Jaaroverzicht 2012: de beste 3voor12 Lokaalberichten

De best bekeken producties van het 15-koppige 3voor12 Lokaalnetwerk

Ingmar Griffioen ,

3voor12 is meer dan een landelijke muziekportal. We koesteren al jaren een 3voor12 Lokaal-netwerk met vertakkingen door het hele land en zijn met vijftien lokaalsites in alle provincies behalve Drenthe actief. Dat lokale netwerk produceert vanuit provincies en steden al sinds medio 2003 een schat aan mooie content, waarvan we je hier per site de beste artikelen van 2012 serveren. Uiteraard met dank aan en bewondering voor de vele Lokaalvrijwilligers!

16 maal op de kaart, 15 maal actief

We kunnen alvast verklappen dat de oudste Lokaalafdeling (3voor12 Den Haag bestaat sinds 1 oktober 2003) nog altijd het best bezocht wordt (en de meeste content produceert) op korte afstand gevolgd door 3voor12 Gelderland, 3voor12 Utrecht en 3voor12 Amsterdam. De andere sites ontlopen elkaar niet veel en weten: op de kaart staan is belangrijker dan winnen. 2012 bracht wel slecht nieuws uit de Brabantse hoofdstad (Den Bosch stopte), maar goed nieuws uit Noord-Holland waar de provinciale tak de wind weer in de zeilen krijgt.

Een volgorde ligt altijd gevoelig, vandaar dat die hieronder alfabetisch is. Dat betekent mazzel hebben voor de hoofdstedelijke afdeling en iets meer scrollen voor de Zuid-Hollandse en Zeeuwse divisies. Veel Lokaalsites hebben ook mooie jaaroverzichten geproduceerd, waarvan je de links hieronder vindt. We wensen je veel leesplezier en een uiterst muzikaal 2013!

3VOOR12 AMSTERDAM
De hoofdstedelijke tak van 3voor12 is waarschijnlijk de meest eigenzinnige; geen andere Lokaalploeg heeft de website en voorpagina zo naar de eigen hand weten te zetten. Daarnaast werkt Amsterdam sinds kort actief samen met, en aan 3voor12 Noord-Holland. De redactie blinkt uit in een complete festivalverslaggeving die vooral op BuitenWesten gestalte kreeg. Dat de Hotpantsparade de meeste bezoekers trok wekt weinig verbazing. Het verslag van Soccerrocker en de bekendmaking van 'de 24-uurs locaties' werden verder bijzonder goed gelezen. 3voor12 Amsterdam was onder meer ook present op:
- Amsterdam Dance Event
- Appelsap
- Bevrijdingsfestival

3VOOR12 BREDA
3voor12 Breda scoort duidelijk met en op de festivals. Vooral Breda Barst domineert deze lijst, maar ook Boogie Down Breda (met Public Enemy) en het PopSport Eindfestival zijn populair. Zeer uitzonderlijk: een interview uit 2009 met Triggerfinger-frontman Ruben Block (op Breda Barst) is beter gelezen dan het huidige festivaldossier of het nieuwsoverzicht! Gelukkig scoort een interview uit 2012 ook prima: dat met de Bredase rapper Fotosynthese.

Lees ook de Bredase eindejaarslijstjes:
Deel 1
Deel 2

3VOOR12 DEN HAAG
3voor12 Den Haag doet het niet voor niks al 9 jaar bijzonder goed, de lokaalsite heeft een fikse trouwe lezersschare opgebouwd door 1. bovenop het nieuws te zitten, 2. verslag te doen van álle relevante Haagsche evenementen en 3. zowat álle Haagse acts te belichten. Hardhitters zijn dan ook de verslaggeving van festivals als Parkpop, Walk The Line, Kaderock, Plein Open en de Haagse Popweek. Op 2 staat een nieuwsbericht over een gewonde stagediver in Paard van Troje en op 3 een Nieuwsflits met o.a. 3FM Awards voor Kane en Armin van Buuren en Werfpop. Ook de recensies van Golden Earring (album) en Coldplay (live op Malieveld) scoorden, evenals divers nieuws over de hete en inmiddels vast schorre Kraaien.

Bekijk zeker ook:
Het jaar 2012 in foto's
Het jaar 2012 in video's
Het jaar 2012 in citaten
Het jaar 2012 in beste Haagse albums
De toffe eindejaarssessies

3VOOR12 EINDHOVEN
Mooi om te zien dat het bestgelezen artikel van 2012 het verslag betreft van de albumpresentatie van Eindhovens trots Fresku. De rapper vroeg in de Effenaar meteen ook zijn Lieke ten huwelijk. Verder veel views voor de verslagen van het uitverkochte Speedfest en het Naked Song Festival (waar Tindersticks opnieuw teleurstelde). De aankondiging van de LP-release en de live-recensie van Orgel Vreten scoren beide opmerkelijk hoog, evenals de bespreking van Sufjan Stevens, Nico Muhly en Bryce Dessner in het Muziekgebouw. Verder veel punten voor de Eindhovense presentaties van Capcap... Cap en Black-Bone ("gooit serieuze steen naar Rockcity troon") en het Distortionfest verslag.

