De 15 beste festivalacts van 2014

Live jaarlijst 2014 deel 2

redactie 3voor12 Zeeland ,

Het Zeeuwse festivalseizoen zit erop. Nu de eerste tekenen van de herfst verschijnen, is het moment aangekomen om terug te blikken. De ‘hipster met die enorme bril’ blijkt tijdens Vestrock de meeste indruk te hebben gemaakt, met White Lies op de hielen. Bijzondere optredens op wat kleinere festivals zijn niet onopgemerkt gebleven: Clean Pete tijdens de Pastorale Nisse en Customs op Weitjerock. Bekijk de volledige top 15 volgens de redactie hieronder.

1 Blaudzun op Vestrock en het Nazomerfestival Zeeland
Waanzinnig optreden en perfecte live performance van 'die hipster met die enorme bril', zoals het publiek over Blaudzun denkt. De zon gaat onder, Vestrock zingt ‘Solar’ en we zien Blaudzun een van zijn gitaren in euforie op de grond kapot gooien. Ook aan de andere kant van de Westerschelde op het Middelburgse Abdijplein bewijst hij zich deze zomer.
2 White Lies op Vestrock
Menig Vestrocker zal het de komende edities nog hebben over dit optreden. Een tegenvallend tweede album en een stadionrock gevuld derde album zorgt vooraf voor een twijfelaar. Gaat dat wel wat worden? De Britten leveren een steengoed optreden af dat helemaal klopt: lasers en megaballonnen tijdens ‘Bigger Than Us’. De band heeft het duidelijk naar zijn zin. De beste afsluiter van Vestrock.
3 Flying Horseman op Klomppop
De vreemde eend in de bijt op Klomppop. Heel even was het vrezen of er wel volk in de tent zou komen, maar Klomppop is ontzettend enthousiast over deze Belgen. Het wordt even een uurtje ver van de aarde zweven. De dik verdiende toegift maakt het de beste Klomppop-act van 2014.
4 The Levellers op Graauwrock
Een legendarische band op een minifestival is sowieso bijzonder. Gelukkig heeft de band in de loop van de jaren niks aan power verloren.
5 Clean Pete op de Pastorale Nisse
Voor de jongeren in het publiek de bekendste act. De humoristische teksten, begeleidt door Anne Soldaat, maken de zonsondergang een klein beetje magisch. Het keetconcert mag het tofste keetconcert van dit jaar genoemd worden.
6 Vestrock Allstars op Vestrock
De natte droom van de doorgewinterde Vestrocker: Guild of Stags, Torre Florim, Douwe Bob, Linda van Leeuwen en dat op één podium! Coverfeest met Led Zeppelin, Foo Fighters, The Prodigy en ZZ en de Maskers.
7 Lonely the Brave op Vestrock
De stevige rockmuziek met prachtige hooks in combinatie met de gebroken, meeslepende stem van de zanger doet het erg goed op Vestrock. Overweldigend goed. Lonely The Brave heeft mooi materiaal geschreven en brengt de muziek met energie.
8 Birth of Joy op het Bevrijdingsfestival Zeeland
Een ontketent Birth of Joy zet een vlammend optreden neer. De mannen bouwen de show op naar steeds meer energie met stevige dansbare psychedelische nummers, waar naar het einde van de set steeds meer geïmproviseerd wordt.
9 Town of Saints op Klomppop en Vestrock
Een veel te vroeg geprogrammeerd folkfeestje op de mainstage van zowel Klomppop en Vestrock. Als we moeten kiezen dan gaan we voor het optreden in de intiemere Klomppoptent. De zanger die nog met gitaar en al het publiek in springt zorgde voor de eerste beweging in het publiek.
10 Sarah Devreese op het Lazy Sunday Festival Retranchement
Gewapend met slechts een akoestisch gitaar en een prachtige stem, zong deze jonge Vlaamse singer-songwriter haar liedjes in de muziektent van Retranchement. Betoverend mooi, in al z’n eenvoud.
11 Customs op Weitjerock
Customs deed alles goed op de Weitjerock stage. De toeschouwers werden niet teleurgesteld. Deze Belgen krijgen als eerste act de voetjes echt van de vloer tijdens hun set. Knap en gewoon muzikaal erg goed. 
12 The Grand Astoria op Massafest Oostburg
Het Russische The Grand Astoria is de verrassing van het festival. Het trio roert wat hardrock en punk door hun psychedelica-pap waardoor de nummers verassend fris en relatief luchtig blijven. Deze Oost-Europeanen hebben niets te verliezen en spelen ook zo: ongedwongen alles geven. Zieltjes winnen dat is wat ze willen. Dat is gelukt.
13 Eveline Vroonland op Nazomer Festival
Ondanks dat ze in haar eentje op het podium staat, zet zij een geweldige show neer en neemt ze je mee in haar melodieuze liedjes. 
14 Phronesis op het Jazzfestival Middelburg
Dit Brits/Scandinavisch jazz-trio gaf op de eerste festivaldag van het Jazzfestival Middelburg een waanzinnig goed optreden op het Abdijplein. Elk nummer werd overtuigend goed gebracht, en was ondanks het virtuoze spel van de drummer, makkelijk te volgen.
15 Douwe Dijkstra en de Sneue Vertoning op de Dag van de Dag
Op geniale wijze combineert het duo muziek, cabaret en straattheater. Ze spelen hits als 'Klaas Bauke is dood' en 'Buurman Bouke' een lied over bovenbuurman Bouke die al drie weken dood is en door het plafond begint te druppen. Op het podium staan de twee gekleed als lijkbezorger, de doodskist staat achter het podium. Vooraan staat de koffie en cake gereed. Tijdens de Dag van de Dag wordt de Pottenmarkt gevuld met huilende mensen, niet vanwege de dood van Bauke en Bouke, maar om het hilarische optreden van dit duo.