Kille editie van Here Comes the Summer Kille editie van Here Comes the Summer

Avondprogramma brengt gelukkig het zomergevoel terug

, Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Anna Span

Kille editie van Here Comes the Summer

Avondprogramma brengt gelukkig het zomergevoel terug

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Anna Span ,

Het is voor de tweede keer dat het kleine zusje van Into the Great Wide Open zich onder de naam Here Comes The Summer presenteert. Niet eerder was deze naam zo ongepast, gezien de gure temperaturen dit weekend. Gelukkig staat er een programma vol met artiesten als Great Minds en Mozes and The Firstborn, om iedereen weer een beetje warm te krijgen. Aangevuld met fijne luistermuziek belooft het een mooie eerste dag te worden.

De middag loopt al ten einde als Rina Mushonga met haar band het buitenpodium betreedt. Hoewel de temperatuur inmiddels flink zakt, zijn de warme soulklanken precies de opwarmer die het publiek nodig heeft. Zangeres Rina bezit namelijk een echte klassieke soulstem, waarmee ze de temperatuur in het bos een paar graadjes doet stijgen. De band maakt goed gebruik van galm en weet met loops een twist te geven aan het klassieke soulrecept. Je hoort dit duidelijk terug in Lionheart, een soulvolle rockballade, geïnspireerd door haar liefde voor Game of Thrones.

De Popstrangers zijn ondertussen al bezig in de Bolder. De Britse driemansformatie sluit op het eiland zijn Europese tour af, maar speelt nog met het enthousiasme alsof het de eerste show is. De meeste mensen lijken intussen een plekje te zoeken om te eten, want erg vol is het niet in de Bolder. De band speelt een typisch Engelse mix tussen postpunk en britpop à la Franz Ferdinand met een vleugje psychedelica. Deze mix werkt in het begin uitstekend, maar naarmate de set vordert, worden de nummers steeds voorspelbaarder en verwatert het geluid naar simpele indiepop.

"Ik had nooit gedacht op Here Comes the Summer last te hebben van verkleumde handen", klaagt zanger Pieter van Dessel van Marble Sounds. En gelijk heeft hij, de meeste mensen zijn inmiddels dik ingepakt en er wordt driftig heen en weer gelopen naar de etenstent voor een bordje met warm eten. Marble Sounds maakt warme akoestische liedjes. De nummers worden afgewisseld met sfeervolle soundscapes, waarbij gretig gebruik gemaakt wordt van stilte. Voor de meeste bezoekers een goede gelegenheid om plaats te nemen op de bosgrond of een bankje om lekker even weg te dromen. Het feit dat de band een uur lang dezelfde trucjes herhaalt lijkt niemand te deren.

Na de stilte komt de storm, zo luidt het gezegde. Cliché natuurlijk, maar dat maakt het in dit geval niet minder waar. De heren van Great Minds treden stipt om acht uur aan in de afgeladen Bolder. Waar vorig jaar Sticks in zijn eentje er al in slaagde het publiek mee te krijgen, krijgt hij dit jaar versterking van Jiggy Djé, Winne en Dr. Moon.  "Hebben jullie een afterdinner dip?" vraagt Jiggy al na het eerste nummer, "zo niet, laat je dan horen". De show is traditioneel gevuld met dit soort maniertjes om het publiek mee te krijgen, maar verdomd dat het werkt. Vanaf het tweede nummer gaat het grootste deel van de zaal mee in het feest van Great Minds, menig ouder, kind en hipster inclusief. De show bestaat verder voornamelijk uit een opeenvolging van hoogtepunten: de cameo van Spacekees, de oude hits van Opgezwolle en het intieme nog één keer. Alles wordt met evenveel enthousiasme meegedaan. Great Minds brengt zo toch nog de beloofde zomer op Vlieland.

Het feestje gaat buiten rustig door bij de strak geklede Falco Benz. Met zijn 80's synthesizerhouse tovert hij het duistere bos om tot een heus discofeest. Eerst zijn het vooral de vele aanwezige kinderen die hun danskunsten laten zien, maar de bas dreunt diep door en al gauw kan niemand meer stilstaan. Gaandeweg druppelen steeds een aantal mensen weg richting de Bolder, naar de afsluiter van de avond. De lichten schijnen echter fel en het feestje gaat hier nog wel even door.

Het is aan de heren van Mozes and the Firstborn om de dag af te sluiten. De zomerse garagerock blijkt inderdaad precies wat Vlieland nodig heeft. De band oogt exact als een Nederlandse versie van The Black Lips; hetzelfde vuige gitaargeluid, maar allemaal net iets braver. Het staat goed vol in de Bolder en er wordt dan ook luidkeels meegezongen met hits als I Got Skills en Peter jr. Ondanks een verdienstelijke show, gaat het pas echt los bij de toegift. Onder luid applaus keert de band terug op het podium en knalt in vijf minuten twee geweldige punkcovers van Xiu Xiu eruit.

De meeste mensen dansen nog een uurtje of twee door in de Bolder, maar op een enkeling die zich richting het dorp waagt na, wordt het vanavond niet erg laat. Nadat iedereen goed is opgewarmd, keren ze terug naar de koude slaapzak om zich klaar te maken voor dag twee.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland