MadNes: van strandfeest tot festival

'Sommige mensen denken dat het een eiland is voor bejaarden en kinderen'

Alwin Sinnema ,

Werd Sneek tijdens de Sneekweek al overspoeld door zeiljongeren uit het Westen, nu is er ook op Ameland tijdens het MadNes Festival elk jaar een toestroom van studenten en surfers uit Amsterdam, Delft en Den Haag. Zij verruilen even het strand van Bloemendaal en het Museumplein voor het zand van Ameland. Organisator Symen Verbruggen vertelt hoe een idee voor een leuk strandfeestje is uitgegroeid tot een heus festival.

Het MadNes Festival vindt elk jaar plaats op het strand van Nes bij het paviljoen de Buren van Nes. 'Mad' staat voor een hoop gekkigheid, de band Madness en 'Nes' als vanzelfsprekend voor het strand. Het begon allemaal toen vier jonge gasten, allen werkzaam als strandwachter op Ameland, zich bedachten dat het wellicht een vet idee was om eens iets te organiseren. Het doel was om muziek met surfen te combineren. De vraag om een festival te mogen organiseren werd gesteld aan Floris Oud, eigenaar van het strand. De strandbaas wilde wel voor de tent en de bar zorgen en de vrienden konden vanaf dat moment echt met hun ideeën aan de slag.

Dit jaar viert MadNes alweer haar vijfjarige jubileum. Reden genoeg voor organisator Symen Verbruggen om groots uit te pakken. “Op sport- en muzikaal gebied hebben we goede toevoegingen dit jaar. Dit kun je zien aan de line-up, met onder andere Kees van Hondt en Jaya the Cat, een reggae/ska/punk rock band uit Amsterdam die al eerder bij ons heeft gespeeld.  Daarnaast hebben we een BMX-show, kan men longboarden, skimboarden, dansjoggen en nog veel meer. Als surprise-act is er een gospelkoor op de zondag. Ieder jaar proberen we weer een beetje uit te breiden en ik denk dat we het dit jaar ook weer goed gedaan hebben.” 

Er is in de loop van de jaren nogal wat veranderd. “Het is in het eerste jaar begonnen met rond de vijf à zeshonderd bezoekers. We gingen van start met een klein buitenpodium dat wel iets weg had van een feesttent. Vorig jaar is er een nieuw podium bijgekomen, de Greenstage. Dit is een akoestisch podium waar vooral de rustige optredens plaatsvinden. Wij proberen om er ieder jaar een mooier feestje van te maken. Met een hoop gekke programmaonderdelen waarvan de festivalbezoeker denkt: 'Wat hebben ze nu in hemelsnaam weer verzonnen?!' Het is ons doel om onszelf elk jaar te vernieuwen en datgene te bieden wat niemand verwacht.”

Ieder jaar komen er meer bezoekers bij, maar de gemoedelijke insteek van het eerste jaar is er nog steeds: de sfeer van een paar vrienden bij elkaar die samen een goed feestje bouwen. Het begon met surfen, skateboarden en muziek. Nu is het aantal sporten al verdubbeld. “Ik ben zelf sinds dit jaar vol actief in de organisatie, maar ik weet dat het in het eerste jaar best wel moeilijk was om alles op te zetten. Toen moest er ook het nodige geld bijgelegd worden, maar dat is inmiddels wel terugverdiend,” legt Symen uit. “We vinden het nog steeds een wonder dat we met het maken van wilde plannen, af en toe vergaderen en het versturen van een heleboel mailtjes een festival hebben neergezet waar iedereen nog steeds rete-enthousiast over is."

Het succes van het festival zit 'm volgens Symen in de veelzijdigheid ervan. “Het leuke van MadNes is de combinatie: het ene moment ben je aan het sporten, golfsurfen en skateboarden en het andere moment kun je bij een bandje helemaal los gaan.” Het MadNes Festival is dan ook meer dan het zoveelste muziekfestival. “Eerst was het hoofddoel van het festival surfen, skaten en muziek met een aantal clinics. En daar is in de loop van de jaren steeds meer bijgekomen. De bezoeker een unieke ervaring meegeven staat steeds centraal.”

Ondanks de veelzijdigheid van het festival blijft de muziekprogrammering wel degelijk een belangrijk onderdeel van het weekend. Volgens Symen maakt de muziek uiteindelijk het feest. “We hebben veel verschillende genres en bands. Ska-bands, reggea, punk en rock & roll, en daarnaast dj’s die techno en electro draaien. Een belangrijk criterium voor de bands is dat zij het publiek kunnen laten dansen. Daarnaast moet de muziek goed bij het strandgevoel passen. De middag is akoestisch en rustig, de avond juist energiek en een groot feest met verschillende dj’s. We trekken de stekker eruit om 3:00 uur ‘s nachts, maar op de camping zijn er festivalgangers die nog tot in de late uurtjes flink doorfeesten.”
 
Ook de Friese popscene is tijdens het MadNes Festival vertegenwoordigd. Mr. Midje, singer-songwriter uit Drachten, heeft verleden jaar op MadNes gestaan. “Dit kwam toevallig zo ter sprake, omdat zijn broer ons destijds heeft geholpen met het klussen en opbouwen van het festival. Na het beluisteren van de muziek dachten we: 'Die moeten we hebben!' We hebben ons eigen blokkenschema en bekijken zelf welke genres we erop willen hebben. We vragen veel rond en krijgen tips. Dan gaan we met z’n allen, onder het genot van een biertje, alles beluisteren en beslissen we wie er komt optreden.”

Het MadNes Festival is met name erg populair buiten Friesland. De meeste bezoekers komen uit de omgeving van Amsterdam, Delft en Den Haag. “Dat  komt doordat wij er als organisatie vandaan komen; bovendien zitten er daar veel surfverenigingen. Maar de laatste jaren zien we dat het festival ook in het Noorden populairder wordt. We proberen om Ameland meer op de kaart te zetten. Sommige mensen denken dat het een eiland is voor bejaarden en kinderen. Ik denk dat sommige jongeren niet het idee hebben dat er iets te beleven valt op Ameland, dus het is mooi om met het festival het tegendeel te bewijzen.”

MadNes Festival is van 29 juni tot en met 1 juli op het goudgele strand van Ameland. Op het programma staan onder andere Kees van Hondt, Convoi Exceptional en L.T.S.