Swamp Machine overtuigt!

Spacy en superstrakke cd-presentatie in Oostburg

Tekst en foto's: Gijs Kamphuis ,

Hoeveel echte stonerbands heeft Zeeland eigenlijk? Die vraag kwam in me op tijdens de cd-release van Swamp Machine’s eersteling. Het antwoord is eigenlijk niet zo belangrijk, stonerrockbands zijn er nooit te veel. Alleen dekt in het geval van Swamp Machine de term stonerrock de lading niet. Het trio voegt er een flinke dosis psychedelica aan toe waardoor er een stevige maar toch vage mengeling ontstaat op het podium van The Lane in Oostburg.

‘Mondo Magic’ heet de debuutplaat van Swamp Machine. De band bestaat uit Koen van Soelen (zang/bas), Mehidah Edenburg (gitaar) en Rick Schuitemaker (drums). Met z’n drieën brengen ze een eerbetoon aan alles wat in de jaren zeventig marihuanarock genoemd kon worden, gecombineerd met het stonergeluid van nu. Spacy, geestverruimend maar super superstrak. Zo is de show die de band zaterdag gaf wel samen te vatten. De muziek spreekt, want de zinnen die Van Soelen tot het publiek richt zijn op een hand te tellen. Niet erg, want de nummers introduceren zichzelf. Al is het soms moeilijk een kop en een staart te definiëren. Het trio lijkt met momenten over te gaan op improvisatie maar verliest daarbij de song niet uit het oog.  Alleen daarom al is het knap wat hier gebracht wordt. Het momentum wordt gevonden en niet meer los gelaten. Zeker in het machtige ‘Gone’ of het dreigende 'Burning Road'. 
De drie spelen ondertussen al even samen en dat is aan alles te merken. Het is de spreekwoordelijke geoliede machine die hier van leer trekt. Sommige stonerrock bands leggen een doomdeken over hun muziek. Swamp Machine doet dat niet en blijft daardoor op hun manier luchtig en behapbaar. Het geheel staat als een huis en de show verveeld geen moment. Hier staat een band op het podium die ook in England voorzichtig voet aan de grond krijgt. En niet voor niets. Want als ze daar net zo’n show geven als vanavond in Oostburg dan kan het niet anders of internationaal succes gloort. Het genre is niet heel groot dus de kansen nemen alleen maar toe.