De 20 beste concerten van 2014 De 20 beste concerten van 2014

Live jaarlijst 2014 deel 1

, Redactie 3voor12/Zeeland

De 20 beste concerten van 2014

Live jaarlijst 2014 deel 1

Redactie 3voor12/Zeeland ,

Het jaar is ten einde, een mooi moment om terug te blikken. Wat waren de meest interessante, leuke, ontroerende concerten van het afgelopen jaar. In de top 3 staat lokale stoner, Vlaamse rock en explosieve polka-dubstep. Bekijk de volledige top 20 volgens de redactie hieronder.

1 Swamp Machine – The Lane, Oostburg en Brogum, Zierikzee
Deze Zeeuwse Stonerrockers presteren hun debuut-album in maart. Het trio geeft een masterclass stoner-psychidelica in het knusse zaaltje van The Lane. Fijn dat deze mannen Zeeland op de kaart hebben gezet als het gaat om bands in dit genre. Jammer dat ze er mee gestopt zijn. Dit vat was no lang niet leeg naar mijn smaak. Ook in Zierikzee speelt de geoliede machine beukend en zwoegend de set af. Heerlijke riffs en psychedelische klanken en Brogum gaat heerlijk los.
2 Triggerfinger – ’t Beest, Goes
De koning van de Belgische popmuziek doet Zeeland aan. ’T Beest is afgeladen vol maar de sfeer is prima. Triggerfinger heerst op alle fronten. Fijn om zo’n grote band ook eens in een kleine zaal te zien. Een fijn buitenkansje.  
3 Knarsetand - De Spot, Middelburg
Een explosie aan polka-dubstep. In 't Beest stralen de bandleden energie uit en dat werkt erg aanstekelijk. Ook de combinatie van muziekstijlen, hun verscheidene instrumenten en electronica maakt het geheel tot één grote verrassing. De Spot beleefde de meest zweterige avond in de historie van zweterige avonden in de Spot. Fan-tas-tic night.
4 Navarone – Gebouw-T, Bergen op Zoom
Navarone kwam, zag en overwon! Mindblowing, Led Zeppelin meets Aerosmith, en dan nog gewoon uit Nederland ook! Gebouw-T kreeg een optreden voor zijn kiezen die het pand uit zijn voegen liet barsten. Met snoeiharde gitaren en een frontman die de vloer laat krullen door zijn stembereik laat Navarone zijn kanonnen bulderen deze avond. 
5 Intergalactic Lovers in Gebouw-T, Bergen op Zoom
Je kan er blind op vertrouwen dat je bij Intergalactic Lovers een parel van een optreden voorgeschoteld krijgt, en toch wordt je elke keer weer verrast. Elk bandlid is een genot om te zien spelen, daar waar ze op het podium nog beter uit de verf komen dan op de toch briljante platen.
6 Moss in Gebouw-t, Bergen op Zoom
Moss, met Zeeuwse frontman Marien Dorleyn. Maar liefst twee uur houden ze het vol, waaronder een lange toegift met veel improvisatie en (de album titel eer aan doend) ruis, het publiek wat overdonderd achter latend. Morgen gelijk die plaat nog maar eens opzetten.
7 Bettie Serveert in 't Beest, Goes
Een dubbelconcert van Hallo Venray en Bettie Serveert. Beide bands zijn doorgebroken in de jaren 90. Vanavond laten ze zien dat ze het nog hebben. Naar ons idee Bettie Serveert nog iets beter dan Hallo Venray.
8 Tellurion in The Lane, Oostburg
Op de Oostburgse Burgfest-avond sluit Tellurion af. Ze presenteren hun debuutalbum en doen dat buitengewoon goed. Alles klopt deze avond. De zaal zit vol en gaat uit z’n dak. De band is super strak en in topvorm. Een beter begin van het jaar kan je, je haast niet wensen. Wat een show!
9 Marike Jager in de Engelse Kerk, Middelburg
Klein en intiem. In een kerk, op houten bankjes, met alleen een gitaar en piano. Een dame die een verhaal vertelt over haar tuin en andere belevenissen.  
10 Typhoon in De Spot, Middelburg
