Jett Rebel buitenaards buiten zijn boekje

Supertalent overmeestert Gebouw-T

tekst: Rob Oudesluijs ,

Na 61 festivaloptredens en twee weken na de release van zijn album Hits for Kids is Gebouw-T het podium voor de aftrap van zijn Tour d ‘Amour. De afgelopen dagen heeft Jett Rebel en zijn band Gebouw-T overgenomen ter voorbereiding van hun tour die deze vrijdagavond begint. Een frissere band kun je niet treffen.

'He’s A Rebel' van The Crystals klinkt uit de speakers als even na negenen het licht in de zaal uitgaat, de neonletters aanschieten en de band het podium betreedt. Jett Rebel volgt snel. Vandaag voorzien van goudkleurige nagellak en een zwart witte outfit. Meteen wordt er afgetrapt met ‘Pineapple Morning’, de eerste single van Rebel’s tweede album Hits voor Kids.  
 
De band gaat in hoog tempo door de eerste nummers heen, de uitverkochte zaal luistert aandachtig en knikt voorzichtig mee. Alle ogen in de zaal zijn vanavond op Jett Rebel gericht. Iedere beweging wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Ook zijn bandleden verliezen hem niet uit het oog. Met zijn snelle tempowisselingen, aangegeven door korte handgebaren, is dan ook een opperste concentratie nodig. Het lijkt allemaal zeer vlot en op de automatische piloot te gaan totdat na zo’n 20 minuten de kloof tussen publiek en podium wreed verbroken wordt. Tijdens ‘On Top Of The World’ grijpt hij het publiek met een luide aanmoediging naar zich toe en sleurt het mee in zijn liefdestocht. Artiest en publiek hebben elkaar gevonden. Wat volgt is een show die de omvang van Gebouw-T overstijgt. Het extravagante showmannetje heeft iedereen in zijn zak, Jett Rebel heeft de leiding vanavond.  
 
De muziek van Jett Rebel onderscheidt zich door de enorme variatie van stijlen en invloeden, onder andere bij ‘Mary Ann’ is dit duidelijk hoorbaar. Wat begint als een mierzoet aanzoek met strawberry tea eindigt in een stevig rockduel met uitbundige solo’s. Diversiteit in alle facetten is Jett Rebel niet vreemd. Bij het hypnotiserende basloopje van ‘Tyrannosaurus Rex’ laat de ice cold killer zijn gladde moves zien. Het ene moment een verlegen jongetje het volgende een motoriekloze dronkaard zwalkend over het podium. Als daarna de eerste tonen van ‘Louise’ hoorbaar zijn is het vooral de voorste rij jonge meisjes dat van zich laat horen. Rebel geniet hier zichtbaar van en stelt dit moment dan ook wat langer uit. Halverwege het nummer haalt hij een van zijn achtergrondzangeressen naar voren en wat ontaardt is een fel duet a la 'Paradise By The Dashboard Light'.  
 
Jett Rebel zou Jett Rebel niet zijn als hij tussendoor eens van outfit verandert. Meermaals laat hij zijn bandleden wachten om vervolgens met een nieuwe outfit het publiek te laten gniffelen. Het ene moment in zijn welbekende tuinbroek het volgende in een leren motorvest met rode zonnehoed. Dat ook rustige nummers goed uit de verf komen bevestigd hij al zittend achter zijn piano omringd door zijn bandleden met ‘Hurts So Nice’. Nog intiemer wordt het als hij alleen op het podium zijn liefdesverwensingen krijst over zijn kleine tijdens ‘Baby’. Na bijna 1,5 uur lijkt er dan toch een einde te komen aan deze avond. “Maar we gaan nog lang niet naar huis” klinkt het van achter zijn rode zonnebril. Wat volgt is een versie van ‘Tonight’ waarbij het lijkt alsof Prince en Lenny Kravitz de jonge songwriter voor 20 minuten hebben overgenomen. Als vervolgens het complete team Rebel zich achter hem verzamelt wordt de avond besloten met een a-capella versie van “Harmony’. In dit spektakel van meer dan 2 uur laat hij Bergen op Zoom meegenieten van zijn ongelooflijke talent, een talent dat meesterlijk wordt versterkt door zijn fantastische band. Jett Rebel is on top of the World.