Terug in de tijd met Def Americans

Een Johnny Cash-tribute in Gebouw-T

Tekst: Joyce de Nijs, Foto’s: Ben Willemsen ,

Def Americans is een Johnny Cash-tributeband uit Eindhoven. De band ontleent zijn naam aan het label waarop de legendarische countryzanger zijn laatste album opnam (Def Jam records/American recordings). Sinds 2007 speelt de band op vele podia en festivals in Nederland, België en Duitsland. Op dit moment trekken de muzikanten rond met hun ‘Cash Club Tour’ en doen vanavond poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom aan.

Terwijl de bandleden zich nog voorbereiden, draait een dj de zaal alvast warm met swingende rock-’n-roll- en country. De zaal loopt goed vol. Tegen het moment dat de band moet beginnen wordt zelfs het balkon geopend. Veel jongeren zijn op dit optreden afgekomen, maar ook de wat oudere garde is vanavond vertegenwoordigd.
 

Authentieke sfeer

Def Americans opent met ‘Man In Black’, het lijflied van Cash. Zanger Elco Weitering staat met zijn zwart pak geheel in stijl gekleed op het podium. De sfeer zit er meteen goed in. Op het derde nummer ‘One Piece At A Time’ oftewel ‘The Cadillac Song’ is het ijs gebroken en gaat het publiek los. Er wordt gedanst en meegezongen. Ook de bandleden staan met een smile van oor tot oor te spelen. De visuals op het scherm achter de bandleden, die wat zwart/wit foto’s en filmpjes van June Carter en Johnny Cash vertonen, maken de sfeer authentiek.

Cash blijft raken

Ook al is dit een doorgewinterde band, de mannen spelen niet op routine. Er blijft gevoel en dynamiek in het spel. Bassist Berry Kok speelt zowel op contrabas als elektrisch. Hij wisselt even van plaats met pianist Arno Landsbergen om een nummer op steel guitar te spelen. Na een aantal nummers betreedt zangeres Kim ‘Carter’ Woltering het podium en zingt mee in het duet ’If I Were A Carpenter’.

Na de eerste set van bijna een uur hebben de bandleden een korte pauze, waarna ze het enthousiaste publiek nog eens trakteren op de betere songs van Cash. Natuurlijk mogen daar de nummers als ‘A Boy Named Sue’ en ‘Ring Of Fire’ niet bij ontbreken. Zangeres Kim geeft tegen het einde van het optreden een prima solo op mondharmonica. Hoe vaak ook gehoord en gespeeld, de muziek van Cash blijft raken. Def Americans weet dat gevoel perfect over te brengen en zorgt hiermee voor een bijzondere avond.