Afwisselend en verrassende 4e editie Greidhoek' Festival Afwisselend en verrassende 4e editie Greidhoek' Festival

Humor en gemoedelijkheid tekenen Wommels festival met breed programma aan kunst, muziek en literatuur

, Tekst: Elke Verwoerd & Theo van der Veer | Foto's: Coen Waltmans

Afwisselend en verrassende 4e editie Greidhoek' Festival

Humor en gemoedelijkheid tekenen Wommels festival met breed programma aan kunst, muziek en literatuur

Tekst: Elke Verwoerd & Theo van der Veer | Foto's: Coen Waltmans ,

Het Greidhoek’ Festival is ooit begonnen als een benefiet voor het plaatselijke zwembad in Wommels. Doordat dit een groot succes was is er gekozen voor een vervolg. De organisatie stelt zichzelf tot doel om kunst en cultuur dichter bij de mensen (en vooral ook de jeugd) te brengen en wil hiermee aangeven dat een festival als dit ook gewoon plaats kan vinden op het Friese platteland. “We willen mensen verrassen”, meent organisator Ate de Boer. Daar is de organisatie ruimschoots in geslaagd. Zo is er naast een uitgebreid muzikaal programma ook poëzie en beats, met Nico Dijkshoorn en de Tale Kanaäns, en zijn er minitheatervoorstellingen en is er beeldende kunst.

Een mooie samenwerking van Greidhoek’ is die met 3VOOR12/Friesland. Dit resulteerde in een eigen podium. “Een samenwerking waar ik erg trots op ben, dit pakte schitterend uit met optredens die zonder uitzondering stonden als een huis”, aldus Ate de Boer van Greidhoek’. En zo is het ook. Het neusje van de Friese popscene, met bekende bands als Buffalo Roam en Sväva, speelt hier. Maar ook de late tieners van The Homesick en Flying Trashcans laten zien dat zij hun talent niet verkwist hebben. DIFF staat als afsluiter op dit podium. Wederom zeer overtuigend en aanstekelijk. Het publiek is onder de indruk en gaat volledig uit zijn dak. 

Met een muur van geluid vangt Del-Toros aan; drie Alkmaarse artiesten die de surf- en punkrock niet schuwen. De drie muzikanten zijn perfect op elkaar ingespeeld en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Minpunt is de eentonigheid van de setlist: menig nummer is in vrijwel hetzelfde akkoordenschema, toewerkend naar een climax. Het verrast niet. Ga je even naar de wc dan wel een biertje halen, heb je bij terugkomst niet het idee dat je nu iets wezenlijks gemist hebt. Del-Toros weet de aandacht hierdoor niet vast te houden. Eenvoudig zijn de nummers daarentegen niet, met soms duizelingwekkende solo’s van gitarist Guido Bruin. De band mag echter wat meer experimenteren en de rustmomenten pakken. 

Het wordt inmiddels donker wanneer Stuurbaard Bakkebaard het podium op komt en er staat als een huis waar het dak vanaf kan. De vuige rock, zeg maar gerust raunchy, afgewisseld met donker dan donkere blues hebben een haast hypnotiserende werking met een goede baslijn, drum en timing. De nummers zijn hun eigen, wat maakt dat er genoeg geïmproviseerd wordt en niets hetzelfde klinkt. Je blijft achter zonder enige tekst enigszins na te kunnen zingen (en zo ja, het zal niet al te best klinken), maar met een gevoel van ‘hell yeah’: het smaakt naar meer. 

In het schemergebied waar de traditionele balkan muziek en de klezmer in elkaar overgaan, in dat gebied ontstaat de muziek van Klavan Gadjé (zigeuner ska noemen ze het zelf). Muziek die de massa in beweging brengt. Klavan Gadjé is dan ook een typische festivalband. De Zuid-Hollanders weten het publiek op het juiste moment aan te zetten tot een feestje. Op en voor het podium wordt er lustig op los gedanst. Maar aan alles komt een eind, Klavan Gadje weet dit subtiel te melden aan het Friese publiek, door af te sluiten met het nummer Ik Ben Weg.

Als slotact staat Batmobile op het hoofdpodium. Het psychobilly trio uit Rotterdam en Breda, dat sinds 1983 bestaat, mag gerust als legendarisch omschreven worden en wereldberoemd in heel Japan. De band werkt zijn psycho-punkliedjes in een hoog tempo af. Zeer vermakelijk, maar na ruim een half uur klinkt het allemaal een beetje hetzelfde. Dat mag de pret niet drukken, met de toegift, Ace of Spades (een cover van Motörhead) weet Batmobile het publiek nog eenmaal in opperste staat van opwinding te krijgen, maar hierna is de koek echt op.

“Een prachtige editie, waar behalve het uitvallen van de KISS on the Rocks (om persoonlijke redenen) alles meezat, bands die er zin in hadden. Spraakmakende kunst, een prachtig kinderprogramma en een betoverende sessie van Tale Kanaäns. “Ongelooflijk dat zoveel mensen iets dergelijks kunnen laten ontstaan”, zo luidt het eindoordeel van Ate de Boer, die ons vervolgens nog toefluistert dat er volgend jaar een vijfde editie zal komen en dat de eerste bands al vastgelegd zijn!

---
Wat: Greidhoek’ Festival
Waar: Zwembadterrein, Wommels
Wanneer: Zaterdag 13 september 2014
Opkomst: Ruim 1200 bezoekers 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland