Plensbui deert eerste editie Cityrock Leeuwarden niet

Namen als VandenBerg's Moonkings en Within Temptation zorgen voor goede opkomst

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Bouke Stienstra ,

Festival Into The Grave is nu al een aantal jaar een succes en daarom dacht de organisatie: we plakken er nog een dag aan vast. Een extra dag rock op de Oldehove, in de vorm van het festival Cityrock. Voor een eerste editie liegen de namen er niet om. Within Temptation, vandenBerg’s Moonkings, Xandria en The Deaf zullen vandaag gaan optreden. Een mooi voorproefje op het veel hardere Into The Grave. Het is aan The Dirty Denims uit Breda om het publiek wakker te schudden.

Er staan al redelijk wat mensen op het plein wanneer het tijd is voor The Dirty Denims. Deze rockformatie bestaat uit zangeres Mirjam, bassiste Ashley, gitarist Jeroen en Thomas op drums. Ze knallen er gelijk lekker in met hun Happy Hardrock, zoals ze het zelf noemen. Gek genoeg heeft geen enkel bandlid iets van spijkerstof aan, maar dat even terzijde. Ze spelen energiek, zien er goed uit en het is te horen dat AC/DC een grote inspiratiebron is. Het is altijd even afwachten wat de toeschouwers doen in het begin van zo’n dag, maar deze band krijgt iedereen mee. Vooral de nieuwe single Make Up Your Mind slaat aan. Een goed begin!


De weersomstandigheden zijn enigszins onheilspellend. Het is broeierig warm en er komen steeds meer donkere wolken aan. Vooralsnog is het droog wanneer het tijd is voor The Deaf, voor velen ook wel “dat andere bandje van Spike van Di-Rect”. Samen met MissFuzz, KitCarrera en Mau maakt Spike een mix van garage, punk en rock ’n roll. Spike neemt de vocals voor zijn rekening en wordt hierbij ondersteund door MissFuzz. Het ontbreekt Spike vandaag niet aan energie; hij stuitert als een malle het podium over. De muziek heeft inderdaad veel invloeden van punk, al zit er een poppy randje aan. Op een gegeven moment speelt de band een nieuw nummer: “Dit is een nieuw liedje, we hebben nog geen titel en geen tekst, maar dat maakt geen reet uit”, aldus Spike. Het publiek reageert matig op de band en het lukt The Deaf niet om mensen te laten bewegen. Degenen die dat dan wel doen krijgen een biertje of een whisky van Spike.


Steeds meer in zwart geklede mensen dringen naar voren, een teken dat Xandria gaat beginnen. De opkomst van de band is gelijk al erg dramatisch en mysterieus, iets wat bij het genre hoort. Al bij de eerste tonen gaat het headbangen van start en het wordt vrij snel duidelijk dat deze Duitse act een mooie voorbereiding is op Within Temptation. Dit is dan ook goed te horen: regelmatig is de zang echt opera en lekker dramatisch. Door het gebruik van geluidseffecten lijkt het zo nu en dan alsof er een compleet koor op het podium staat. Nederlandse zangeres Dianne van Giersbergen laat horen over een goede stem te beschikken en thuis te zijn in de cross-over tussen klassiek en metal.


Qua geluid is niet alles optimaal, zo nu en dan valt Dianne’s stem weg in al het geweld van de gitaren en de dubbele bas van de drums. De outfit die zangeres Dianne van Giersbergen draagt doet denken aan de winnares van het Eurovisiesong festival, Conchita Wurst, al is de jurk wel aardig bescheiden. De mensen op het plein vinden het in ieder geval goed, de band krijgt goede respons. Zo dramatisch als ze opkwamen gaan ze ook weer af, met een diepe buiging.

Nu is het de beurt aan VandenBerg’s Moonkings. Een grote naam, want wie ken Adje nu niet? Ad van den Berg is een begenadigd Nederlandse gitarist, voornamelijk bekend door Whitesnake. De Moonkings bestaan uit Jan Hoving, Sem Christoffel en Mart Nijen Es. Samen met Ad maken ze muziek die sterk doet denken aan Velvet Revolver en Audioslave, stevige rock dus. Kwalitatief gezien is dit misschien wel de beste act van de avond. Alle bandleden hebben complete controle over hun instrumenten en zanger Hoving heeft een doordringende en herkenbare stem, die doet denken aan Scott Weiland (voormalige zanger Velvet Revolver).

Na het tweede nummer van Vandenberg's Moonkings begint het dan toch keihard te regen. Overal verschijnen poncho’s, maar het Friese publiek blijft gewoon staan en wil niets missen van de act. Gelukkig is de bui van korte duur en kan de focus weer naar het podium. De nummers die gespeeld worden vallen goed in de smaak en het publiek leeft toe naar de solo’s van Ad. Wanneer de eerste tonen van Burning Heart klinken, gaat er een golf van herkenning over het plein heen en er wordt luidkeels meegezongen. Bij VandenBerg’s Moonkings ligt de nadruk echt op het spelen, en er is dan ook niet veel interactie met het publiek. Dat wordt gelukkig ook niet verwacht. Natuurlijk kan het nummer Here I Go Again uit de succesvolle periode van Whitesnake niet ontbreken. De band wordt beloond met een groot applaus.

Inmiddels is het bijna donker en het wachten is op de hoofdact: Within Temptation. Ook deze band houdt van een dramatische entree. Dan klinkt daar de stem van Sharon den Adel, maar ze is nog niet in zicht. Het podium ziet er geweldig uit met enorm grote schermen. Zodra de vuureffecten afgaan is daar ook Sharon. Voor de verandering heeft ze vanavond geen gigantische jurk aan, maar wel een enorm strak korset waarin haar vormen duidelijk te zien zijn.

De meeste bezoekers zijn vandaag gekomen voor Within Temptation en worden rijkelijk beloond. De lichteffecten zijn door de duisternis nog indrukwekkender en voegen echt wat toe aan de set. Het publiek is divers, van jong tot oud. Vanavond licht het plein ook overal op door beeldschermpjes van smartphones, waarmee het publiek de mooie momenten wil vastleggen. Het gros van de toeschouwers kent Within Temptation van hits als Mother Earth en Ice Queen en is bij het meer onbekende werk dan ook minder beweeglijk. De band speelt een goede en lange set en maakt haar naam als headliner vandaag meer dan waar.