Check ook:
De mooiste muziekmomenten in Eindhoven van 2012

3VOOR12 FRIESLAND
Waldrock mag dan verdwenen zijn; Friesland blijft een metal-lievende provincie zo bewijzen hoge noteringen voor Into The Grave (met een oppermachtig Bolt Thrower), Dokk'em Open Air en de Frisian Hardcore Meeting. Festivals doen het sowieso goed: ook het MadNes Festival op Ameland, Freeze Festival en het Bevrijdingsfestival Fryslan. Opvallend zijn de populariteit van de eigen 'Friese muziekagenda' en het nieuwsbericht over de tweede jeugd van de Leeuwarder discotheek Rock It.
 

3VOOR12 GELDERLAND
3voor12 Arnhem-Nijmegen ging verder als 3voor12 Gelderland en beleefde meteen weer een productief jaar, niet gehinderd door het grote aantal mooie evenementen in de provincie. Zo trokken de-Affaire en Fortarock (Nijmegen), Zwarte Cross en Paaspop Zieuwent (Achterhoek), Gesel XL (Arnhem) en de Popronde (Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn en Wageningen) naast bezoekers ook veel lezers. Opvallende uitschieters zijn het nieuwsbericht over de Gelderse fotograaf Tom Roelofs ('Peeping Tom') die een contract in New York tekent en de speciaal voor de Vierdaagse samengestelde MP3voor12 Gelderland.

Check zeker ook:
Het Jaaroverzicht 2012

3VOOR12 GRONINGEN
3voor12 Groningen zet zich op de cijferkaart met een populaire recensierubriek en met de KopjeK berichtgeving (hoewel de festivalnaam 'Kus Op Je Kut' daar wel eens aan bijgedragen kan hebben). Ook de verslagen van het Paradigm technofestival en het Gideon Music Festival mogen zich in veel belangstelling verheugen. Dat geldt ook voor een fotoreportage van de nieuwe EMG Faktors Cultuurfabriek, de eigen Popup Videorubriek en de Eurosonic/Noorderslag 2012 tips van de redactie. Tijd voor 2013 dus!

3VOOR12 TILBURG
3voor12 Tilburg schreef en schoot zich in de kijker met de twee belangrijkste festivals van de stad: de dossiers van Roadburn en Incubate 2012 trokken veruit het meeste bekijks. Derde is het 'onacceptabele en zeldzaam slechte optreden van Soulja Boy in 013'. Festival Mundial nestelt zich op de vierde positie terwijl het nieuwe Kindergarten festival de hoogste nieuwe binnenkomer is. Ook noteren we opvallende scores voor een recensie van Coevorduh in Cul de Sac, het toch pas recent gepubliceerde interview met Bidi van Drongelen (zijn Bidi Bookings bestaat 10 jaar) en het sterk bedachte item Ode aan de Roadburn vrouw.

3VOOR12 UTRECHT
Utrecht trekt veel bezoek met eigen producties als 3voor12Radio030, de 3voor12 Utrecht Awards en 3voor12 Utrecht Selecteert en dat is knap. Ook festivals als Summer Darkness (mooi dossier!), Into The Woods en Stekkerfest scoren, evenals een bericht over Kyteman in Tivoli. Een fotoverslag van de Elf Fantasy Fair en de afsluiter van het zomerfestivalseizoen (Smeerboel) doen het ook goed.

Check zeker ook de eindejaarsserie met:

- Het jaar in foto's
- Beste Utrechtse releases
- Beste Utrechtse optredens
- Beste Club 3voor12 Utrecht optredens (in video)

3VOOR12 ZEELAND
3voor12 Zeeland zet veel kaarten op het Nederlands-Belgische festival Vestrock in Hulst en dat betaalt zich duidelijk uit in de cijfers. Ook andere festivaldossiers als het Bevrijdingfestival, Hrieps ('biergooifeestje in Grijpskerke'), Klomppop en het eigen 3voor12 Zeeland Festival doen het goed. Verder zien we als uitschieters het mooie interview met Broeder Dieleman (release op Beep! Beep! en na Le Guess Who? ook op Noorderslag te zien) en de Eddy Christiani Award voor George Kooymans.

Check zeker ook:
- Het jaaroverzicht
- Jaarlijstjes van beste concerten
 

3VOOR12 ZUID-HOLLAND
3voor12 Rotterdam-Drechtsteden startte dit jaar door als 3voor12 Zuid-Holland (zonder daarbij Den Haag te annexeren overigens) en wist de positie in de Lokaal-subtop te consolideren met onder meer de Metropolis Festival 2012 en Buma Rotterdam Beats-verslaggeving. Ook niet voor niks gesignaleerd: het jonge talent tijdens de High School Music Competition, de Broederliefde (releaseparty) in Waterfront en de 'Georganiseerde Chaos' van NoizBoiz in Perron. Daarnaast zien we een mooie balans tussen oud (Face Tomorrow afscheid in Rotown) en nieuw: Grote Prijs-finalist, State Award-winnaar en nieuwste Top Notch-aanwinst Ronnie Flex stelt zich voor.

Pak deze er ook even bij:
- Het beste van 2012