De zaal springt van links naar rechts, omhoog en omlaag. Er hangt een sfeer, waarbij niks moet. Je kan gewoon jezelf zijn en luisteren naar de muziek van Typhoon en zijn band.
11 Anneke van Giersbergen in ’t Beest, Goes
Een bijzonder verjaardagsfeestje van Anneke in ‘t Beest. Met volle teugen genieten van deze innemende zangeres met haar ontwapende lach. Met een kwinkslag flirt en kletst ze met het publiek en ondertussen laat ze horen waarom ze tot de beste zangeressen van Nederland behoort.
12 The Afterveins in Brogum, Zierikzee
De band mag je best vergelijken met stadsgenoten Rats of Rafts. Beide bands hebben de bijzondere eigenschap de luisteraar een nummer in te trekken. De songs bouwen de spanning langzaam op en laten je daarna niet meer los. Naar het einde toe, explodeert alles in een heftige climax.
13 Gregory Page in de Kloveniersdoelen, Middelburg
Ongelooflijk charismatische verhalenverteller à la Cash en Dylan. Met warme stem en zacht gitaarspel. Je waant je helemaal in de jaren dertig met Mr. Page.
14 Oscar Redwood in Club 26, Schoondijke
Dat bandcompetitie Steenworp soms pareltjes in huis heeft was al bekend. Als zo’n parel dan gewoon een dorp verder woont is het helemaal mooi. Zeeuws-Vlaming Oscar Redwood maakt ongepolijste, eerlijke singer-songwriter pop. Hij doet dat op zijn eigen manier, zonder franje maar met veel gevoel. Erg mooi.  
15 June Noa in 't Beest, Goes
June Noa (pseudoniem van Patricia Wunnink) geeft van begin tot eind een indrukwekkend optreden. Energiek en meeslepend met een goede band. Samen met June Noa brengen ze een set vol funk, soul en blues; alles met een dikke Motown sound.  
16 Gabriel Rios in Gebouw-T, Bergen op Zoom
Gabriel Rios heeft in New York aan een nieuw album gewerkt en wilde dat graag aan Bergen op Zoom laten horen. Begeleid door celliste en contrabas blijken 3 muzikanten genoeg te zijn om een zaal muisstil te krijgen. In een van de intiemste concerten van 2014, waar zelfs het kraken van de deur tot overlast zorgde, waande je je heel even in de donkere, authentieke straatjes van San Juan, Puerto Rico.
17 Jett Rebel in Gebouw-T, Bergen op Zoom
2014 is het jaar van Jett Rebel. Na een kneiter van een album mag hij zijn Tour d’Amour aftrappen in een uitverkocht Gebouw T. In meer dan 2 uur zet hij een performance neer van buitenaardse proporties. Met een goed gevulde kledingkast en fantastische band laat hij zien over wat voor enorm talent hij beschikt.
18 Benjamin Herman in Gebouw-T, Bergen op Zoom
Zinderend optreden met twee jazz giganten, saxofonist Benjamin Herman en het jazz-talent Daniel von Piekartz. Met een uitvoering van ‘Lilac Wine’ waar de rillingen van over je rug lopen. Er kwamen veel bijzondere nummers voorbij en de gezellige sfeer zorgde voor een heel ontspannen avond.
19 Onheil in Bar American, Middelburg
Een avond metal in Middelburg. De trash/black metal van dit gezelschap uit Dordrecht blijkt lichter verteerbaar dan de bandnaam in eerste instantie doet vermoeden. Lekker melodieus ook met drie gitaren naast elkaar.  
20 Tributebands in Gebouw-T, Bergen op Zoom
Als muziekliefhebber gaan we natuurlijk zo veel mogelijk voor het origineel. Johnny Cash zullen we nooit meer live zien. Gelukkig hebben we de Def Americans. Deze tributeband was muzikaal erg goed.
Nog helemaal in leven is Rammstein. Net iets te groot voor Gebouw-T, dus hebben we Feuerengel. De show was, zoals je verwacht in een Ziggo Dome of Ahoy. Een exacte kopie van Rammstein concerten, compleet met vuur, een volledig opgebouwd podium en lichteffecten.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland