The Afterveins verrassen in Zierikzee The Afterveins verrassen in Zierikzee

Nieuwe band laat verpletterende indruk achter

, Tekst en foto's: Andre Joosse

The Afterveins verrassen in Zierikzee

Nieuwe band laat verpletterende indruk achter

Tekst en foto's: Andre Joosse ,

Sinds de heropening van poppodium Brogum in Zierikzee verrast de organisatie me elke keer weer met hun programmering. Ook vanavond staat er een band die zonder twijfel aan de vooravond van een doorbraak staat. Het is The Afterveins uit Rotterdam, een trio dat een mix zoekt tussen indierock, psychedelica en new wave.

Het voorprogramma zou aanvankelijk in handen zijn van Sexton Creeps, een psychedelische rockband uit Groningen. Maar, omdat de gitarist zijn been gebroken heeft – gelukkig niet het grootste probleem dat je als gitarist kunt hebben – moest de band de geplande optredens in Brogum en Kaffee ’t Hof (Middelburg) helaas afzeggen., Voor The Afterveins vanavond de taak om te laten zien dat ze een avondvullend programma kunnen bieden.
 
Zeeuwse drummer
Het Rotterdamse trio bestaat een kleine anderhalf jaar. De basis van het Afterveins-geluid ligt bij het gitaarspel van frontman Max Bolhuis, dat naadloos aansluit bij de leadgitaar die bespeeld wordt door Xander van Dijck. Achter de drums vinden we 'onze' Aswin van As, die we beter kennen als drummer van de Schouwse bands Zinkzand en Zink. The Afterveins zorgen voor een optreden dat het midden zoekt tussen indierock, folk, postpunk en new wave. Vorig jaar nog wonnen ze De Grote Prijs van Rotterdam en afgelopen maand brachten ze hun eerste plaat op vinyl en cassette uit.
 
De band mag je best vergelijken met stadsgenoten Rats of Rafts. Beide bands hebben de bijzondere eigenschap de luisteraar een nummer in te trekken. De songs bouwen de spanning langzaam op en laten je daarna niet meer los. Naar het einde toe, explodeert alles in een heftige climax.
De cover ‘Heroin’ van The Velvet Underground is ronduit geniaal. Het is niet voor niets dat ze dit coveren, want de invloeden van The Velvet Underground zijn goed terug te horen in het werk van dit trio, zoals in de bezwerende luistertrip 'W.F.L.'
 
Publiek
The Afterveins bouwen hun eigen feestje in Brogum, want van het publiek hoeven de bandleden niet veel te verwachten. Op een tiental mensen na, die aandachtig staan te luisteren voor het podium,,zitten de meeste mensen aan de bar of roken ze liever buiten een peuk. Zijn er dan maar zo weinig muziekliefhebbers die doorhebben dat hier misschien wel de beste Nederlandse live-band in wording staat?
 
Dat The Afterveins zonder voorprogramma de avond kunnen vullen is een feit. Dat ze zo goed waren had ik niet durven denken. Ik hoop dan ook dat deze band komende zomer veel terug te zien is op de Zeeuwse podia, en dat vanavond gelijk al een afspraak voor Anywave is geregeld!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland