De grote 3VOOR12/Friesland festivalkalender van 2016 De grote 3VOOR12/Friesland festivalkalender van 2016

Naar welk festival wil jij dit jaar?

, Tekst: Theo van der Veer

De grote 3VOOR12/Friesland festivalkalender van 2016

Naar welk festival wil jij dit jaar?

Tekst: Theo van der Veer ,

Vandaag begint het festivalseizoen in Friesland pas echt! Met maar liefst drie festivals in een (lang) weekend. Te beginnen met het Befrijdingsfestival Fryslân en ook in dit weekend Oerrock en Here Comes The Summer. Weet jij al naar welk festival je graag zou willen gaan dit jaar? De keuze in festivalland is dus op z'n zachts gezegd reuze. Omdat je je geld natuurlijk maar één keer kunt uitgeven, is het wel zo fijn om alvast te weten waar je dit jaar moet zijn, en waar niet. In dit chronologische overzicht vind je prijskaartjes, de bevestigingen tot nu toe en een beknopte samenvatting van hoe het vorig jaar ook alweer was. Wij presenteren: de grote 3VOOR12/Friesland festivalkalender van 2016!

Befrijdingsfestival Fryslân
Wanneer?
5 mei 2016
Waar? Leeuwarden
Wat is er al bekend? De organisatie heeft de line-up zo goed als rond met op het hoofdpodium Miss Montreal, Danny Vera, Afterpartees, Max Meser, TenTemPiés, Bazzookas en Sunnery James & Ryan Marciano. Andere namen die in het oog springen zijn die van The Blind Roofers, Magnetic Spacemen en Mr Wallace.
Wat kost het? Het Befrijdingsfestival Fryslan is helemaal gratis!
Hoe was het vorig jaar? Hoewel de dag begon met regen en het koud was, kwamen er toen toch ruim 75.000 bezoekers op het festival af. Zij zagen toen onder andere Katzenjammer, Ali B en Jett Rebel. Met het vieren van de vrijheid zit het wel goed wat de Friezen betreft en als het gratis is al helemaal.
Waarom wel? Het is gratis en het is (bijna) altijd mooi weer in Leeuwarden op 5 mei. Naast de grote (misschien iets minder spannende) namen staan er ook tal van interessante bands.

Oerrock
Wanneer?
5, 6 en 7 mei 2016
Waar? Ureterp
Wat is er al bekend? Oerrock heeft het programma voor donderdag 5 mei (de meest interessante dag voor 3VOOR12 lezers) rond. Met acts als Kensington, Handsome Poets, Moke, Racoon, Chef'Special, Orange Skyline, Navarone en Miss Montreal mag je gerust spreken van een prima line-up.
Wat kost het? Een ticket voor de donderdags, de dag waarop bovengenoemde bands optreden, kost 35 euro in de voorverkoop en aan de tent ben je 37,50 euro kwijt.
Hoe was het vorig jaar? Toen stond Kensington ook al geprogrameerd, maar moest op het laatste moment verstek laten gaan. De organisatie was niet voor een gat te vangen en toverde ter elver uren Triggerfinger, als vervanger, uit de hoge hoed! Geen misselijke vervanger vond onze redacteur ter plekke toen.
Waarom wel? De line-up liegt er niet om en dat voor dat geld. Oerrock is dan ook een groot festival met een grote schare vaste bezoekers uit de omgeving.

Here Comes The Summer
Wanneer? 6, 7 en 8 mei 2016
Waar? Vlieland
Wat is er al bekend? Eigenlijk alles al en het programma is niet verkeerd: Flying Horseman, Admiral Freebee, Roald van Oosten, Jeffrey Lewis & Los Bolts en Isbells bijvoorbeeld. En verder onder andere Amber Arcades, DMA's, The Aggrolites, Chantal Acda, Roger Damawuzan & Vaudou Game, Bob Log III, Andy Frasco, Legendary Shack Shakers en The Gospel Sessions Vol. 2.
Wat kost het? 45 euro
Hoe was het vorig jaar? Vorig jaar ging Here Comes The Summer voor het eerst drie dagen door. 3VOOR12/Friesland merkte nog niet veel van de door het festival aangekondigde zomer. Maar onze redacteur kreeg het wel warm van Mop Mop, Maarten Vos, Tubelight en Spinvis.
Waarom gaan? Mocht je dit festivalseizoen naar Vlieland willen gaan voor een muziekfestival, dan is dit jouw kans. Dat andere festival op het Friese Waddeneiland is namelijk al lange tijd stijf uitverkocht. Here Comes The Summer is het kleine broertje van dát festival, ITGWO maar kleinschaliger en volgens sommigen nog gemoedelijker.

Fries Straatfestival
Wanneer?
27, 28 en 29 mei 2016
Waar? Leeuwarden
Wat is er al bekend? Er is nog maar een handjevol namen bekend, maar dat zijn wel de hoofdacts en dat zijn niet de minsten. Wat te denken van publiekstrekker Causes, Eurosonic-sensatie Black Honey, het Belgische Eriksson Delcroix en 3FM Serious Talent The Brahms? Mooie namen, toch? Daar komen ongetwijfeld nog een aantal mooie acts bij.
Wat kost het? Het Fries Straatfestival is helemaal gratis toegankelijk!
Hoe was het vorig jaar? Het weer zat mee op zaterdag. Enkele van onze redacteuren vierden toen vooral feest, in het zonnetje, op het Klokplein, waar anderen weer onder de indruk waren van Hilbrandt en Kovacs.
Waarom wel? Omdat het gratis is en het altijd reuze gezellig in de Friese binnenstad is.

Oerol
Wanneer?
10 t/m 19 juni 2016
Waar? Terschelling
Wat is er al bekend? African Salsa Orchestra (Fra.), Beans & Fatback, Cairo Liberation Front, CW Stoneking (VS), De Kift & Rats On Rafts, DeWolff, Dichter, DIEDE, Freez, Fresku, Gallowstreet, Gerson Main, Jungle by Night, Lea Kliphuis, Rob Dekay, Thijs Boontjes Dans en Showorkest, Tjing Tjing en Town of Saints.
Wat kost het? Voor een festivalticket (entreebandje, zo u wilt) betaal je 20 euro, deze verschaft je toegang tot de festivalterreinen de Betonning en de Westerkeyn, de twee locaties waar gratis optredens zijn te aanschouwen, maar je kunt hier ook eten en drinken en op de Westerkeyn is er meer vertier zoals een ochtendshow met Paulien Cornellise en 's avonds draaien er dj's in de Barn.
Hoe was het vorig jaar? Koud, maar goed. De organisatie koos er voor het eerst voor om de samenwerking aan te gaan met collega-festivals als ITGWO en WTTV. Geniaal noemde de ene het, een zwaktebod de ander. Het muzikale programma loog er echter niet om. Volgens het team van 3VOOR12/Friesland verzorgde Afterpartees het beste optreden van het festival.
Waarom wel? Oerol is een gezellig festival op een mooi eiland en voor 20 euro kun je 10 dagen lang, de hele dag op het festivalterrein rondhangen. Wie van cultuur en theater houdt komt hier ruimschoots aan zijn trekken.

Play! Festival (At The Bottom of the Ocean)
Wanneer?
4 juni 2016
Waar? Landscape, Gauw (Sneek)
Wat is er al bekend? Zo'n beetje de hele line-up: Ruffneck, Promo, Rob Gee,  Pandorum, Nuuver, Pimbo, Malbetrieb, Caron (live), Thee J Johanz, 2 Many Koffer DJ's, Noize Syndrome vs. Deviate, DJ's Bass Collectors, Benchmark en nog heel veel meer.
Wat kost het? Een toegangsbewijs kost 21,50 euro in de voorverkoop en aan deur 27 euro.
Hoe was het vorig jaar? Goed en gezellig!
Waarom wel? Omdat kosten noch moeite worden gespaard om een representatieve line-up neer te zetten. Bijna alle facetten van de dance muziek zijn vertegenwoordigd in Gauw.

Mr Polska op Noorderslag 2015

Mr Polska op Noorderslag 2015

Dencity
Wanneer?
5 juni 2016
Waar? Thalenpark, Drachten
Wat is er al bekend? De namen van Mr Polska, Freddy Moreira, Punish, DJ Jean, The Antidote, Asino, Praia Del Sol en Teknix zijn inmiddels bevestigd en hiermee is de programmering zo goed als rond
Wat kost het? Dencity is gratis toegankelijk.
Hoe was het vorig jaar? Vorig jaar vond er geen Dencity plaats, in het jaar daarvoor wel. Toen kregen o.a. The Flexican & Sef, DJ Jean en Steff da Campo het hele Thalenpark aan het dansen.
Waarom wel? Omdat Dencity helemaal gratis is natuurlijk en er voor dit jaar ook weer een paar interessante 'sfeermakers' op de poster staan!

Simmerdeis
Wanneer?
23 t/m 26 juni 2016
Waar? Het Slingepark, Drachten
Wat is er al bekend? De namen van de volgende acts zijn reeds bevestigd: Jon Tarifa, The Cosmic Carnival, Wiebe Kaspers, Dazzled Sticks en Lucas Hamming. Er zullen nog enkele namen volgen.
Wat kost het? Veel voorstellingen zijn gratis toegankelijk, er zijn echter enkele uitzonderingen. Bij de gratis toegankelijke voorstellingen wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Hoe was het vorig jaar? Gezellig en sfeervol. Simmerdeis is het Friese antwoord op het Groningse Noorderzon. Naast muziek is er ook (straat) theater.
Waarom wel? Omdat het gratis is en het ambiance zeer goed. Het muzikale programma wordt zorgvuldig samengesteld. Zij die Oerol gemist hebben, zouden in Drachten alsnog hun slag kunnen slaan.

Dokk'em Open Air
Wanneer?
24 en 25 juni 2016
Waar? Dokkum
Wat is er al bekend? DORO, Testament, Soilwork, Moonspell, Dragonforce, Finntroll, Primordial, Entombed A.D., Grave, Raven, Heidevolk, Entrails, Izegrim, Bliksem, Insanity Alert en nog een aantal.
Wat kost het? Een combiticket (vrijdag en zaterdag) kost 37.50 euro.
Hoe was het vorig jaar? Zeer goed. Ook toen stonden er een paar bands van naam, met als absolute winnaar Biohazard. De metalcrossover veteranen maakten indruk evenals stad- en tijdsgenoten Madball en landgenoten Iron Reagan.
Waarom wel? Dokk'em Open Air vindt dit jaar voor de elfde keer plaats. Om de gemoedlijkheid zou je naar Dokkum af kunnen reizen, maar de liefhebbers zullen vooral gaan om de bands. De line-up liegt er niet om. Daarnaast is de sfeer altijd goed en vloeit het bier rijkelijk!

MadNes Festival
Wanneer?
1 en 2 juli 2016
Waar? Nes, Ameland
Wat is er al bekend? The Upptertones, Bunch On A Breakout, Funke And The Two Tone Baby, Magnetic Spacemen, LOLA, Risata, Crimson Inc., Dolltones, Fiesta Macumba, Lion's Den, Maurino, Ocean Alley, Playground Zer0, Polaroids, Red Leaf Hill, Tenacious D Shower Orchestra, TenTemPiés, The Ish, The Sweet Life Society, The Tonomats en nog een aantal.
Wat kost het? Een ticket voor MadNes kost dit jaar 117,50 euro, maar wie nu nog een toegangsbewijs zoekt komt bedrogen uit, het festival is stijf uitverkocht!
Hoe was het vorig jaar? Alles was tot in de puntjes geregeld, alleen liet het weer toen te wensen over.
Waarom wel? Omdat het een prachtig festival is op een prachtige lokatie. MadNes werd onlangs nog verkozen tot een van de tien leukste, onbekendste festivals.

Welcome To The Village
Wanneer?
15, 16 en 17 juli 2016
Waar? Groene Ster, Leeuwarden
Wat is er al bekend? Twee headliners heeft de organisatie al bekend gemaakt: The Boxer Rebellion en Django Django. Maar ook Suuns, Protomartyr, Tinariwen, Tal National, Konono No.1, Alex Vargas, Bewilder en nog een hele boel namen. De derde headliner zal spoedig bekend worden gemaakt.
Wat kost het? Een combiticket met camping kost 100 euro, zonder betaal je 85 euro. Dagkaarten voor de vrijdag en zondag kosten 40 euro, voor de zaterdag betaal je een tientje meer.
Hoe was het vorig jaar? 3VOOR12/Friesland was erbij en we waren onder de indruk van headliner dEUS, maar we gingen ook op zoek naar het verhaal van Janneke, de koe achter het vlees dat op het eilandje Baaiduinen werd geserveerd, en waarvan niks ongebruikt bleef. Typerend voor Welcome To The Village, dat inzet op duurzaam, verantwoord en bewust festivallen.
Waarom wel? Weer zo’n fijn kleinschalig indiefestival op een mooie locatie! Geen grote namen op de line-up, wel lekker veel ontdekken.

Popcity
Wanneer?
17 juli 2016
Waar? Thalenpark, Drachten
Wat is er al bekend? Popcity heeft nog geen enkele naam bekend gemaakt, maar gezien de programmering van de afglopen jaren moet dat wel goed komen.
Wat kost het? De toegang tot het Thalenpark is helemaal gratis.
Hoe was het vorig jaar? Het was toen goed vertoeven in Drachten. Op het programma stonden, verdeeld over twee podia, o.a. Handsome Poets, DeWolff, Sven Hammond, Leeways (Grote Prijs van Nederland winnaars 2014!) en Kleine Prijs van Fryslân winnaars Abdomen.
Waarom wel? Omdat Popcity helemaal gratis is en je de line-up er de laatste jaren niet om loog.

Into The Grave
Wanneer?
12 en 13 augustus 2016
Waar? Leeuwarden
Wat is er al bekend? Slayer, Airbourne, Kreator, Carcass, Exodus, Voivod, Amaranthe, Korpiklaani, The Black Dahlia Murder, Unearth Official, Scar Symmetry, Vektor, Tribulation, Evil Invaders en Gruesome.
Wat kost het? Een cobiticket kost 45 euro. Voor een dagticket betaal je op vrijdag 35 euro en op zaterdag 15 euro.
Hoe was het vorig jaar? Bands die toen schitterden waren Obituary, Cannibal Corpse, Sepultura en het niet te onderschatten Sabaton. Die laatste band sloot het festival af met het donderend geweld van hun powermetal, ondersteund door zwaar geschut van vuurwerk, vlammenwerpers en confettikanonnen.
Waarom wel? Into The Grave is een bijzonder festival dat midden in de stad plaats vindt. Op 12 en 13 augustus kleurt Leeuwarden zwart, maar de sfeer in de binnenstad én op het festival terrein is zeer goed! Metalheads gedragen zich op festivals altijd voorbeeldig! O ja, en de namen op Into The Grave zijn absoluut de moeite waard voor iedereen die van het stevigfe gitaarwerk houden.

Glemmer
Wanneer?
25, 26 en 27 augustus 2016
Waar? Lemmer
Wat is er al bekend? De headliners zijn inmiddels bekend gemaakt. Kensington, Marco Borsato en Miss Montreal komen naar het strand in Lemmer. Meer namen volgen spoedig.
Wat kost het? De dagtickets varieren van 30 tot 45 euro. Voor een passe partout, die toegang geeft voor alle drie de dagen betaal je 95 euro.
Hoe was het vorig jaar? Het weer zat mee en onze redacteuren zagen Anouk, Mr Wallace, Sven Hammond en Jungle by Night schitteren. Helaas waren zij een van de weinigen bij deze laatste acts.
Waarom wel? Omdat Glemmer een gezellig festival is met veel muziek (voor de massa) en vertier op het terrein. De lokatie is ook zeer goed gekozen. Glemmer is bovenal een (gezellig) avondje uit tussen de locals.

Psy-Fi
Wanneer?
25 t/m 29 augustus 2016
Waar? De Groene Ster, Leeuwarden
Wat is er al bekend? Juno Reactor, Eat Static, Freq, Logic Bomb, Man With No Name om maar een paar in het oog springende namen te noemen, meer namen vind je op de site.
Wat kost het? Een ticket kost in de voorverkoop 120 euro en aan de deur 130 euro.
Hoe was het vorig jaar? Een gezellige chaos en een oases van rust, innerlijke rust vooral. Hoewel het festival vorig jaar logistieke opstart problemen kende, ontaarde het toch in een geslaagd festival.
Waarom wel? Psy-Fi is een festival wat op het gebied van de Goa-trance, in het Noorden van Nederland zijn gelijke niet kent. Een goede sfeer, een mooie aankleding van het festivalterrein en er staan een paar interessante namen op het programma!

Into The Great Wide Open
Wanneer? 1 t/m 4 september 2016
Waar? Vlieland
Wat is er al bekend? De eerste namen zijn inmiddels bekend gemaakt. Devendra Banhart, Eefje de Visser, I Am Oak, SUUNS en Whitney zijn de meest in het oog springende acts, meer namen staan inmiddels op de site. Het festival is, evenals voorgaande jaren alweer ruimschoots uitverkocht. Dus wie er op ITGWO spelen doet er voor het publiek niet echt toe.
Wat kost het? Er komen waarschijnlijk nog wat tickets vrij, daarvoor kun je jezelf op een wachtlijst plaatsen. Je betaalt dan 135 euro. Ben je jonger dan 18, dan zijn er sowieso nog kaarten, en die kosten maar 20 euro.
Hoe was het vorig jaar? Erg koud en erg nat. Maar daarmee is gelukkig niet alles gezegd. De twee grootste hoogtepunten kwamen van Nederlandse rappers. Fresku hield een soort officieuze presentatie van zijn veel besproken album Nooit Meer Terug, terwijl Typhoon evangeliseerde in een kerk.
Waarom wel? ITGWO is niet voor niets al jaren uitverkocht zonder dat er een naam bekend is. Het is een kleinschalig, mellow festival op een bijzondere locatie - en die formule werkt.

