Typhoon is “keizer, koning en motherfucking admiraal” in uitverkochte Spot

Pure vreugde raast door een uitzinnig publiek

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Joris van Moort ,

De afgelopen maanden kon je niet om Typhoon heen. Hij scoorde een hit met ‘Zandloper’, een Radio 6 Award voor Beste Live Act en een 3voor12 Award voor album van het jaar. Lobi da Basi komt binnen op nummer vier in de nieuwe Vinyl Top 50. En dan is zijn tour nog maar net begonnen als hij als een orkaan door Middelburg stormt.

Freez & A.R.T. opent de avond en haalt de mensen van de bar naar het podium. De toetsenisten laat de vocoders overuren draaien, droppen de beats en Freez zelf laat zien dat hij beschikt over een aardig staaltje songwriting. Zijn houding op het podium wisselt sterk tussen zeker en onzeker, maar naarmate het optreden vordert, eet het publiek uit zijn hand en gaat ook Freez zelf uit zijn dak. Zeker geen slecht optreden van de rapper uit de Fakkelteitgroep.

Na een lange pauze tussen de optredens door is het tijd voor de livesensatie van het moment: Typhoon. Zijn tour is pas net begonnen in het Burgerweeshuis in Deventer. De zaal was uitverkocht. Wie deze avond in de pauze buiten een sigaretje doet, ziet op de deuren een A4’tje met de woorden: “Typhoon uitverkocht!”. Dat belooft nog een mooie avond te worden. 

Met een drankje in zijn hand en op blote voeten komt Typhoon met een grote grijns op z’n gezicht het podium op. Een stampvolle zaal grijnst terug. Wat er vervolgens gebeurt, is pure magie. De klik tussen artiest en publiek is voelbaar. Typhoon, een hiphop artiest, weet hiphop te maken die het genre overstijgt. Zo horen we bij het nummer ‘IJswater’ invloeden van surf, en van ‘Hemel Valt’ krijgt zelfs een metalfan een lach op zijn gezicht. Typhoon weet met zijn titanenband, zoals hij ze graag voorstelt, een enorm strakke set neer te zetten die geen moment verveelt. Hij weet te ontroeren waar nodig, bijvoorbeeld met ‘Liefste’, maar kan ook net zo hard het publiek te laten dansen op ‘Bumaye’, het nummer dat hij samen met New Cool Collective maakte. Voor je het weet zingt heel de Spot “Ik ben een koning, ik ben een keizer, ik ben een motherfucking admiraal!“. Als laatste nummer wordt ‘Zandloper’ de zaal, waar intussen het zweet van de muren druipt, ingestuurd. Een goede twee à drie minuten langer dan het origineel wordt de hit uitgevoerd, terwijl zowel het publiek als de titanenband helemaal los gaat. Er wordt gedanst, we zien een biertje vliegen en iedereen vindt zichzelf opeens een meter of twee verder dan waar hij of zij zich eerst bevond in het publiek. “Zullen we er nog eentje doen?” wordt er gevraagd. Dat laat het publiek zich geen tweede keer vragen. Typhoon draagt een prachtig gedicht voor en sluit de avond af met ‘Liefste’.

Typhoon hoeft zich na slechts twee uitverkochte optredens van zijn tour niet meer af te vragen of zijn tour een succes wordt. Het publiek in de Spot overleeft de orkaan die hij de zaal ingestuurd kreeg maar net en Typhoon krijgt er een hoop liefde voor terug. “Lobi da Basi” klinkt het door de hele zaal na een zweterig en fantastisch optreden. En het klopt, Lobi da Basi, liefde is de baas, geldt ook weer voor vanavond. Nu maar hopen dat Typhoon nog een keer terug komt!