Eet- en bierparadijs Baaiduinen
Het eilandje Baaiduinen is één van de gebieden op het festivalterrein waar muziek (bijna) ondergeschikt is aan het eten. Er is wel een prachtig amfitheater, louter opgebouwd uit strobalen waar fijne acts spelen, maar mensen komen hier vooral om te eten en te drinken. Er is een selectie gemaakt aan speciaal biertjes, die godzijdank worden geschonken in glas. Als festivalganger hoef je zelfs je eten en drinken niet te halen. Net als in een restaurant wordt iedereen gewoon keurig aan tafel bediend. Veel mensen komen naar Baaiduinen om Janneke te eten. Koe Janneke. Wat een commotie was dat even bij de aankondiging van het project. Voorstanders en tegenstanders: iedereen had een mening. En dat mag. Naast het eten van een goed stuk vlees tijdens een festival is ook de discussie rondom de verknipte hedendaagse voedselketen niet verkeerd. Chef-kok Willem Schaafsma vertelt, onder het genot van een lekker biertje, over de voortgang van het project.
Adoptie
"Het idee is dit jaar nog ontstaan. Ik heb veel gesproken met Stephanie Kemper. Zij houdt zich naast het assisteren van de zakelijk leider van het festival, vooral ook bezig met het eten op Welcome to the Village. Zij gaf aan dit heel graag te willen doen, en vond mij de meest geschikte persoon om een koe op deze manier te bereiden. Het is natuurlijk niet nieuw voor ons, want bij Restaurant Eindeloos doen we niet anders dan hele dieren gebruiken. Janneke is vervolgens geadopteerd en we serveren haar op deze prachtige plek."
#WTTV15: Koe Janneke vult vele festivalmagen
Een omstreden, doch voedselketenvriendelijk stukje biefstuk
Ze was bijna zo beroemd als een popster: lieve koe Janneke. Ze heeft haar lichaam ter beschikking gesteld aan de hongerige magen van menig 'villager'. Koe Janneke kon geen kalfjes krijgen, mocht daarom haar buikje vol eten met sappig gras en in alle rust haar lot afwachten. We spreken op de zondagmiddag van Welcome to The Village met voorvechter van het no-waste koken, chef-kok Willem Schaafsma, over het project Koe Janneke.
Enthousiaste vegetariers
"Het gaat heel goed met het project Janneke. Er zijn heel veel mensen die het project ondersteunen, het leuk vinden en speciaal hier komen om te eten en vragen naar Janneke. We hebben mooie feedback gekregen tot nu toe. Er zijn vegetariërs die langskomen en aangeven niet te willen eten, maar het toch tof vinden hoe we het aanpakken. Het leukste is wel een meisje van twintig jaar. Zij had nog nooit vlees gegeten en kwam specifiek hierheen om een stukje vlees te eten. Ze mailt me morgen hoe het vlees gevallen is, want dat is even afwachten. We hebben haar stoofvlees gegeven, want dat is beter verteerbaar. Om haar nou meteen een biefstuk te geven, leek me niet zo verstandig."
Veel vlees van Janneke
"Ik denk dat we iets over de schatting van 1500 maaltijden zijn gegaan. Janneke was een forse koe. Janneke is altijd onvruchtbaar geweest en heeft daarom nooit melk gegeven. Daar kom je als boer pas na twee jaar achter, op het moment dat ze klaar zijn om te kalveren. Nou, dat is in het geval van Janneke dus niet gebeurd. Dankzij ons en Welcome to The Village heeft ze nog een half jaartje langer geleefd, dan de bedoeling was. Dus dat zie je terug in de vleesopbrengst."
Gaat Janneke op?
Dan de hamvraag (jammer, ham is van een varken): Gaat Janneke op? "Als iedereen meewerkt vandaag wel. Het gehaktvlees ging als eerste op: het tartaar, burgers en worsten. Gek genoeg het stoofvlees ook. Dat had ik niet verwacht, maar dat stoofvlees ging echt heel hard. Vandaag hebben we de kaart iets aangepast. De eerste dag hebben mensen vooral kunnen genieten van het topvlees. Een aantal mensen hebben dan het geld over voor een flinke ribeye of flinke biefstuk. Vandaag improviseren we met een broodje biefstuk. Janneke moet gewoon op, en de biefstukken bleven over. Daarom hebben we nu een heerlijk broodje biefstuk voor twee muntjes in de aanbieding."
No waste
"Voor volgend jaar zijn we al aan het brainstormen. Ik wil in ieder geval iets doen met een no-waste bar. We moeten iets doen met het fenomeen dat er goed voedsel wordt weggegooid. Dan moet je denken aan de ‘lelijke’ groentes of vis die niet verkocht wordt. We willen het eiland zeker uitbreiden met mooie eetgelegenheden. Daar wordt nu al hard over nagedacht."