Navarone groots in Gebouw-T

Band is op een missie

Tekst: Rob Oudesluijs Foto's: Ben Willemsen ,

Ze zijn halverwege hun clubtour en vanavond staan de kanonnen van Navarone gericht op Gebouw-T. Deze mannen hebben een missie, een missie om Nederland en de rest van de wereld te veroveren. Bergen op Zoom heeft zich vanavond al snel overgegeven.

Het is nog maar half acht op deze vrijdagavond en de eerste bezoekers lopen Gebouw-T al binnen. Vanavond krijgen fans namelijk de mogelijkheid een exclusief interview van de band bij te wonen. Navarone begroet iedereen met een kort akoestisch nummer waarna onder toeziend oog van zo’n 30 toeschouwers en muziekjournalist Jean-Paul Heck, de Nijmeegse band enkele vragen opdient die voornamelijk gaan over hun tweede album ‘Vim and Vigor’ en de unieke samenwerking met sound-engineer Vance Powell (Beck, Jack White).

Voordat Navarone ingeplugd verder gaat op het hoofdpodium is het Certain Animals die de Rabozaal al voorziet van de juiste ‘vibe’. Met uitdagend eigen werk en vuige bluesrockcovers voldoet deze band aan alle rockclichés van een noemenswaardig powertrio. Een perfecte support act voor het geweld dat volgt.
 
Met veel enthousiasme wordt Navarone op het podium onthaald. Een enthousiasme dat wederzijds wordt beantwoord vanaf de eerste akkoorden. Bergen op Zoom krijgt een rockshow voor zijn kiezen die Gebouw-T uit zijn voegen laat barsten. Een enorme bonk energie barst los waarbij het avontuurlijke en afwisselende karakter van hun tweede plaat ook live goed hoorbaar is in nummers als Black and Blue, Wander en Gimme A Shot. Werk van debuutplaat A Darker Shade Of White ontbreekt ook niet, bij The Red Queen Effect en December werpt zanger Marijn zijn hoge uithalen de zaal in en lijkt het alsofAerosmith en Led Zeppelin een nieuwe supergroep hebben gevormd. Het zijn dan ook die factoren uit de jaren zeventig die deze band onder andere typeert en herkenbaar maakt.
 
Halverwege hun slagveld halen ze plots het tempo eruit en hebben het lef om een nummer volledig unplugged te spelen. Voorzien van akoestische gitaar, mandoline en de microfoons ver achter zich centreren alle bandleden zich op het voorste puntje van het podium en laat een geluidloze zaal genieten van hun fragiele meerstemmige zang. Vervolgens volgt weer een offensief met hits als Brother, Time, enhet dromerige Sage. De interactie met het publiek is, net als tijdens het interview eerder, enorm ongedwongen en relaxed. Deze band zweet sympathie en passie uit wat zich direct reflecteert in de kwaliteit en uitstraling van hun product: pure, eerlijke rockmuziek. Als de band dan toch het podium verlaat is dat het allerlaatste wat Gebouw-T wil deze avond. Dit beseffen ze al te goed en komen terug voor een laatste genadeschot Smash ’n Grab It, hun laatste wapenfeit. Navarone bewijst ook vandaag een hoge troef te zijn in de Nederlandse rockscene. Een troef waar we nog veel van gaan horen.