#Glemmer15: DAG 1: Uitverkocht Glemmer Beach Festival groot succes #Glemmer15: DAG 1: Uitverkocht Glemmer Beach Festival groot succes

Zand, zee, zon en een overtuigende Anouk blijken een perfecte combinatie

, Tekst: Chiel Schilder | Foto's: Froukje Venema

#Glemmer15: DAG 1: Uitverkocht Glemmer Beach Festival groot succes

Zand, zee, zon en een overtuigende Anouk blijken een perfecte combinatie

Tekst: Chiel Schilder | Foto's: Froukje Venema ,

In Lemmer hebben ze na zes jaar inmiddels bewezen een mooi strandfeestje te kunnen geven. De magie van het zand tussen je tenen, de zon op je bol, een lekker koud biertje en een mooie line-up zijn de vaste ingrediënten voor het Glemmer Beach Festival. Op dag 1 staan DIFF, Causes, Handsome Poets en Anouk op de Mainstage geprogrammeerd, waarbij vooral Neerlands grootste rockchick zorgt voor een succesvolle uitverkochte eerste festival avond.

DIFF openen Mainstage

Het strand in Lemmer is zonovergoten is als de band DIFF het Glemmer Beach Festival opent. De diepe mannenstem van leadzanger Diff Rouw lokt het aanwezige publiek de tent van Mainstage binnen. Daar zijn zij getuige van een mix van hillbilly blues, country en ouderwetse rock-’n-roll-vibes. De zang is volwassen en ruimtelijk, waarbij de Gretsch-gitaar klinkt zoals we willen dat hij klinkt. Bovendien zitten de gitaarsolo’s vernuftig in elkaar en zijn alle gitaarpartijen perfect verdeeld. Dat is best moeilijk als je er vier tot je beschikking hebt. Al met al is DIFF een kliek van bijzonder muzikale bebaarde en bierminnende mannen.

Causes toont weinig bezieling
Het knusse strand van Lemmer stroomt langzaam vol. Inmiddels heeft de Britse band Causes de soundcheck gedaan en tikt de drummer af. Tenminste, dat had hij moeten doen. De bandleden zijn blijkbaar niet gelijk tevreden met het podiumgeluid, want zowel leadzanger als bassist lopen meerdere malen naar de mannen van de techniek. Het zorgt ervoor dat het even duurt voor het publiek eindelijk contact krijgt met de Britten. Causes heeft een verfijnde sound, maar wordt snel eentonig. Je zou zeggen dat de herener alles aan doen om het nieuwe album Walk on Water te verkopen aan het buitenlandse publiek. Niks is minder waar; de gunfactor blijft uit en de set wordt op de automatische piloot gespeeld. De band slaat de plank mis door zich te profileren als een dertien-in-een-dozijnband. Causes speelt haar hits zoals ze klinken op de radio, inclusief een slaapverwekkende uitgevoering van Hey Ya van Outcast. Er wordt vergeten dat de mensen misschien wel een album willen kopen. 
 

Handsome Poets
 spelen het strand plat
Dit is wat men noemt een binnenkomer. Handsome Poets-leadzanger Tim van Esch benadrukt na een overweldigend intro, dat ze het te gek vinden om na twee jaar terug te zijn in Lemmer. Zijn energieke gestuiter over het podium werkt aanstekelijk. Het hele publiek doet mee met handgezwaai en zingt mee op nummers die men waarschijnlijk niet kent. Swingende riffs en verrassende solo’s van toetsen en gitaar brengen een enorme dosis energie over. Handsome Poets hoeft het met zijn Britpop-achtige invloeden dan ook niet meer te hebben van het schrijven van de grootste hits. Alle benodigdheden voor een goede festivalband zijn aanwezig. Ze spelen vurig, trekken hun publiek mee en maken een feest. Bovendien spelen ze ook nog de cover Don’t You (Forget About Me) van Simple Minds op een memorabele wijze, waarna hun hit uit 2012 Sky on Fire door iedereen wordt meegeschreeuwd.
 

Anouk
 trakteert Fries publiek op sterk optreden
Voor haar komen de duizenden bezoekers naar het strand van Lemmer. De grootste rockchick van Nederland treedt sporadisch op, en dat ze notabene Friesland aandoet is bijzonder te noemen. Haar talent, overtuigingskracht en stemgeluid komen van een andere planeet. We hebben het natuurlijk over Anouk.
Een half uur van te voren staan de mensen in tent van Mainstage al hutje mutje op haar te wachten. Jong of oud; iedereen wil haar zien. Om vijf voor half elf gaat dan eindelijk de pauzemuziek uit, met een daverend applaus tot gevolg. Zo te horen krijgt Anouk het publiek dat ze verdient.

R U Kiddin’ Me, Modern World, Lost en Nobody’s Wife
; alle klassiekers worden gespeeld. Een afgewogen set van nieuwe en oude nummers volgen elkaar op. Als Michel wordt ingezet, weten de meezingers in het publiek de band zelfs te overstemmen. Het is een teken dat Anouk nog altijd razend populair is. 
In de media is al menig maal verondersteld en beroddeld dat ze een aantal pondjes is aangekomen. Maar maakt het iets uit? Het antwoord is nee. Integendeel, haar muziek is in ieder geval niet afgevallen. Al headbangend staat ze nog altijd als een rockster op het podium, en dat zelfs met een vervelende knieblessure. Er moet wel heel wat gebeuren om Anouk klein te krijgen.

Als ze haar hoofd tijdens een geweldige gitaarsolo op de afro van gitarist Leendert Haaksma legt, wordt duidelijk waarom je in haar band zou willen spelen. Het lijkt alsof ze het maximale uit zijn gitaristenbrein wil zuigen. De interactie met haar band is niet alleen puur vermaak, maar het toont ook haar vakmanschap als artiest. Ze is de ultieme bandleidster die alle touwtjes in handen heeft. Ze is hard, kordaat, maar ook optimaal aan het genieten. 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland