Benjamin Herman zinderend in Gebouw-T

Fraaie rol voor Daniel von Piekartz

Tekst en foto's: Ben Willemsen ,

Gebouw-T in Bergen op Zoom is vanavond voor de gelegenheid omgetoverd tot een jazzclub. Tijdens deze semi-seated show staan vooraan tafels en stoelen en is de bar in de zaal tijdens het optreden gesloten. Saxofonist Benjamin Herman zal zijn show ongetwijfeld opbouwen naar een geweldige climax. De 3voor12 Zeeland redactie is benieuwd wat de jonge zanger/pianist Daniel von Piekartz vanavond laat zien en of hij werkelijk tot hét jazz-talent van Nederland gerekend kan worden.

The Red Dice Jazzband

The Red Dice Jazzband opent de avond met een swingende show van oude en moderne jazz. Het moderne zit hem ook in het gebruik van iPads door de bandleden (om de muziek van af te lezen?) Met Cathelijn Wanrooij heeft de band een dijk van een zangeres in de gelederen. De band speelt niet alleen een mooie afwisselende set meer heeft ook aandacht voor detail. Kleding en schoenen zijn helemaal op elkaar afgestemd, muzikaal en qua stijl. Ook de rest van de band bestaat uit prima muzikanten. Heerlijk begin van deze avond. 

The Benjamin Herman show

De sympathieke Benjamin Herman loopt strak in pak het podium op, gevolgd door zijn bandleden Ernst Glerum en Joost Patocka. Daniel von Peikartz neemt plaats achter de piano en de eerste saxofoontonen zwellen aan. De altsaxofonist neemt duidelijk de hoofdrol op zich en praat de nummers zo nu en dan luchtig aan elkaar. Dat neemt niet weg dat alle muzikanten meerdere malen de gelegenheid krijgen hun talenten te laten horen. Dit gebeurt onder een goedkeurende blik van Herman die aan de zijkant toekijkt op deze momenten. Heerlijke improvisaties van de bassist en prachtig opzwepende drumritmes.

Muisstil

Een bijzondere rol is weggelegd voor het jonge talent Daniel von Piekartz. Herman en von Piekartz ontmoeten elkaar tijdens een jamsessie in sociëteit De Kring. Een bijzondere samenwerking tussen de twee ontstond vervolgens op het album 'Trouble', waar vanavond verschillende nummers van gespeeld worden.

De charismatische zanger/pianist steelt op momenten toch echt de show. Een prachtige stem die met vlagen doet denken aan Jamie Cullum, Prince en Jeff Buckley, zonder zijn eigen identiteit te verliezen. Hij krijgt de zaal zelfs muisstil tijdens een waanzinnige uitvoering van 'Lilac Wine' (James Shelton) dat halverwege het nummer uitgebouwd wordt naar een enerverende improvisatie. Het is het mooiste moment van de avond.  


Geen moment verveling


De clubtour is halverwege en Benjamin Herman en Daniel von Piekartz overtuigen zonder moeite in dit zinderend optreden. Het is niet moeilijk te zien dat de mannen zichtbaar genieten. De muziek stroomt door de aderen van dit kwartet. Door het overleg op het podium over welk nummer gespeeld gaat worden, krijg je het gevoel dat dit optreden een grote improvisatie is. Dat past natuurlijk helemaal in de jazz. Geen moment verveelt het en er is continue een muzikale spanning.