begonnen pakweg tien jaar geleden al aan hun eerste samenwerking: het weblog Feel My Bicep, waarop voor de liefhebber een goudmijn aan unieke tracks te vinden was. Overdag struinde het duo alle platenzaken af naar obscuur of bijzonder spul, 's nachts zetten ze het online voor alle virtuele crate diggers. Daarmee bouwden ze een aanzienlijke following op, wat weer leidde tot Feel My Bicep-feestjes waar ze zelf achter de draaitafels stonden. Dit jaar brachten ze echter voor het eerst een album vol zelf geproduceerd werk uit. En daarin hoor je al die uren zoek- en luisterwerk terug: Bicep vliegt moeiteloos van house naar techno en trance, met een uitgesproken poppy gevoel voor melodie. Geen wonder dus dat het ramvol stond bij hun show op ADE, en dat 'Glue' het schopte tot 3FM Megahit.

Luister hier de DJ Shortlist van Bicep.

Song van het Jaar 2017

Wat was dé Song van het Jaar 2017? Welk nummer luisterde jij eindeloos op repeat? Welk liedje was het mooist, het meest bijzonder of het moeilijkst te ontwijken? Stem nu op de song die jouw muzikale jaar heeft gemaakt. Stemmen doe je hier!

De top 100 en de winnaar worden bekendgemaakt op het Song van het Jaar festival, op 8 december in TivoliVredenburg. En dat is nog niet alles: er komt ook een hele lading toffe artiesten! Moss, Warhaus, Naaz, Sevn Alias en meer namen zijn al aangekondigd, en er komen er nog meer bij. Wil je erbij zijn? Dat kan! Kaarten kun je hier bestellen.

Song van het Jaar 2017

Wat was dé Song van het Jaar 2017? Welk nummer luisterde jij eindeloos op repeat? Welk liedje was het mooist, het meest bijzonder of het moeilijkst te ontwijken? Stem nu op de song die jouw muzikale jaar heeft gemaakt. Stemmen doe je hier!

De top 100 en de winnaar worden bekendgemaakt op het Song van het Jaar festival, op 8 december in TivoliVredenburg. En dat is nog niet alles: er komt ook een hele lading toffe artiesten! Moss, Warhaus, Naaz, Sevn Alias en meer namen zijn al aangekondigd, en er komen er nog meer bij. Wil je erbij zijn? Dat kan! Kaarten kun je hier bestellen.