Epica, headliner op Cityrock 2015

Epica, headliner op Cityrock 2015

Cityrock Leeuwarden
Wanneer?
2 en 3 september 2016
Waar? Het Rengerspark in Leeuwarden
Wat is er al bekend? Op vrijdag spelen The Hives, De Staat, John Coffey, The Sore Losers, Paceshifters en Abdomen. Op zaterdag is het beurt aan Uriah Heep, Mother’s Finest, Queensrÿche, Kadavar, Vandenberg’s Moonkings, DeWolff, De Hûnekop, Helhorse en Blackbone.
Wat kost het? Een toegangsbewijs voor het hele festival kost 49 euro. Dag tickets kosten, voor zowel de vrijdag als zaterdag 29 euro.
Hoe was het vorig jaar? Onze mensen zagen vorig jaar, toen het festival overigens maar 1 dag duurde, Epica een prachtige editie van Cityrock in stijl afsluiten met vuurwerk, heel veel vuurwerk.
Waarom wel? Omdat Cityrock een gevarieerd programma biedt en nu twee dagen duurt. Je kunt een dag naar keuze kiezen. Beter is het om allebei de dagen te gaan, want de line-up kent een paar hele fijne namen.

Greidhoek' Festival
Wanneer?
17 september 2016
Waar? Wommels
Wat is er al bekend? Op 20 mei maakt het festival, op de zogenaamde Bobjûn (een avond voor vrijwilligers en geldschieters) haar line-up voor het festival van 2016 bekend.
Wat kost het? 10 euro in de voorverkoop en 12.50 aan de deur.
Hoe was het vorig jaar? Nat! Maar het was bovenal gezellig. Het is mooi te zien dat het festival zoveel (lokaal) publiek trekt, ondanks het onbekende programma. Onze mensen zagen vorig jaar Afterpartees en Orgaanklap schitteren. Over het optreden van die laatste band wordt nog steeds gesproken in het dorp...
Waarom wel? Omdat Greidhoek' Festival elk jaar met een verrassende (en prima) line-up komt. Het festival is kleinschalig en dus overzichtelijk opgezet, maar het herbergt toch alle aardigeheden van een groot festival, zoals exotische eetgelegenheden en drinkgelegenheden en theater.

UIT Festival
Wanneer?
28 augustus 2016
Waar? Binnenstad Leeuwarden
Wat is er al bekend? Er zijn nog geen namen bekend gemaakt. Maar deze zullen zeer spoedig volgen.
Wat kost het? Het UIT Festival Leeuwarden is helemaal gratis en voor niks te bezoeken.
Hoe was het vorig jaar? Het was bovenal mooi weer in de Leeuwarden, die dag. Op het programma stonden in de Prinsentuin o.a. De Staat en Roosbeef. Deze twee trokken veel bekijks.
Waarom wel? Omdat het gratis is en omdat de organisatie er elk jaar weer in slaagt om een paar nationale toppers naar Leeuwarden te krijgen. Daarnaast is het prettig snuffelen in het culturele aanbod van het nieuwe seizoen.

Into The Void
Wanneer?
21 en 22 oktober 2016
Waar? Leeuwarden
Wat is er al bekend? Orange Goblin, Conan, Monolord, Elder, LIMB, The Machine, Monomyth, Cough, Hexvessel, Lonely Kamel, Black Rainbows, Samothrace, Komatsu, Tangled Horns, Darkher, Witchsorrow, Hangman's Chair, Alunah en Famyne.
Wat kost het? Een combiticket (vrijdag en zaterdag) kost 35 euro.
Hoe was het vorig jaar? Bijzonder. Het festival werd toen voor de allereerste keer in Neushoorn georganiseerd. Het verkocht bijna uit en kende met bands als Mono een indrukwekkende line-up.
Waarom wel? Into The Void is een uniek festival in haar genre. Het festival kent zijn gelijke in Roadburn, het Tilburgse festival dat dezefde groep liefhebbers bediend. Maar doordat de afstand tussen Leeuwarden en Tilburg ruim 200 km bedraagt, kunnen deze festivals prima naast elkaar bestaan.


Deze kalender wordt gedurende het festivalseizoen aangevuld met nieuwe festivals.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland