Steenworp in Schoondijke kent Belgische winnaar

Publieksprijs tweede voorronde naar Oscar Redwood

Gijs Kamphuis ,

De Belgische rockband Red Star Line heeft zaterdag de tweede voorronde van bandcompetitie Steenworp gewonnen. De groep was volgens de jury de beste van de deelnemende acts. West Zeeuws-Vlaming Oscar Redwood won in Schoondijke de publieksprijs. The Venues waren de special act in jeugdsoos Club 26

Liefst vijf acts doen mee aan de tweede voorronde van Steenworp. In Club 26 te Schoondijke waren er voor aanvang behoorlijk wat strak gespannen gezichten te zien. Zenuwen alom bij de deelnemers en opnieuw een zware taak voor de jury om een finalist aan te wijzen. De latere winnaar, Red Star Line, mag het bal ook openen. De rockers uit Wontergem zijn beïnvloed door bands als The Doors en Deep Purlpe en hebben een zanger die klinkt als The National. De zes Belgen kunnen wel musiceren maar zijn nog wat te braaf om echt te knallen. Dat de jury ze als winnaar aanwijst heeft vooral te maken met het feit dat er echt een band staat die weet wat ze wil.  
 
Ook Oscar Redwood weet wat hij wil. Gewoon mooie liedjes maken. Zonder opsmuk zonder franjes. Rauwe singer-songwriter tokkels, recht uit zijn hart. De inwoner van Oostburg die eigenlijk Oscar Leeuw heet, heeft veel fans meegenomen die hem tussen de nummers door hartstochtelijk aanmoedigen. De nummers die hij speelt draagt hij allemaal op aan zijn kameraad David, maar de klasse die hij toont is voor heel de zaal.  
 
Silence uit Middelburg heeft in Vera Veldhuizen een goede frontvrouw die zich durft te uiten. Dat het zestal eigenzinnig wil zijn blijkt uit de harp die ze hebben meegenomen. Jammer dat dit instrument maar heel even gebruikt wordt en nog amper hoorbaar is. Het is een sterke troef. Verder is de band nog erg zoekende, zo is ook de jury van mening. Er mag meer overtuiging in het verder leuke optreden.  
 
Ook van ‘de overkant’ komt Kimberly Riemens, kortweg Kimberly. Deze charmante dame die zichzelf begeleidt op gitaar heeft er voor gekozen alleen covers te brengen. Een gewaagde keuze die wel goed uitpakt. Al zijn zeker in het begin van het optreden de zenuwen goed hoorbaar. Maar met ‘Roar’ van Katy Perry sluit ze alsnog toch leuk en goed af. De indierockers van Square Four mogen als laatste hun kunsten vertonen. Een set met veel afwisseling en behoorlijk sterke nummers, zo is het oordeel van de jury. Nog niet voldoende potentie om te winnen. Maar wie weet een volgende keer. De band doet ook mee aan Regioruis. De muzikaliteit is er wel, misschien hebben ze in die competitie meer geluk. 
De avond wordt afgesloten door The Venues. Ooit deden ze zelf mee met Steenworp. Nu laten ze horen aan de deelnemers hoe het moet. Het kan snel gaan met een getalenteerde band. Wie weet staat een van de finalisten van dit jaar de volgende editie als special act op de flyer. 
 
De volgende voorronde van Steenworp is 8 maart in jongerencentrum Komma in Hulst.