Anneke van Giersbergen viert verjaardag in ‘t Beest

Verrassend veelzijdig duo Pil & Bue raakt

Tekst: Joyce de Nijs, Foto’s: Ben Willemsen ,

Het Noorse Pil & Bue (Pijl & Boog) opent de avond. Dit duo bestaat uit een drummer en zanger/gitarist die samen een geluid produceren als volledige band. Vorig jaar februari stonden de twee muzikanten voor het eerst samen op het podium en in oktober van datzelfde jaar brachten zij hun debuutalbum ‘Push Start Button’ uit.

Vooral de drummer is een lust voor het oog. Hij drumt met zijn hele lichaam en slaat er geweldig op los met ingewikkelde riffs en bijzondere partijen. De zanger/gitarist heeft een mooie volle en heldere, soms zelfs vrij hoge, stem die een beetje doet denken aan Sting en Fish (de eerste zanger van Marillion). Zijn gitaarspel is geraffineerd, zowel in de melodie als in de baslijnen.
 
Samen raken ze het publiek met afwisselende nummers, die veel kracht maar ook veel emoties bevatten. Al met al, brengt dit verrassend voorprogramma een knappe dynamiek en een stevige sound.
 
Minder mystiek
Anneke van Giersbergen, vooral bekend als zangeres en frontvrouw van The Gathering, treedt sinds 2007 solo op. Met haar stemgeluid zet zij de stijl van The Gathering wel enigszins voort. Toch maakt ze met haar eigen band wat meer ‘mainstream’ muziek. Nog steeds hebben de nummers veel energie en zitten ze strak in elkaar, maar vergeleken met haar oudere werk is het net wat oppervlakkiger geworden. De stijl kun je misschien het beste omschrijven als pop/rock met wat metal-invloeden. Het diepe mystieke is er dus een beetje uit.
 
Toch wordt er vanavond een sterk optreden gegeven. Van Giersbergen viert hier in Goes haar 41e verjaardag, zo blijkt wanneer ze plotseling wordt getrakteerd op een ‘Happy Birthday’ van Stevie Wonder door haar bandleden. Als haar band zonder haar medeweten inzet, kijkt ze wat benauwd achterom, maar zodra de toetseniste de tekst begint, is ze blij verrast. De zaal ziet hier ook de humor van in en zingt vrolijk mee.
 
Als kleine bijzonderheid speelt zij samen met de zanger/gitarist van Pil & Bue een duet, één van zijn nummers. Uiteindelijk sluit ze haar optreden af met ‘Leaves’. Kortom, het was een lekker avondje stevige rock, waar het publiek met volle teugen van genoten heeft.